Stortingsvalg

Print pagePDF pageEmail page

Nå fortiden så florer det med valgløfter og artikler i avisene,- og ikke minst på tv.

Men jeg tenker å skrive litt med anke på de alle førstegangs velgerne som skal stemme iår,- dem er det ingen i media som lager gode artikler for og det som media kommer med, sier våre 18 – åringer fint lite. Antar våre 18-åringer tenker litt dypere enn hva media tror dem gjør.

Hadde jeg vært 18år iår og skulle stemme for første gang, da hadde jeg ihvertfall ikke gjort som Hanne Skartveit i vg anbefalte når var på nettmøte idag.

Men jeg vil anbefale deg å følge med i media, lese aviser, se TV-debatter, sett deg inn i sakene, og følg din egen magefølelse. Jeg husker første gang jeg selv stemte, det var høytidelig og alvorlig. Det er viktig, det du skal gjøre valgdagen. Lykke til!

Hilsen Hanne Skartveit

Hvorfor mener jeg at man ikke skal følge de politiskedebattene på tv ? Jo, disse debattene egner seg kun til å skape forvirringer, og den viktigste grunnen er at partiene får ikke mulighet å pressentere sitt politiskeprogram og ikke får dem presentert sitt politiskesyn på hvordan dem vil at et samfunn skal fungere,- det blir den ene floskelen etter den andre,- og det er tvkanalene som setter dagsorden på hva debatten skal handle om,- så det blir for det meste rop og skrik, og tilsvarende lite innhold,- så skygg unna. Har selv ikke sett på en debatt siden midten på 90-tallet, da jeg så hvilken vei det gikk med debattene, og da ga det meg lite. Hva kan du gjøre om skal få informasjon om de ulike partiene? Jo.

Du oppsøker dem på stand, ta med deg brosjyrer hjem, og les dem i ro og fred. Og vil du vite enda mer om partiene, kan du jo bruke nettet til å hente ned partiprogrammet deres,- men da må du ha mer enn god tid til å lese alt. Og sist, men ikke minst. Tenk godt igjennom hva partiene skriver i sine valgbrosjyrer, hva det vil si for samfunnet, og det viktigste du bør tenke på,- hvilket samfunn vil jeg ha ? Hvilken samfunnsutvikling vil jeg ha? Og du bør tenke igjennom,- vil jeg stemme kun etter det som på kortsikt gangner deg personlig eller vil du stemme for at det gangner samfunnet på langsikt.

Jeg for min del, fikk alle disse brosjyrene kasta innpå gutterommet av min far når jeg var 18, med beskjed om å lese, og så tenke etterpå. Når jeg ser på det i ettertid, så var ikke det dumt, da jeg stemmer etter hvordan jeg vil ha samfunnet og mitt ideologiske stå sted,- da jeg regner valgkampen, alt som avisene skriver og tvdebattene som reklame,- og har man da ikke gjort seg opp ei mening om hvordan man vil ha samfunnet og tenkt igjennom hva man selv mener,- så går man seg vill og det blir kaos i topp etasjen,- og jeg tror mange velger å ikke stemme nettopp fordi dem har gått seg vill,- og ikke tenkt igjennom hva dem vil med samfunnet på langsikt,- da tror jeg også mange tar den lettvinte lødsningen å stemme på et parti som gangner dem på kortsikt, uten å tenke på hvilken samfunnsutvikling dem ha.

Jeg tror mange av disse tvdebattene har gjort folk mer forvirret og gjort stor skade,- da disse debattene gir velgerne lite, foruten det jeg nevnte ovenfor, rop og skrik, og da får man politikerne til å prate i kjeften på hverandre,- noe som gjør at folk får enda mer politikerforrakt, og ungdommer sitter å lurer på hvilke raringer er det som styrer,- men dette vil media ha, dem vil ha underholdning, koste hva det koste vil,- anser ikke disse debattene som politikk i det hele tatt, det er tvunderholdning med gitt utgang,- det synes jeg egentlig media burde holde seg for gode til. Skal man ha tvdebatter, så la nå politikerne prate ferdig på vært spørsmål og la debattene vare sålenge at det kommer noe fornuft ut av dem, det er nemlig begrenset hvor mye fornuft som kommer ut av en debatt på 30 minutter eller 1 time. Jeg anser også de debatten er laget for å lage krangler og for bevisst å si lite,- alle skjønner jo at alle partiene klarer ikke få presentert sin politikk på en sakelig og ordentlig måte på 30 min, det er da trossalt 12-15 forskjellige lister som stiller til valg, og selv om bare de 8 største får komme til på tvdebattene, så karer dem det ikke,- det blir formye rop og skrik og lite sakelighet,- ikke rart at politikerne blir fremstillt som klovner i disse debatten.

Så vi ldu ha informasjon om partiene, oppsøk dem på stand og ta med deg brosjyrene hjem og les dem i ro og fred, og som sagt,- tenk igjennom hva deres politikk har for konsekvenser for samfunnet, og tenk på hva du mener er riktig rettning for vårt samfunn og land. Det er enkelt og det funker, og så holder du deg borte fra disse kaos debattene som tvkanalene lager, du blir bare forvirret og det kan ende med at du ikke blir å stemme i det hele tatt, fordi du blir forvirret i hodet av alle denne tulle «reklamen» som jeg velger å kalle det.

Godt valg.

Tv2 , Tv2 ,

Stem:
Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *