Jenter – religion – likestilling og likeverd

Print pagePDF pageEmail page

Ser nå at vgnett har en artikkel om pakistanskejenter i Norge i 2010 og hvordan de lever et dobbeltliv,- men jeg ta for meg jenter i det hele og store, i både kristne – og mulimske miljøer.

Det finnes jenter idag, helt fra barneskole alder og opptil slutten av tenårene som lever i ekstreme reiligiøse miljøer,- hvor det å ha sex før ekteskap er totalt tabu, ha tv er synd, ha internett er synd, og hvor jentene blir født til et liv som fødemaskiner for menn, og hvor kvinner / jenter ikke skal ha seksuelle følelser og dem skal gå spesielt kledd,- og hvor resten av samfunnet kan se på flere titalls meters avstand hvilket religiøstsamfunn jenta kommer fra,- nå mener jeg et spesielt kristentmiljø. Dem mener også at tv`n og internett er djevelens måte å få tak på mennesker, derfor er det tabu ha i huset og ikke bruke i det hele tatt,- hverken på skolen eller i arbeids sammenheng. Jentene bør også være gift før dem er 20 år, og da fått barn,- aller helst barn nr 2-3 allerede da, mange gifter seg også før fylte 18år.

Så det disse pakistanskejentene sier, det kjenner jeg meget godt igjen, når jeg er tilskuer til å se disse jentene som vanker i dette miljøet,- kan se dem daglig om jeg ønsker og bare jeg kjører til den siden av byen,- hvor deres religiøseoverbevisning har stort rotfeste,- kan vel grovt si at bare her i min by har dem 6-7 000 medlemmer, og i skandinavia er det vel ca 100 -150 000,- så det er et betydelig miljø og stort miljø.

Så nå synes jeg vi skal slå et slag for likestillingen for disse jentene også,- og ikke akseptere at dem blir undertrykt på denne måten,- og ikke godta at jenter er født til å tilfredstille mannen seksuelt, dem har sin egen seksualitet som dem har ansvar for, ikke ansvaret for oss mannfolk, vi må da klare oss seksuelt selvom vi ikke har ei dame eller jente i umiddelbarnærhet som står på pinne for oss. Jeg kan bare tenke meg hvordan jentene kan ha det på småplasser og hvor bedehuset er sentalt i nærmiljøet og religionen har friutfoldelse,- dem kan ikke føle seg mye fri og føle seg mye selvstendig,- disse miljøene har vi mange av i Norge,- langs hele Sørlandet, opp Vestlandet og enkelte små plasser i indre Norge.

Når skal disse jentene få sin 8 mars dag ? Når skal norskpakistanske jenter si at dem føler seg skikkelig fri og likestillt med norskejenter ? Det er vel kanskje påtide når vi lever i år 2010.

Skal jenter i Norge føle seg virkelig likestillt og føle likverd, så må vi våge å ta et skikkelig oppgjør med disse religiøse miljøene,- og ikke gi dem alt dem ber om, som egne skoler og bedehus, da er samfunnet med på å holde disse jentene nede, slik at dem ikke får sin likestilling som dem fortjener og får sitt likeverd. Det er greit at vi anser oss som et kristentland, men religionen må ikke stå sterkere enn at likestillingen og likeverdet får full utfoldelse og blomstre for fult i Norge, det skal komme foran religionsfriheten vi har,- og det betyr at en religiøsoverbevisning ikke skal undertrykke kvinner og menn.

Nå forstår jeg også det at det kan være vanskelig å ikke godta moskeer i Norge, da vi har mange muslimer, jøder, hinduer osv osv,- men jeg mener at krsitne mennsker uansett hvilket kristentmiljø man tilhører, må kunne gå i samme kirke og ha felles kirkebygg, og ikke egne for de som er konservative og de som ikke er konservative osv osv,- er man kristen så får man bruke kirken som satt opp i hver by og så får heller fjerne de små bedehusene som bl.a mormonerne har, Jehovas Vitner har, som Læstadianerne har osv osv,- da får man ihvertfall litt mer kontroll på hva de jentene blir utsatt for og sørget for at dem får sin likestilling som menn har. Disse miljøene er jo også temmelig lukkede miljøer, så det er temmelig liten innsikt i dem og hva som foregår bakom de lukkede dørene,- noe det bør bli ei endring på.

Er det noen gang blitt utført undersøkelser om hvor mange jenter i disse miljøene som har blitt utsatt for overgrep som barn ? og utsatt for overgrep etter dem ble voksen ? jeg tviler sterkt på at det er blitt gjort,- noe det absolutt burde vært gjort.

Så det er vel påtide vi tar et oppgjør med disse miljøene, engang for alle,- og at samfunnet forteller dem hva som er akseptabelt og ikke,- og at vi ikke godtar hva som helst, bare fordi vi har religionsfrihet i Norge,- det forjener i det minste de jentene som lever i slike lukkede miljøer, og hvor dem ikke kan bestemme sitt eget liv og ikke får tatt den utdannnelsen de vil, fordi dem må føde barn, før dem knapt nok selv er blitt voksen.

Oppdatering 11.03.2010 :  Ser idag at flere norskpakistanske jenter står frem, og forteller det motsatte, at de ikke lever et dobbeltliv,- men jeg har også hørt det som nevnes i artikkelen i Vg, nemlig at jenter skal berge familiens ære, men jeg har hørt det fra konservative kristne, og som også mener jenter skal gifte seg tidlig og få barn, jo flere barn, høyere status innad milljøet.

Vg , Vg , Vg , Vg ,

Stem:
Share

  9 comments for “Jenter – religion – likestilling og likeverd

 1. Ak
  8. mars, 2010 at 17:59

  Det er mye sant og til ettertanke i innlegget her.. Men, du burde ta deg en tur på de «små» kirkene/bedehusene du snakker om som ikke burde vært der. Alle kan sette seg ned og skrive og tro de vet hva de snakker om. Litt mer bakgrunns kunnskap hadde vært smart før man legger i vei . Utdrag :»»Disse miljøene er jo også temmelig lukkede miljøer, så det er temmelig liten innsikt i dem og hva som foregår bakom de lukkede dørene,- noe det bør bli ei endring på.»» Dører er til og lukkes opp, bare gå inn du og sjekk om det er sånn du sier, eller om du bare hører på sladder!

 2. Sivert
  8. mars, 2010 at 18:45

  @ AK: Har du hørt om en predikant eller en selvutnevnt prest i et slikt miljø noen ganger forteller sannheten om hvordan kvinnene har det ? jeg har ikke møtt en enda, selvom jeg har møtt ekstremt mange av dem,- og jeg tviler sterkt på at dem vil stå åpent frem og fortelle som sitt forvrengte kvinnesyn til hele norgesbefolkning. Som en universitetslærer sa det til meg, like etter Knutby saken kom for dagen, «rart at det ikke er blitt avdekket et slikt miljø i Norge enda, selvom slike miljøer finnes»,- hvor lenge skal vi sitte med skylapper for øynene og ikke vil tro slikt eksisterer ? Hvor lenge skal vi være så naive ? Hvis det enda er mennesker i Norge som ikke tror slikt eksisterer i Norge, enten er dem ekstremt naiv eller så må dem være ekstremt blinde.

 3. mitra
  8. mars, 2010 at 19:35

  Det er tragisk og ekstrem elendig for muslimske!!! jenter i år 2010

 4. JILL WHITE FANEBUST
  8. mars, 2010 at 20:25

  Ikke bare muslimer kvinner som må ta ett oppgjør
  med familien.Det samme innen mange Norske
  trosamfunn.

  JILL

 5. Allan
  8. mars, 2010 at 22:12

  Vi burde gjøre rent i eget hus (bedehus) først innen vi kaster oss over det norsk-pakistanske miljø. Denne artikkel kunne godt dreie seg om norske jenter fra et strengt kristent miljø.

 6. Sivert
  8. mars, 2010 at 22:18

  @@ Allan og Jill: Helt enig med dere, bra noen ser svakheter og feiler ved vår egen såkalte religiøse overbevisning.

 7. Ak
  8. mars, 2010 at 22:23

  Det er stor forskjell på og gå inn i et samfunn og snakke med predikant eller selvutnevnt prest for og høre om de nedverdiger eller undertrykker kvinner, og det jeg mente. Jeg mente du skulle bli kjent med folka i de «små» minoritetene du nevner! Det er da du finner ut hvordan de lever. Du kan ikke sitte utenfor og si at det skjer slik og slik i de samfunnene uten og vite hva de tror eller står for. MEN : jeg er helt med på at det finnes i og utenfor samfunn også i Norge som helt klart har forvrengte kvinnesyn. Det er vi veldig enige om. !!
  «selv om mannen er familiens overhode, er kvinnen halsen og kan dreie hode dit hun vil!!»

 8. 9. mars, 2010 at 12:54

  Hva er det disse kvinnene gjør for å ta oppgjør med foreldrenes holdninger? Ingenting. Før det skjer, vil vi ikke komme noen vei.
  .-= Frøken Hjertesukk´s last blog ..Stakkars undertrykte norskpakistanske jenter =-.

 9. Sivert
  9. mars, 2010 at 13:16

  @ Frøken Hjertesukk: Men første steg på veien for Norge som land, og samfunn er å kvitte oss med samtlige partier på stortinget som har et snev av religion i sitt partiprogram,- ingenting lager mer konflikt og bråk enn religion,- og så kan forby blandingen av politikk og religion i partipolitisk sammenheng. Ser man på land med store uroligheter og krig, så har samtlige land denne sammenblandingen,- vi er på god vei med det ene partiet, men vi mangler folk med «baller» som vil fjerne det andre, som er på sett og vis enda verre, da dem ikke aksepterer andre trosretninger enn sin egen,- men skjønner fanden ikke folk og ikke leser dem partiprogrammene heller, folk nøyer seg med festtalene og flott ord i media.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *