Tom Nordlie – Feil kurs

Print pagePDF pageEmail page

Nå tror jeg FFK trener Tom Nordlie bør ta seg en kaffepause eller 2, og tenke nøye igjennom, hva han vil og hva skla gjøre for å oppnå det han vil,- det samme bør vel begge styrene i FFK gjøre.

For makan til sirkus og bråk i en klubb som det er fortiden i FFK har jeg aldri sett eller hørt før,- ihvertfall ikke i en Norsk klubb.

Hadde jeg vært i Nordlies sine sko, hadde jeg tvert innkalt til møte med spillerne, og bedt om deres personlige og ærlige svar på om jeg er ønsket av dem, og hvis mer enn 2 spillere hadde ytret misnøye til meg, hadde jeg gått på dagen eller på sekundet. Man får ikke maks prestasjoner i ei gruppe når dem man skal lede ikke har tillit til deg eller misliker måten du gjør det på eller misliker treneren som person,- og når det i tillegg fra styrets side til uttrykt tillitt til treneren som spillerne ikke vil ha,- da blir det tilstander som det er i FFK.

For å si det slik, Tom Nordlie som privatperson og menneske, er sikkert helt utmerket og han brenner jo for sitt yrke som fotballtrener, ingenting i veien på det området,- men på en måte ha jeg vært kritisk til hans måte å trene på,- det er nemlig at han kun har en måte å spille på,- nemlig en gjennomført 4-3-3. For å si det slik.

Når man som trener kommer til en  ny klubb, det første han bør vite og skal vite, hvilket system er spillerne vant med og hvilket system kan dem ut og inn,- og så tilpasser man spillestilen etter spillergruppas sammensetning, aldri motsatt. Blir som å sette en spiller som har spilt back i mange år til å spille spiss, eller sette en spiller som i alle år har spilt 4-3-3 til å spille 4-4-2, det funker dårlig.

Jeg vil gjerne ta eksempel på en spillerovergang som har vært dårlig etter min mening. Foran 2009 sesongen hentet Tromsø Mads Reginiussen fra Alta, spilleren presterte godt i Alta og holdt godt nivå, men hva skjer når han kom til Tromsø ? Jo, han må spille hele sesongen for 2.laget til Tromsø og det på et nivå lavere enn hva han kom fra,- hvorfor? Mads har spilt i en klubb som spiller 4-3-3 og kan ut og inn, men så kommer han til en klubb som spiller 4-4-2, det systemet kan han ikke utgangspunktet,  så da må han bruke både 1 og kanskje 2 sesonger på å spille seg inni systemet, noe som burde vært totalt unødvendig om han hadde havnet i en klubb som spiller samme system som den klubben han kom fra. Og for å sitere en trener i adeccoligaen: Jeg kan hente hvilke spillere jeg vil i tippeligaen, men jeg vil ikke få brukt for dem da dem ikke passer inni systemet og hvordan laget spiller*sitatslutt*

Det er vi med sakens kjerne. Tom Nordlie kommer til en klubb og hvor dem har spilt 4-4-2 lenge og spillerne kan dette inn og ut,- men så sier godeste Tom:*sitat* Nå skal vi spille 4-3-3, og på min måte*sitatslutt*

Men Tom, din måte kan dem ikke og 4-3-3 kan dem ikke, da mener jeg oppriktigtalt og ærlig, skal man da som trener lykkes og for å få laget på rett vei, da bruker man den kunnskapen som er i laget og i spillerne og gjør det på den måten dem kan det,- altså treneren tilpasser seg laget og spillerne. Da burde Tom Nordlie fortsatt i 4-4-2 og spilt på det spillerne kan  og ikke motsatt.

Så personlig tror jeg både Nordlie og hele klubben må gå inni seg selv, og ta noen grep, fortsetter dette bråket som er nå, da kan vi snart finne FFK i 2.div i 2011 sesongen og ikke i tippeligaen, fordi uansett hvordan man vrir og vrenger på tingene, så påvirker dette bråket spillerne veldig negativt og spillerne bruker energi på krangling og bråk istedenfor å spille fotball,- da blir det sjelden bra.

Vg , Vg , Tv2 ,

Stem:
Share

  4 comments for “Tom Nordlie – Feil kurs

 1. Bjorn
  18. desember, 2009 at 16:05

  Jeg tviler på at 4′-3-3 vs 4-4-2 har så mye å gjøre med Fredrikstads exit. Nordlie har i lengre tid vært en såkaqlt krisetrener, som har spesialisert seg på å bringe svake lag opp et hakk, eller berge plassen for lag i krise. Man får heller skylde på styret of forrige trener for at de ikke fant ut hva som skulle til. I utgangpunktet og på papiret var Nordlie et selvfølgelig valg, fordi han har en lang rekke av snuopperasjoner bak seg.

  Hvis du ser på rekken av lag han har trent, så er det for det meste korte opphold, og som regel går han ut på dato. En sesong er i omtrent så mye spillerene klarer å tolerer Nordlies autoritære stil.

  Andre trenere har lignende stil på feltet, for eksempel Eggen i Rosenborg, men Eggen har også en total filosofi om samhandling som fundament, og kjeftinga til Nils Arne er vel mer godlunt og noe spillerene ikke tar seg nær av.

  Nordlies treneerstil er derimot mer tyrannisk. Noe som er greit hvis du trenger å piske spillerne til å yte over evne i et skippertak, men hvis laget er konstant i skippertak, bryter det isteden ned lagånden og sliter ut spillerne. Samholdet svikter, of det blir lett å sluntre unna.

  Hvis Nordlie tar over som krisetrener og ting ikke snur seg rasket , er det best å prøve noe annet. Kanskje spillerne ikke var i form og trengte mer styrketrening, utholdenhetstrening og hvile, og kanskje litt inspirasjon. Hvis du pisker en gammel hest går den ikke raskere, men stryker med istedenfor.

 2. Pål
  18. desember, 2009 at 17:15

  Noe av problemet er at spillerne har følt dritt over hele linja. Fra starten av 2009 sesongen. Synes hele FFK er et trist syn, hvor stor rolle skal en 4-4-2 stil ha og si. Fotball spillere er profosjonelle og man velger ut spillere etter hva som virker best etter formasjonen. Når spillerne ikke takler og spille bra i en 4-4-2 formasjon, hvorfor ikke prøve 4-3-3. Er vel en grunn til at styret valgte Tom Nordlie, at styret nå setter sine stillinger til rådighet, er vel mest pga spillerne legger all skylda på styret og Tom nordlie. De ville ikke ha han fra starten av, men det er vel ikke Tom Nordlie sin feil? Men så er spillernes innstilling til trener helt nede på bunnen fra starten av, det blir jo ikke bedre etter sesongen. Hva hadde skjedd hvis han klarte og redde plassen? hyllet i hele Fredrikstad, men spillerne og klubben SKAL og må ta ansvaret for det som skjedde. Er ikke treneren som er utpå banen. En trener legger en strategi om hvordan de klarer det. Også er det opp til spillerne om de følger den, gjør de ikke det så går de ned.. Og alle vet hvor det gikk.. Tapte mot et dårlig sarpsborg lag, som driter i tippeligan så lenge de slo FFK, de blødde for drakta, bare for og kunne møte de neste sesong. mens hos FFK var det lite av det. et stort eks på alltid og ofre seg er Puyol, hvis barca leder 3-0 og det er 5 min igjen av kampen så kaster puyol seg uansett for og hindre scoring, er noe med og blø for drakta, unødvendig av Puyol, ja kanskje sier noen. Men han har en innstilling at foran mål er hans området og den skal ingen bryte. FFk ja de hadde sjangser, men tok de kanskje seieren på forskudd? Det tror jeg.

  Mads Reginiussen er fortsatt ung, problemet er nok ikke formasjonen i laget men det og bli kjent med de andre på laget.. Tror jeg har mer og si enn formasjonen. Stabilitet er også en viktig faktor, hvis treneren ser at han presterer ujevnt på trening så vet aldri treneren hva som skjer i kampen. I tippeligaen som alle andre ligaer, så skifter man som regelt ut spillere ved skade eller hard innsats over lengre tid. I en så ung alder er det like viktig og trene med A-laget som og spille kamper. Kamper er jo seff det man lærer mest av.

  Du spiller 5v5 på en kortbane, Hvem klarer seg best?

  Et lag med jevnt over gode spillere som har spilt sammen i 2-3 år.
  Eller et lag som har 3 veldig gode spillere og 2 som er på samme nivå som de andre. Som aldri har spilt sammen før.

  Jeg er ganske sikker på at laget med 5 jevnt gode spillere vinner. De vet hvordan de andre på laget beveger seg, de vet hvor de andre på laget er til enhver tid. ja det andre laget kan ta noen 1 mot 1 innemellom med det måte på hva en kan gjøre alene.

  Hadde erfaring av dette sist gang i går på trening, vi var 6 mot 6, bestekameratene mine som jeg har spilt med i 2-3 år mot 6 stykker som spiller for a laget som akkurat har begynt der. Vi spiller 2 div. under dem, og har et stort gjennomsnitt lavere. Vi vant sole klart, de forsto ikke hvordan det var mulig. Men det har jeg allerede forklart dere:)

  and never change a winning team! 🙂

 3. Marius
  19. desember, 2009 at 02:14

  Bjørn Helge Riise klagde på at Tom trente de for hardt, nå er han i England og han har uttalt at han er sjokket obver treningsmengden,er han skadet nå???
  Nils Arne Eggen holdt på å få sparken etter spilleropprør i rbk i 89-90 en plass – de mente han trente de for hardt.(13 år senere!!!)
  Norske spillere tror de er gode, men i det øyeblikket noen stiller krav til de, da surmuler de med en gang.
  FFK burde fortelle de spillerne som ikke vil være med hvor døra er, så kan Tom bygge opp et knallag, Hvis Tom får en spillergruppe som ikke er redd for å ta i et tak er jeg sikker på at ffk vil vinne serien, igjen og igjen.

 4. Sivert
  19. desember, 2009 at 14:01

  @@@BJørn, Pål og Og Marius: Tror du e inne på noe, når du nevner det at han kan være tyrranisk,- altså det har med hvordan han prater til spillerne og måten han er på,- og han er rimelig inntens, så det kan nok bli formye for spillerne, blir sliten både metalt og fysisk av slikt.

  Pål, grunnen til at jeg tar opp spillerstil og fomasjon, det er fordi man ken se forskjell på hvordan en spiss fungerer. Ta f.eks Rushfeldt på TIL, han er en type spiss som man ikke kan bruke i 4-3-3 3 eller 4-4-1-1 eller 4-5-1, da han er avhengig av å ha en makker på topp som man har i 4-4-2, de andre systemene bruker man 1 spiss og kantspillere, mens i 4-4-2 bruker man 2 spisser på topp, det er en vesentlig forskjell, og er man da en spiss som kan gjøre alt på egenhånd, da faller man igjennom i 4-3-3, og ta nå f.eks Vegard Bråthen som TIL hentet fra Alta, han kan gjøre ting selv, og er ikke så avhengig av makker på topp, så jeg tror personlig at han vil trenge lang tid i TIL trøya for å venne seg til spillerstilen med makker.

  Så det viktigste en trener gjør, er lytte til spillerne og registrere deres svake og sterke sider, og så bruke dem riktig, ingenting er mer frustrerende for en spiller å ikke fungere i sammen med de andre, da blir man frustrert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *