Nettleser

Print pagePDF pageEmail page

opera2

Det er utmerket at kampanjen om å bytte ut nettleseren IE6 har spredd seg så mye og så godt, flotters.
Nå vil jeg ikke akkurat gjøre det Microsoft gjør, som er å oppfordre til å oppgradere til IE7 eller IE8. Jeg foreslår at folk bytter nettleser, til enten Firefox eller Opera. Fordi, det her om dagen ble oppdaget enda flere sikkerhets brister i IE7, så IE8 er vel ikke noe bedre i så måte, da det enda kun er en beta versjon.

Så jeg vil herved oppfordre alle som enda kjører IE6, klikk deg fort som fanden innpå nettsiden til enten Opera eller Mozilla, og ikke bruk IE i det hele tatt, før dem eventuelt kommer med en versjon som kan konkurrere med Opera og FF, men det har ikke skjedd til nå i hvert fall.

Det var enda godt å se at Microsoft innser at deres nettleser ikke holder mål, når dem også nå oppfordrer til enten å oppgradere eller bytte nettleser, jeg foreslår det siste.
En annen ting, som jeg er litt overrassket over, det er at et stort selskap som Microsoft, ikke klarer å levere en skikkelig nettleser til folk. Det virker nesten som dem er mer opptatt av å tjene penger, og så bryr dem seg ikke om kvaliteten på programvaren. Microsoft, det holder bare ikke. Og ikke bytter jeg Windows versjon heller, hopper glatt over Windows7, så kan dem som vil være forsøks kaniner for Microsoft. Jeg vil ikke være det i hvert fall, da det er den framgangs måten Microsoft har brukt de siste årene. Først spyr dem ut programvaren, så etter på er det å begynne å tette hullene og manglene ved produktet, men da har disse såkalte forsøks kaninene plagdes og hatt mye ekstra arbeid, for å gjøre Microsoft oppmerksom på feilene….

Digi , klikk , Tu , Digi ,

Share

  1 comment for “Nettleser

 1. j b
  19. februar, 2009 at 17:12

  En vesentlig andel av de som fortsatt er på IE6 er det fordi den er integrert med annen programvare. Å skifte nettleser medfører en vesentlig omskriving/nyskriving av integrasjons-softwaren. En IT-sjef må da ta valget om firmaet skal skifte hest, eller kjøre safe.

  Med tanke på integrasjon kan du nesten ta for gitt at IE8 ligner mer på IE6 enn vilkårlig non-IE-nettleser. Det er langt mindre risiko ved å flytte fra IE6 til IE8 enn til noe helt annet.

  To store områder for kritikkk mot IE har vært stabilitet og støtte for standarder. De som har tatt i bruk IE8 beta (inkludert undertegnede) kan bekrefte at stabiliteten har blitt meget god, og andre tester viser at støtten for standarder har blitt betydelig sterkere. Argumentene for å sjanse på et skifte til noe helt annet er derfor langt svakere enn de var med IE7.

  Med tanke på integrasjon er også FF et visst sjansespill: Ved tildligere «vesentlige» oppgraderinger har utvikler-teamet vist svært liten respekt for «legacy» plugins – grensesnittet har blitt endret flere ganger, og trolig også andre detaljer som har betydning for integrasjon. Det kommer «til stadighet» nye feilfikser og mindre revisjoner, som blir lastet inn automatisk. Det er ingen garanti for at ikke slike fikser kan påvirke integrasjon med annen programvare.

  For en bedrift som har lagt ned betydelige ressurser i tilpasning til standard programvare er langtids-support og stabilititet over tid av vesentlig betydning. MS utgir stadig sikkerhets- og feil-fikser til IE6, sju og et halvt år etter at den kom. Tiden fra FF 3.0 ble releaset til støtten for FF 2.x opphørte var, i et slikt perspektiv, skremmende kort, for en IT-ansvarlig. Så lenge du ikke har integrert annen software mot FF er det rimelig greit å skifte til FF 3.x, men det er nettopp her hunden ligger begravet. Hvis man nå bestiller en omskriving/tilpasning til IE8 er det empirisk grunnlag for å tro at det fortsatt leveres support ganske mange år framover. Det er IKKE empirisk grunnlag for å tro at utviklingsmiljøene for FF vil levere support tilsvarende lenge!

  FF har fått en sterk posisjon de siste 2-3 årene fordi de har vært Utfordreren, med stor U. Det siste året har vi sett flere utfordrere – Chrome, Safari, … Vi vet ingenting om hvor FF vil være om tre år. Kanskje har den blitt til en parentes i nettleser-historien. Etterhvert som FF har blitt mer populær, har det også begynt å komme et nevneverdig antall sikkerhets-fikser: Da FF var en «promille-nettleser» var det ingen som brukte ressurser på å angripe den, og derfor virket den tvers gjenom «sikker». Men så snart den vokste til å bli et aktuelt marked for angrep viste det seg at det var mange ting som ikke var så sikkert som man hadde trodd. Dette er nok et felt der avstanden mellom f.eks. FF og IE har blitt betydelig redusert det siste året.

  Bottom line: Både kostnad og risiko ved å skifte hest er signifikant. Gevinsten ved å skifte hest er vesentlig redusert med IE8, i forhold til IE7.

  Jeg har full forståelse for IT-sjefer som vil benytte anledningen til å skifte hest. Men jeg har også full forståelse for de IT-sjefer som sier at kostnaden er for stor, risikoen er for stor, og gevinsten for liten – vi skifter til IE8! Skulle jeg selv brukt en halv million på å oppgradere et system fra IE6 til IE8, eller én million på å oppgradere det til FF, er sjansene store for at jeg ville valgt IE8-alternativet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *