Hevn – konsekvenser

Print pagePDF pageEmail page

Denne saken er et godt eksempel på hva hevn 0g hevntanker kan føre til, dessverre.

Det jeg synes er viktig å spørre seg i når man får lyst å ta hevn eller utføre hevn, hva vil det føre til? Hva vil konsekvensene være?

Nå sier jeg ikke at jeg ikke forstår at man i en slik situasjon kan få lyst til å gjøre både det ene og det andre, denne nordmannen valgte altså drepe denne eldre svenske mannen,- men jeg synes samtidig at det er en irrasjonell og destruktiv handling. Hvorfor? Jo, det blir destruktivt når man begår en handling som få allvorlige konsekvenser får seg selv og sine nærmeste, og det å være destruktiv er negativt og fører ikke noe godt med seg.

Det egentlig denne 39-åringen burde spurt seg selv. Hva vil skje hvis jeg dreper han? Hva vil jeg oppnå? Vil det hjelpe min samboer at jeg dreper han? Vil det hjelpe meg selv noe? Hva blir konsekvensene?

Hvis vi mennesker ikke tenker i de tankene og vurderer situasjonen, da begynner vi å  oppføre oss som dem gjorde på neandertalerstadiet, da var det handling først og sist, og null tanke på hva som skjer etterpå. Det er faktisk en grunn til at vi fått en hjerne til å vurdere de ulike situasjonene vi kommer oppi her i livet og for å tenke konstruktivt, ikke motsatt.

Så denne mannen egentlig oppnådde er at både han, samboeren og svigermoren havner i fengsel og hvor jeg antar dem ikke vil ha det noe særlig godt, når dem ikke kan gjøre til daglig det vi andre kan som ikke sitter i fengsel, som å ta en pils, gå på kino, dra på fjellet, reise til syden osv osv, disse mulighetene får dem ikke på x antall år, og så kommer det vel en eller annen form for anger etter en tid, det kan heller ikke være noe særlig å leve videre å vite at man har tatt livet av en mann.

Kanskje det er påtide vi mennesker stopper opp et øyeblikk å tenker før vi handler og gjør noe, fordi konsekvensene kan faktisk bli fatale både for en selv og for andre,- eller er det bare å kjøre på? Jeg foretrekker det første. Det er alltid andre muligheter og valg enn å forsure livet sitt med hevn og begå hevn påvegne av seg selv eller andre, alltid. Bare å ta seg tid å se etter de valg man har og velge rett.

Vg , Tv2 ,

Stem:
Share

  6 comments for “Hevn – konsekvenser

 1. Ali
  7. oktober, 2009 at 13:49

  Er ikke så let når en kommer fra en kultur hvor det er pålagt å hevne.

 2. Sivert
  7. oktober, 2009 at 13:52

  @Ali: Det er ikke lett, det vet jeg,- verken å la være å tenke hevn eller la være å utføre det, ihvertfall til tider. Men vi må ikke glemme at det kun vi selv som kan ta valget, ingen kan ta det for oss.

 3. D
  7. oktober, 2009 at 13:54

  så det du sier er at hvis din sammboer blir misshandlet på denne måten vill du stoppe og bare tenke over saken? Tenk heller litt på hvordan det er for den som blir misshandlet og ikke er i stand til å forsvare seg selv. hadde ikke denne syke jæveln blit konfrontert hadde det uten tvil blit flere overgrep.

  Med dagens rettsystem går sadister og voldtektsmen fri hver dag og det blir bare flere og flere av dem.
  Det går ikke lengre an å stole på at slike persoiner blir stoppet av loven når loven er full av hull. Og dette er ikke Amerika så det går ikke å håpe på at overgriperen blir utsatt for sodomi i fengsel heller.

  Men jeg er lit enig med deg, nordmannen burde ha tenkt lit mere over hvordan han gjorde dette, dytte mannen fra en balkong med en masse vitner. nei hoff. han burde ventet til han var alene med overgriperen.

  Som det gode gamle engelske ordtaket tilsier: Revenge is a dish best served cold;)

 4. Sivert
  7. oktober, 2009 at 14:02

  @D: Ikke glem, d.v.s aldri glem,- det finnes både menn og kvinner som kan manupulere sin samboer til å utføre ting på bakgrunn av en historie som ikke er sant, det jeg sier er at vi vet ikke om damen har vært utsatt for noe, det er en påstand fra det paret,- men trenger likevel ikke være reelt,- uten at jeg skal påstå at det er slik.

  Om min samboer hadde blitt utsatt for noe slikt, ville jeg først fremst tatt meg av henne, og sørget for at hun har fått den hjelpen hun trenger, ikke den jeg trenger. Om jeg f.eks hadde gjort som han typen her, drap den mannen. Hadde jeg da kunnet hjulpet min samboer? Hadde jeg da kunnet bidra med at hun fikk den proffesjonelle hjelpen hun trengte? Tvilsomt, hadde havnet bak lås og slå for eks antall år, da hadde min samboer evt ikke fått mye hjelp fra meg, da hadde jeg blitt navn og nr i et fengsel som hun absolutt ikke hadde behov for, og jeg var til ingen nytte i det hele tatt, eneste jeg da hadde blitt var et bortkastet samboerforhold og fengselsfugl.
  Jeg sier ikke det er lett å tenke slik, NEI,- men det synes jeg oppriktig vi skylder vår familie, venner, kjæreste osv osv,- gjør vi det ikke, så har dem ikke mye hjelp og støtte i den mannen eller kvinnen.

 5. Morten
  7. oktober, 2009 at 15:00

  Sivert….
  Må desverre si at jeg tror du er bittelitte NAIV…..Når rettsystemet ikke funker er det forståelig å gripe den muligheten man har for å vise rettferd……om episoden er riktig vil jeg påstå han slapp for lett!!!!!!! Tror også det er en lettelse hos den misbrukte kvinnen at ihvertfall en av overgriperene er skrapt vekk eller dau om du vil….
  Når retten setter straffer etter alvorsgraden tror jeg att hevntanker etc. blir nærmere vurdert i slike situasjoner, i motsettning til denne «klapp på skulderen» mentaliteten som råder i europa i dag.
  39 åringen har, utfra det jeg har lest, min fulle støtte.

  Morten

 6. Sivert
  7. oktober, 2009 at 15:35

  @Morten: Mulig jeg er naiv, ikke galt å være det. Foretrekker å være naiv framfor å begå ei handling som ikke gangner noen,- hverken meg selv eller familien. Jeg har ikke sagt annet enn det er naturlig å tenke tanken på hevn, selvfølgelig er det naturlig,- det gjør vi alle. Men, en ting er tanken og det man tenker og mener,- men annen ting er å sette det ut i livet og gjøre det,- og det er når man gjør det og setter det ut i livet at konsekvensene kommer og dem slår hardt. Enten man vil eller ei, så må man tenke konsekvenser både på dette området eller alle andre områder fra økonomi og til alt annet,- vanligvis og til daglig gjør vi det uten at vi tenker noe mer over det, går automatisk,- men når det skjer slike ting som dette i livet, det er da man må ta det helt konkret frem og virkelig vurdere hva som er lurt å gjøre og ikke. Og det hjelper ikke skylde på at rettsvesenet ikke funker, konsekvensene kommer uansett og dem slår like hardt for det, fordi det finnes ikke unnskyldning eller bortforklaringer som holder når man har drept en person og ikke bryr rettsvesenet seg om det hvis man skulle komme med bortforklaringer eller unnskyldninger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *