Menneskelig ondskap

Print pagePDF pageEmail page

fritzl-forside

Nå er endelig Fritzl – saken over, og mannen har fått sin dom, opplest og vedtatt, som det heter. Dette er altså mannen hele verden har kalt for monster, Østerrikes verste mann, djevel, ondmann og ondskapsfull. Men spørsmålet jeg stilte meg, nå jeg hørte alle disse karakristikkene om denne mannen, hva er ondskap? Hva er det å være ondskapsfull?
For etter det jeg kan forstå, og så er det mange ting og mange handlinger vi mennesker gjør, som kan passe til disse ordene, som ondskap og ondskapsfull. Spørsmålet er vel heller mer, hva vi som enkelt menneske oppfatter som ondskap og ondskapsfullt. Det kan være både ting vi mennesker gjør, og det kan være ting vi mennesker sier verbalt, og det kan også være noen vi ønsker andre skal oppleve. Som når vi f.eks ønsker at noen skal bli drept, eller vi ønsker dødsstraff over noen, eller som enkelte mennesker sier, ønsker forbannelse over andre. Det kan også være, når noe uttaler at dem ønsker noen skal bli grillet i sitt eget fett til sin død.

fritzl-4

Det er også ondskap, når man slår andre, dreper andre, voldtar andre, incest osvosv, dette er ondskapsfulle handlinger mot andre, noe Fritzl i dag ble dømt for. Og jeg har bevisst ikke villet skrive noe om saken mens den pågikk, da jeg ville sette denne saken inni perspektivet om ondskap / ondskapsfullt i forhold til oss mennesker, også i forhold til om vi mennesker er grunnleggende onde eller ondskapsfulle??
Hvis vi mennesker ikke er grunnleggende onde eller ondskapsfulle, hvorfor ønsker vi enkelte mennesker ondt? Hvorfor ber noen ganger folk dra til helvete?? Hvorfor slår vi da folk når vi står i en taxikø?osvosv, rekken er lang over ondskapsfulle og onde handlinger mot andre. Det spiller heller ingen rolle hvem vi er onde mot, det er like ondt og ondskapsfullt for det, og det finnes heller ingen måte å unnskylde slike onde handlinger mot andre, eller at man sier onde ting til andre, eller er utspekulert ondskapsfull.

fritzl-5
Så ut ifra jeg har lest hva enkelte har skrevet og sagt på nett om andre og hvor mye ondt enkelte får seg til å ytre mot andre, så har jeg ingen illusjon om at vi mennesker er gode vesener, vi er direkte onde og temmelig utspekulerte av natur og vesen og vi er egoistiske.

Så hvorfor skal jeg sitte her i Norge / Alta og fordømme en mann som aldri har sagt eller gjort meg noe fysisk? Hvorfor skal jeg ønske død og evig fortapelse over en mann som aldri har gjort meg noe personlig?lurer.

Vg , Vg , Tv2 , Tv2 ,

Share

  5 comments for “Menneskelig ondskap

 1. 19. mars, 2009 at 11:49

  Ondskap ligger nok i oss alle, men våre moralregler nekter oss selv å realisere vår ondskap. Jeg har skrevet noen ord om dette selv, på min blogg.

 2. Sivert
  19. mars, 2009 at 11:52

  @Joakim. Jeg er helt enig med deg, men nekter våre moralregler oss å realisere vår ondskap?? lurer. Hvordan er vi mot dyr? HVordan behandler vi våre kjæledyr? Hvor ond er vi ikke mot hverandre når ekteskapet ryker eller samboerforholdet ryker?? Da kan vi være temmelig utspekulerte og jævlige, og det er liksom ikke bunn i vår ondskap og det å være utspekulert mot den andre part.

 3. 19. mars, 2009 at 14:13

  Alle mennesker har et sett med egne moralregler, hvor gode eller dårlige disse er varierer jo fra person til person. Jeg slår ikke andre mennesker, mishandler andre osv fordi mine moralregler forteller meg at det er galt. Fritzl i dette tilfellet hadde helt garantert sine moralregler, men vi ser jo hvor gode disse var.

 4. Sivert
  19. mars, 2009 at 16:05

  @Joakim. Enig med deg. Men hvorfor skal vi i Norge eller andre mennesker for den del sitter å ønske at mannen får dødsstraff, får lide resten av livet og ønske ondt over en mann vi aldri har møtt eller som har gjort oss noe ?? Er ikke det ondskap fra vår side ??

 5. jøran
  16. januar, 2015 at 20:59

  Du må skille mellom hat og ondskap. Hat er en fryktig reaksjon fremkalt av ondskap. Man frykter at
  ens eget moralsett skal bli trosset av ondskapen, og reagerer gjerne med korte «glimt» av sterk forakt.
  Et viktig kvalitetsskille mellom hat og ondskap er at ondskap er «RENT» BEGJÆR etter å påføre andre
  mennesker skade eller lidelse. Hat er kke mer enn en kortvarig og naturlig reaksjon på
  utført/påført ondskap. MEN.. Det er klart at dersom man nærer og praktiserer sitt hat tilstrekkelig så
  vil man kunne skade sitt eget moralsett -og selv bli mer ondskapsfulle. Da spørs det selvsagt hvor
  dypt forankret ens eget moralsett er. Hvor sterk er man i troen på menneskets evne til godhet?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *