Helt Enig

Print pagePDF pageEmail page

Det er sjelden jeg kan si meg mer enig enn jeg kan gjøre nå, tenker på uttalelsen professor i atferdsforskning Erling Roland sier om hvordan voksne mennesker er på debatt sider på internett. Det er blitt på sett og vis, den nye måten for voksne mennesker å mobbe andre eller angripe offentlige personer.

At mødre og fedre rundt om i landet ikke tenker på hvordan dem er mot andre voksne mennesker påvirker barns holdninger til andre barn, overrassker ikke meg. Fordi vi mennesker tenker sjelden lengre enn nesen rekker, og knapt nok det. Det samme gjelder egentlig også vi andre voksne mennesker, husk barn ser og observerer oss mer enn vi ønsker og liker å tenke på, og dem forstår mer enn vi aner. Derfor er egentlig vi alle forbilder for barn på hvordan man skal behandle sine medmennesker. Tar voksnefolk dette til seg? Tvilsomt.

Akkurat nå, er det eks antall hundretusener på jobb, både mødre og fedre. Og så henter dem sine poder i barnehagen eller på skolen, og så er barnet sur og irritert, som barn bruker å være, og slenger med munnen til et annet barn eller til sin mamma. Mamma, svarer med å si. * Slikt får du ikke lov å siog du skal være snill mot andre barn osv osv*

Men hva gjør mor når hun kommer hjem? Joda melder hun seg inni ei hat gruppe på Facebook mot Synøve Svabø eller så skiver mamma på en debatt side på internett hvilken tulling og idiot den og den er osv osv.

Tviler på at mamma da forstår, at barnet snapper dette opp og forstår hva mamma skriver og sier på nett. Som regel, så vil barnet lure på hvorfor mamma nektet meg å si det jeg sa, når hun gjør det samme på internett.

Dette bruker å putte i kategorien dobbelmoral og dobbelkommunikasjon med barn, fordi barn forstår hva vi voksne gjør og sier, men barn forstår ikke dobbelkommunikasjon. Hva mente mamma / pappa nå?

Hvis de tallene som professor Erling Roland legger frem i artikkelen på vg sine side stemmer, så er vi ca 230 000 nordmenn som driver med å trakasere, mobber og behandler våre medmennesker som søppel på nett, altså 5% av befolkningen. Jeg lurer da på, hviket liv er det disse menneskene har ? Hvor har dem fått sin oppdragelse fra ? Postordre ? Ellos ?

Dette er former for debatt som ikke er ønskelig, man må da kunne får ut sin mening uten å måtte trakasere, mobbe eller være direkte frekk i kjeften mot folk i det offentligerom. Og det er noe som heter å kunne argumentere for sin mening og sitt syn, kan man ikke det så kan man heller ikke diskutere, og kan man ikke diskutere så gjør man det heller ikke. Det er sjelden lurt / smart å begi seg ut på noe man ikke kan og ikke vet noe om, da er man på veldig tynn is.

Vg ,

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *