Copycat eller smittsomt

Print pagePDF pageEmail page

Jeg synes overskriften jeg bruker nå, er et godt spørsmål i disse tider, så si ett drap i uka i 2010,- det er ekstremt mye til å være lille Norge.

Jeg lå igår kveld å leste i et gammelt Vimenn,- når man ikke får sove er lesestoff godt å ha. I denne utgaven av Vimenn blir en drapdømt intervjuet, for drapet han begikk på Majorstuen i Oslo på 1990-tallet mot en homofil mann,- men det jeg bet meg merke i var at han konsekvent nektet å beskrive hvordan han utførte drapet, med den begrunnelse at han fryktet en såkalt copycat,- altså at en person ville kopiere drapet han begikk, og gjør det samme. Samtidig kom jeg til å tenke på innlegget Glasskår skrev, om nettopp ett drap hver uke i 2010.

Kan det være at folk blir påvirket av det andre gjør, når dem leser om slike saker i media eller hører om dem på nyhetene ? Kan det være at noen av disse drapene som er begått i 2010 er såkalt copycat ?

Jeg synes disse spørsmålene er rellevante, da det har vært veldig mange drap på så kort tid i Norge, og fortsetter denne trenden, så ender vi opp med over 52 drap iår, noe som er ekstremt mange, da det normalt er rundt 30 drap iåret i Norge.

Nå ser jeg også at dem har arrestert to menn for drapet mot den eldre damen i januar i Horten, bra det, får håpe de etterlatte får svar på sine spørsmål, og kan legge saken bak seg og gå videre, selvom det er tungt og vanskelig,- og så måtte det dukke opp et nytt bildrap på en politimann idag, hva er det folk tenker med ? Om dem i dete hele tatt tenker.

Hvis det blir slik at vi ender opp med over 50 drap i Norge i 2010, når vi gjør opp regnskapet etter åretsslutt,- så bør det undersøkes og finne svaret på hvorfor 2010 ble et slikt år, vi kan ikke overse tallene for så grov kriminalitet, spesielt når det plutselig ett år blir ekstremt mange drap, da synes jeg også muligheten for copycat og annen påvirkning kan være en av årsakene, selvom svaret vil måtte innholde mange faktorer som har bidrat til det høye tallet,- og hvis det er slik at noen mennesker blir påvirket av hva andre gjør, slik copycat,- da bør også media gå i seg selv, og se hva dem skriver fra slike saker og hva dem ikke skriver,- hver sten må endevendes, vi kan ikke få et samfunn hvor vi ikke leter etter årsaken til slike hendelser,- da mener så nært som mulig den opprinnelige årsaken, ikke noe vi antar og tror.  Da må dem gå igjennom hver enkelt sak pånytt, og så faktorer og hva som har spillt inn, ellers nytter det ikke.

Men jeg er stygt redd vi kommer til å gå over i 2011 uten å ofre 2010 en tanke, og lar statistikk være statistikk, og så overser vi årsaken, som vi har gjort tidligere år,- og så lar vi bare mølla kverne videre, uten at vi ofrer fremtidige ofre for drap en eneste tanke,- er det slik vi skal fortsette i vår politikk i dette landet ? Da er jeg stygt redd vi ender opp med ekstremt høye tall for drap vært år, et slikt alnd vil ikke jeg bo i,- hvor sjansen for å bli drept er større enn å dø av naturlige årsaker, da er vi virkelig ille ute å kjøre.

Vg , Vg , Tv2 , Tv2 , Tv2 ,

Stem:
Share

  3 comments for “Copycat eller smittsomt

  1. 4. mars, 2010 at 21:31

    Takk for link! Skremmende. Er over ett i uka nå! :S :S

  2. Sivert
    4. mars, 2010 at 22:18

    @ Glasskår: Bare hyggelig,- ja det er skremmende, veldig også,- lurer veldig på hva som er årsaken….det må være en grunn, ting skjer ikke abre tilfeldig heller, selvom en del ting gjør det, men ikke drap…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *