Ikke mulig

Print pagePDF pageEmail page

Ser idag at Erna Solberg uttaler at hun vil stoppe kriminelle med grensen til Norge,- da sikter hun til borgere i EØS-området, det er altså hele EU pluss de landene som har EØS-avtale med EU. Blir mye folk det gitt….

Men det jeg er inntressert i når det kommer slike utspill fra en politiker,  er det realistisk ? Er det mulig å gjennomføre ? Er det praktisk mulig ?

La oss ta det siste først. Praktisk mulig er det, absolutt, men det forutsetter at Norge innfører visumplikt fra samtlige land i Europa, da kan dem sjekke vandelen til hver enkelt, men…….vil EU godta det ? Det er meget tvilsomt, og mest sannsynlig vil EU bringe saken inn for EØS-domstolen, og der vil Norge tape. Hvorfor ?

Når vi i sin tid vedtok EØS-avtalen og bli en del av EU`s indremarked, da var det noen visse kriterier som ligger i bunn, nemlig Fri flyt av varer og tjenester og fri flyt av mennesker.

Dette innebærer at folk fra hele EU skal kunne bosette seg i Norge og reise inn og ut av Norge når dem måtte ønske det og ha behov for det, uten at Norge skal hindre dem det. Så hvis Norge nå  velger å begynne å utestenge folk fra enkelte EU`land, da har vi et problem, ikke bare lager vi et problem mellom Norge og EU, men vi lager problem for oss selv, og vi rissikerer å bli utestengt fra EU`marked, eller at det innføres boikott av Norge,- da ligger norske arbeidsplasser ekstremt dårlig an, spesielt for de bedriftene som er avhengig av å eksportere til EU.

Og reaksjon vil komme fra EU, det burde Erna Solbarg vite som er EU-tilhenger på sin hals, og som godkjenner alle direktiver som kommer derfra, uten å stille et kritisk spørsmål,- det er bare å se på Datalagringsdirektivet, men det vedtas nye direktiver fra EU minst engang i mnd i regjeringen og på stortinget.

En annen ting ved dette,- det er at våre stortingspolitikere når dem snakker om grenseoverganger mellom Norge og EU, så prater dem enten om grensekontrollen på Gardemoen eller grenseovergangen på Svinesund,- enn resten av Norge da ? Vi har da jaggu minst 7 grenseoverganger som er ubemannet, og når man kjører over, vet man ikke engang om når man har passert riksgrensen eller om man er Norge eller Sverige eller Finland, fordi  det ble vedtatt i sin tid at Norge skal ha x – antall ubemannede grensestasjoner, det var det stortinget som gjorde, lenge før vi hadde hørt om EØS-avtalen.

I tillegg til de minst 7 ubemannede grensestasjonene, så har vi 4 grensestasjoner som er bemannet en dag i måneden, hvor dem tar sporadiske kontroller. Så hvordan godeste Erna Solberg har tenkt å stoppe folk på grensa blir for meg ei gåte, og så vil minne om at Norge er mer enn syd for Trondheim.

Så hvis man skal se litt med kritiskte øyne på dette utspillet fra Erna Solberg, så vil hun slite ekstremt både juridisk og praktisk for å få dette gjennomført,- det blir verre enn å få Krekar ut av Norge, og vil ta minst 4 ganger så lang tid å klare å gjennomføre, hvis man ikke vil gjøre Norge til et lukket land, som ikke har samkvem med andre nasjoner enn høyst nødvendig og bli som Nord Korea, da stiller saken seg annerledes, men etter det jeg vet så vil Høyre og Erna Solberg ha Norge som medlem av EU, men da får vi svelge både det positive og det negative med et slikt medlemskap, og ikke bare plukke ut de delene som passer oss best til ei hver tid,- det tar seg lite pent ut i forhold til EU, og heller ikke er signalene man da sender ikke de helt beste til resten av verden.

Vg , Tv2 ,

Share

  2 comments for “Ikke mulig

 1. Rockman
  13. juni, 2010 at 11:41

  Helt enig, det blir en for vanskelig oppgave å skille ut de kriminelle før dem setter beina på Norsk jord. Men det vi kan prøve på, er å få til en avtale med hjemlandet deres slik at de eventuelt kan sone straffen der.

  Mvh. Rockman

 2. Sivert
  13. juni, 2010 at 11:46

  @ Rockman: Er det ikke det vår justisminister sier han jobber med å få til ?
  Vi er jo så si medlem allerede av EU, bare uten stemme – og forslagsrett i parlamentet og i kommisjonen, ellers må vi godta alt som kommer derfra, hvis ikke får vi EØS-avtalen avrevet på midten og annulert fra EU`s side, da vi ikke følger spillereglene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *