Bankpakken

Print pagePDF pageEmail page

kort_visa_13nordlys

I dag legger regjeringen fram enda en ny bankpakke. Noe som skal hjelpe bedrifter til å få lån og kreditt, men spørsmålet blir jo om dette vil hjelpe? Eller ikke?
Det er mange økonomer til sier at denne krisen i det internasjonale finansmarkedet vil vedvare i 3-4 år til, noe det kan tyde på ut ifra hvordan krisen i 1929 slo ut. Den gang var ikke børsene oppe på det normale igjen før i 1952.

Vi får håpe at bankene nå vil våge å låne ut mer penger, folk får jo ikke lån mer. Ikke for at det ikke er mer penger, det har bankene nok av og bankene har solid egenkapital. Men problemet er jo at tilliten til dem som skal låne penger er borte, slik at kredittmarkedet har stoppet opp og blitt slått ut.

Nå har den Svenskeregjering gått inn med penger i bankene, mot at staten fikk en viss eierandel i bankene, så man kan jo si at de svenskebankene er blitt delvis statlig eid. Dette ble gjort for at politikerne skulle få være med å bestemme at bankene må låne ut penger, og ikke bare sylte dem ned, men funker det? Lurer
Selvfølgelig skal en medeier som staten f.eks ha et ord med i laget når det blir snakk om å låne ut penger, den er grei. Men må vi virkelig gjøre bankene avhengig av staten for å få dem til å fungere?

Så den krisepakken regjeringen legger frem i dag kl 16:00 skal bli spennende å følge med på, og hvordan den blir mottatt av bankene og næringslivet. Næringslivet trenger kreditt for å kunne fungere uten å måtte si opp folk, og det blir enorm arbeidsledighet ut av dette, noe som skjedde etter krakket i 1929. Montro om ikke markedet har fått seg en solid knekk og at det vil ta år og dag å få dette på fote igjen. Nå har jo også amerikanske myndigheter også vurdert å kjøpe opp bankene, akkurat som i Sverige, dette for å få dem til å fungere igjen og for å ha ei viss styring med markedet.
Er dette noe vi Norge også burde vurdere? Eller skal vi bare la det skure og gå, og la bankene fikse dette selv? Hva er rett og hva er galt? Lurer.

Vg , Tv2 , Digi , Tv2art.2 , Vgart2 ,

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *