Korrekt straffe

Print pagePDF pageEmail page

Det som prates om etter kampen mellom Kongsvinger og Alta igår kveld, er straffen Alta fikk.
Men ut ifra hva reglene sier, så skal det blåses straffe når en spiller går over ende etter å ha blitt holdt i trøya eller blitt skøvet borti,- det sidestilles med ei ren felling innenfor 16-meteren,- men nå kompenserte dommeren ved å gi KIL straffe også,- den straffen var ren kompensjons straffe, hverken mer eller mindre.

Men, ser på bildet av situasjonen hvor Vegard Bråten blir tatt innfor 16-meteren, så ser alle at han blir skøvet i ryggen, og deretter mister ballansen slik at han ikke får skutt,- da var korrekt blåst straffe og utvisningen var også korrekt, ut ifra situasjonen.

straffe_alta_kongsvinger_

Vegard bommet på ballen, fordi han ble skøvet i ryggen, ved god hjelp av KIL spilleren, det må selv en blind mann se,. så overskrifta på tv2 nettside blir spekulativ i så måte.

Men det tragiske med slike situasjoner er jo at dommerne sjelden eller aldri blåser for slikt, dem lar det passere,- noe som ikke er korrekt,- det skal blåses. Så når endelig en dommer har guts nok til å blåse, så blir det overskrifter i avisene og på tv,- noe som vil at dommerne neste gang ikke blåser,selvom han skal. Holder man i skjorta eller skyver en motspiller i ryggen, så skal det blåses straffe innenfor 16-meteren og frispark og gis gultkort på utsiden av 16-meteren,- det er reglene fra UEFA og FIFA,- disse reglene skal også dommerne følge her hjemme,- bare synd at det blir gjort inkonsekvent,mens det burde vært konsekvent i hver slik situasjon,- da hadde også spillerne sluttet med det tullet, når dem så at det blir blåst og gitt kort hver gang.

Så det dommeren gjorde igår når Alta fikk straffe og KIL spilleren ble sendt i garderoben, var korrekt etter dommerreglene og reglene gitt fra UEFA og FIFA, så det var meget modig gjort av dommeren å ta en slik avgjørelse, og bra at han gjorde det, fordi det vil få øynene opp hos de andre dommerne som overser slikt, noe dem ikke burde. Så blir det mer konsekvent over dette fremover,så tjener Norskfotball på det, fotballen blir bedre og man blir kvitt en ukultur som å holde i trøya eller skyve en motspiller i ryggen,- det har ingenting med fotball å gjøre, det er jukse seg til fordeler,- så all honnør til dommeren som dømte kampen iår.

Tv2 ,

Stem:
Share

  16 comments for “Korrekt straffe

 1. Frank J
  2. september, 2009 at 13:06

  «Skøvet i ryggen» er vel en liten overdrivelse her. Ja, det er så vidt kontakt mellom hånda til Moen og ryggen til Altamannen, men Altamannen har allerede begynt å stille inn beina på skudd og kommer på ingen måte i ubalanse av denne lille berøringen.

  Fatka er at han får nerver, bommer på ballen og detter bakover!

 2. Vinger
  2. september, 2009 at 13:52

  Hvordan kan du si at Kongsvinger får en kompansasjon straffe? Alta spilleren setter beinet sitt bakover for å hindre Kongsvingers spiller nr. 8. Der ser man at det er klar kontakt i forhold til situasjonen som ga Alta straffe.
  Bråthen er en veldig god spiller, det skal ingen ta fra han, men her bommer han regelrett på ballen!

 3. Kent
  2. september, 2009 at 14:02

  Utrlog dårlig sammendrag, klar straffe til Kil, og dårlig dømming og kommentar fra deg!!

 4. Sivert
  2. september, 2009 at 14:15

  @Frank: Ifølge reglene fra UEFA og FIFA, er kun berøringen som ei ren takling utløser som er tillatt innenfor 16-meter, han ble skøvet i ryggen i forkant av at han falt, ikke etterpå,- da skal dommeren blåse, what so ever,- men det syndes i dommerstanden altfor mye mot disse reglene, det er jo derfor Norskespillere nærmest får sjokk når dem bli avblåst i internasjonale kamper….

  @Vinger: Har du sett et lag ikke få straffe i etterkant av at det andre laget får en straffe som blåses på korrekt,men som likefult er upopulær? Det gjøres i 90% av tilfellene, da dommeren vil ha fokuset bort fra den upopulære straffen han blåste, hverken mer eller mindre,- da kalles det kompensasjons straffe

 5. Frank J
  2. september, 2009 at 14:21

  @Sivert: Det er himmelvid forskjell på en lett berøring og det å skyve noen!

 6. Kongsvinger80
  2. september, 2009 at 14:26

  Må jo få gratulere deg (Sivert) med tolkningen av straffesituasjonen. Holder mann en motspiller i trøyen eller takler han så målsjansen blir spolert, er det klart straffe. I denne situasjonen som var på Gjemselund var det ingen holding, trekking i trøya eller noen form for takling. Alta spilleren fikk en liten dytt i ryggen, men å kunne si det var utslagsgivende blir bare tull og oppgulp. Han faller fordi balansen hans er for dårlig når han rett og slett (gud vet hvordan) bommer på ballen. Greit du trekker frem reglene som kommer fra UEFA og FIFA, men da må det være grunnlag nok til ta de i bruk. Det er det ikke i denne situasjonen. Så konklusjonen er: billig straffe. Klønete dømt av dommer og dårlig balanse og treffsikkerhet hos Alta.

 7. 2. september, 2009 at 14:28

  Dette er uten tvil det latterligste innlegget jeg har lest noensinne… Straffen til Alta var 100 % feil – å mene noe annet viser en total mangel på fotballforståelse. Det hjelper ikke å kvotere reglementet heller – den såkalte kontakten mellom Moen(KIL) og Bråthen (Alta) skjer utelukkende fordi Bråthen mister balansen og faller bakover mot Moen…
  Og når du først nevner kompensasjon – hvorfor nevner du ikke det annulerte målet til Alta? TV-bildene i etterkant viste jo at Alta-spilleren klart nok IKKE var i offside og at målet burde vært godkjent. I tilfelle det ble kompensert, er det i så tilfelle i denne situasjonen, ikke ved straffen til KIL – den var så klar at selv en blind mann kunne se det (for å bruke ditt uttrykk)

  Forza Vinger!
  .-= Maxim´s last blog ..Publikums spiller =-.

 8. Sivert
  2. september, 2009 at 15:05

  @@Kongsvinger80 og Maxim: En ting å være saklig uenig, men en annen ting er det å begynne å bli spydig og frekk i nebbet, greit nok at vi har ytringsfrihet, men dette er en privatblogg da er ikke ytringsfriheten den samme og man kan ikke tillate seg å si hva man måtte ønske, selvom man aldri så mye vil. Vær gjerne uenig med meg, men spydigheter rettet mot meg eller andre som har kommentert aksepterer jeg ikke, og neste gang kan dere lese Rettningslinjer for kommentarer, før dere svarer,ikke etterpå.

 9. Ola
  2. september, 2009 at 15:13

  Referer gjerne til UEFA of FIFA regler, men da Altas spiller bryter alle fysikken lover da han faktisk ramler «feil vei» i forhold til hvor Moens særdeles beskjede dytt kommer så tyder jo det på at han var i ubalanse før dytten

  Og det at han faktisk detter etter at han bommer på ballen gjør at han per definisjon, og det er vi tydligvis glad i her, får både utnyttet fordelen(riktig nok svært dårlig utnyttelse, men det kan ingen klandres for) og straffen av en situasjon. DET er et problem.

  En ting er jeg enig med deg i dog. Dommeren er svært modig. For han gjorde en om mulig enda mer hårreisene straffedømming da KIL spilte mot Nybergsund for bare noen uker siden. Skal litt guts til å gjøre den samme tabba to gange, på samme sted på under en måned.

 10. 2. september, 2009 at 15:47

  Jeg beklager dersom du følte deg støtt av kommentaren min. Likevel må jeg tillate meg å si at dersom du ikke takler at noen kritiserer dine meldinger, foreslår jeg at du holder de for deg selv. Ytringsfriheten går begge veier. Og tror meg når jeg sier dette . verken jeg eller Kongsvinger80 har gått utover grensene for vår ytringsfrihet. Dessuten er det vel slik at det er du som modererer denne diskusjonen – liker du ikke kommentarene, la være å poste de….

 11. Munka
  2. september, 2009 at 17:01

  Dommeren ga heller ikke rødt kort med en gang. Dommer`n stilte seg der alle dommere står i det et straffespark skal taes, så kommer han Alta backen som ikke kunne løpe ordentlig, løper plutselig som Usain Bolt i fra egen 16 bmeter for å si en ting til Mads Ahlsen. Da går dommeren tilbake i feltet og viser ut stakkars Andreas.. Tåpelig dømming… Gudskjelov gikk det bra tilslutt! Dommere kan ikke debutere i sånne kamper hvis man ikke er moden for det enda

 12. Trond
  2. september, 2009 at 20:25

  Med all respekt, Sivert, men det finnes et utrykk som sier «et utseende bare en mor kan elske». Straffen i går var en straffe som kun en Alta supporter kan se – og det beviser du til gangns.

  Jeg er selv fra Kongsvinger, men skal ikke kaste meg inn i debatten, men jeg har registrert at et samlet pressekorps samt kommentatorene på NRK2 i går kveld, fastholder at dette var feil dømt.

  Men at Alta ble feilaktig avblåst for off-side, det skal dere ha.

 13. Vinger
  2. september, 2009 at 21:11

  Sivert: Har sett det målet som ble avblåst for off-side nå, og det er vanskelig å se på TV bildene hva som er riktig. Men alt i alt er du vel enig i at Kongsvinger vant fortjent?

 14. Kongsvinger80
  3. september, 2009 at 10:40

  Jeg beklager hvis du føler deg støtt Sivert, men når du skriver (ref: Vegard bommet på ballen, fordi han ble skøvet i ryggen, ved god hjelp av KIL spilleren, det må selv en blind mann se) så kan det virke provoserende på andre lesere som mener det motsatte av deg, og det har det blitt mange av. Til og med ekspertene påstår det ikke er straffe. Og jeg håper du har lest Altaposten. De sier også straffen var feil. Men trøsten for oss KIL supportere, det var at KIL vant fortjent. Selv med en mann mindre.

 15. Sivert
  3. september, 2009 at 12:42

  @Kongsvinger: Hvis noen blir provosert av andre sine meninger og oppfatninger, da er det deres problem, hverken mitt eller andres,- en annen ting. Man blir ikke provosert, man lar seg provosere, det er noe helt annet,- ingen mennesker blir provosert, man lar seg provosere.

 16. Kongsvinger80
  3. september, 2009 at 16:41

  Kan vel stemme det siste du kommenterer, men allikevel har du feil på en ting. Og det er om det er straffe eller ikke. Du mener (dessverre) det er riktig dømt av dommeren å gi Alta straffe. Der tar du feil. Jeg, og alle andre, mener det var feil dom å gi Alta straffe i den situasjonen der Vegard sparker hull i luften fordi han ikke makter å treffe ballen (som egentlig er rimelig stor). Og det er riktig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *