Evalg

Print pagePDF pageEmail page

Jeg har skrevet noen ganger om datasikkerhet, spesielt rettet mot internett gjennom nettleser og virusprogrammer. Nå i 2011 står e-valg for døren i Norge. Noe amerikanske sikkerhetsfolk misliker sterkt, da dem jobber med datasikkerhet, og tester ut programvarer og sikkerheten ved f.eks e-valg. Det dem presenterer på Vg.no er slående, men ikke så slående at jeg reagerer på det, da jeg vet datasikkerheten er elendig. Og at det finnes ikke noen sikre datasystemer, det er en illusjon.

Som dem sier selv, dem blir også utsatt for svindel og lurt. Her er et sitat hentet fra vgnett om hva dem sier:

Det spiller ingen rolle hvor mye brukeren er til å stole på, selv vi sikkerhetsfolk blir utsatt for svindel via internett. Ikke en gang nettbanker er trygge, og med det i tankene bør man i hvert fall ikke igangsette evalg, sier Brad Haines («Renderman»), konsulent innen trådløs nettverksikkerhet.


*sitatslutt*

Dette burde fortelle oss det meste. Selv om vi nordmenn er flinke til å ta bruk internett og nye programmer, så er vi som alle andre elendige på datasikkerhet, og vi blir svindlet i stor skala, både via nettbanken og via hackere som sprer virus og kommer seg innpå datasystemer, og maskiner. Og enda verre er det når man tenker på hvor mange som kun bruker trådløst nett, dem er enda mer utsatt for ondsinnede hackere.
Aldri glem. Disse ondsinnede hackerne, kommer seg inn overalt, det er ikke et system som kan stoppe dem. Det er ikke for ingenting at CIA har tatt noen inni varmen, for å jakte på pedofile på internett, men dem kan bare bruke ondsinnede hackere utenfor USA. Dem brukes til å kopirere harddisken til de pedofile amerikanerne, og så sende beviset til Cia.
Dette har CIA drevet med i 8-9år nå, fordi disse kan det med å bryte seg inni alle typer datasystemer og kopierer data, da tar dem kopi av hele disken og evt. Ekstern harddsik.

Så det å tro at pengene dine er sikre i banken, da tar du skammelig feil. For et sikkert system er enda ikke laget, og vil aldri bli laget, da noen alltid er foran og kan bryte seg igjennom systemet.

Vg , Tu ,

Share

  2 comments for “Evalg

 1. 15. april, 2009 at 21:00

  Viktig å klassifiere hva man mener med at det ikke er mulig å lage et sikkert system. Det er fullt mulig ved hjelp av gode retningslinjer og praksis å lage fullstendig sikre datasystemer pr. idag. Det er på tjenestesiden, hvor man har kontroll over all kommunikasjon som kommer inn og ut.

  Det som derimot har vært et svært stort problem og bare øker er overtagelse (hacking) av datamaskiner til folk flest. Hvis datamaskinen din eller datatrafikken din er under kontroll av andre, så har man så og si veldig liten trygghet for at ting er sikkert.

  Med de rette mekanismene på plass kan man drastisk redusere konsekvenser ved hacking av en enkelts bruker datamaskin, hvis f.eks. noen får tilgang på min nettbank og kommer inn på min konto hos banken, så skal det veldig mye til (og ekstremt dårlig utførelse av dem som har laget nettbanken) for at hackeren(e) skal få tilgang på andre kunders bankkonto, informasjon, m.m..

  Det vil alltid til syvende og sist være vår individuelle ansvar å påse at vi bruker sunn fornuft og praksis ved bruk av datamaskiner – og selv da vil man aldri være fullstendig sikret. Da er det viktig med gode planer for hva som skjer den dagen noen tar over din PC, ditt passord eller en av dine epost kontoer. Planlegg for katastrofe, slik at konsekvensene ved sikkerhetsbrudd alltid blir minimale.

 2. Sivert
  16. april, 2009 at 14:49

  @SondreB: Nå vil ikke evt. slike e-valg tjenester ligge på pc`en til folk, men på en tjeneste på internett. Og såvidt meg bekjent, så er ikke det enda laget ei nettside som ikke kan lar seg cracke / hacke, og med enkle passord programmer så kommer dem seg lett inn. Så da hjelper det ikke om man er aldri så forsiktig med sin egen maskin, når personopplysningene ligger på nett fra før av, slik det må når man skal ha e-valg.
  Nå er ikke nettbankene akkurat de sikreste sidene på nett, det har det visst seg ved flere anledninger, og flere anledninger blir det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *