Nye dekk

Print pagePDF pageEmail page

Nå er det propagandaens tid igjen, altså hvilket vinterdekk du skal velge til bilen din, og ikke helt ukjent blir nå publisert massevis av tester av både piggdekk og priggfriedekk og dekk fra ulike produsenter,- men jeg savner en reel test.

Hva mener jeg med reel test? Jo, en test hvor dem tester dekkene fra alle produsenter, både piggdekk og piggfrie dekk på alle typer biler og på alle bilmerker.

Om Michelin er et godt dekk på en ford eller volvo, så er nemlig ikke sikkert det dekket passer på en Audi og Nissan,- det jeg synes dem mangler er dekktesting på de ulike bilmerkene. Hvorfor? Jo, noen biler er bakhjulsdrevet og forhjulsdrevet og noen er firehjulsdrevet,- og da passer ikke samme dekket på alle typer biler. Jeg har selv i privat regi gjort noen erfaringer med dette og hvor jeg har teste såkalte vinner dekk på ulike biler, på en det ene merket får du utmerket grep og god sikkerhet, mens det på andre bilmerket er samme dekket som å kjøre på såpe, null feste og null kontroll på styringen. 

Dekk er ikke dekk,- dekk må passe til bilen som vær enkelt av oss har. Også, fordi gummiblandingen i dekkene harmye å si om dekket passer til din bil eller ei, dette må prøves ut.

Det blir litt håpløst at alle i Norge skal gå bananas å kjøpe Michelin dekket som dem mener er best,- men så oppdager man i ettertid at dekket ikke gir grep og god sikkerhet.

Som en sier i sin kommentar, sitat.

Tar du bort kjørekomfort/økonomi og bare ser på sikkerhet ligger de piggfrie dekkene helt i bakleksa. Virker som skrytet av piggfri dekk er politisk propaganda for å få flere til å kjøre piggfritt på bekostning av sikkerhet.

Nå vil ikke jeg råde deg til det ene eller det andre type dekk,- men jeg kan si til deg. Snakk med dem som har samme type bil som du har, spør dem hva slags erfaringer dem har gjort seg og hva dem anbefaler, gjerne sjåfører som har noen år bakrattet. Om jeg sier at du kal kjøpe det og det dekket, da blir det feil,- da du sikkert ikke har Ford focus Stv. Derfor spør erfarne sjåfører med samme type bil som du har,- de vet som regel bedre enn de som selger dekk til deg. Og så må du ha i bakhodet hvor du bor, hvilken type vinter er det der du bor, isete veier, mye sne, slapseføre osv osv.

Ikke forhast deg, sørg for å mest mulig kunnskap fra sjåfører med erfaring med ditt bilmerke.

Det er lov å bytte dekk før den satte datoen, den er retningsgivende,- sett på dekkene hvis det er sne i det fylket du bor i,- NBNB !! Blir vinter i år også, som alle foregående år og kommende år.

Vg , klikk , tv2 , klikk , Vg ,

Stem:
Share

  3 comments for “Nye dekk

 1. Lin Christine
  7. oktober, 2009 at 00:49

  Hei!

  Jeg savnet også tester av både pigg og piggfrie dekk på forskjellige typer biler, for som du sier, et dekk som er bra på en type bil må ikke nødvendigvis være like bra på en annen type bil.

  Takk for gode tips og råd! 🙂

  Med vennlig hilsen

  Lin Christine Solberg

 2. Sivert
  7. oktober, 2009 at 09:23

  @Lin Christine: bare hyggelig. flott at norge har jenter som tenker like mye på bilen og dekkene som vi mannfolk gjør, ihvertfall til tider. Håpte jeg kunne bidra med litt da, ikke at man blir utlært bakrattet,- men litt klokere kanskje med årene

 3. Jan F
  10. oktober, 2009 at 02:52

  Jeg er rimelig enig til at en bør sammenlingne pigg og piggfrie dekk og forskjellige biltyper. Og hvem f.. kjøper vinterdekk i dim. 235/45!!! som i en test jeg har sett.

  Men det er en seriøs stor mangel når det gjelder disse testene. De er uten unntak utført med helt nye dekk. Og da har selvsagt alle piggdekkene alle piggene i behold. Men hvordan er disse dekkene etter 8, 12 eller 16 tusen kilometer? Det er det ikke tatt hensyn til i det heletatt.

  Husker med skrekk tilbake noen år når moderen kjøpte nye Michelin piggdekk bak på sin Subaru som var en for/firehjulstrkker. Etter knapt en sesong så var halvparten av piggene borte og resten var enten flate eller deformerte.
  Disse var da egentlig ikke lenger å regne som piggdekk, de var faktisk dårligere enn de fleste piggfrie dekk. Jeg har også sett det samme med Continentaldekkene som en veninne av meg hadde. En sesong med piggdekk og så var brorparten av piggene borte.

  Det eneste merket jeg har sett som holder på piggene til mønsteret begynner å bli slitt er faktisk Hakkapelita.

  Kan også nevne at jeg nå går inn i min 13. sesong med piggfritt og jeg er strålende fornøyd med det. Enda jeg bor i revens utmark ved Trøndelagskysten der salting er bare noe vi har hørt om men aldri opplevd:P

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *