Singelterorrister – ikke mulig å forhindre

Print pagePDF pageEmail page

Nå har det skjedd ei terrorhandling igjen, og det utført av en såkalt singelterorrist, altså en terrorist som opperer alene. Noe som vi kan forbinde med 22.07 og Anders Behring Breivik. I etterkant av 22.07 har både politiet og PST fått mye kritikk for at dem ikke klarte forhindre Breivik å utføre sine handlinger og for ikke overvåket han i det minste og for ikke kommet fort nok ut til Utøya osv osv.

Spørsmålet om man kunne forhindret Breivik eller mannen som nå utførte terrorhandlinger i Frankrike ?? Jeg ser på det som en umulighet. Skulle vi forby at folk får tilgang til kunstgjødsel ? Som vi bruker på plenene våre om sommeren og som bøndene bruker på sine åkrer. Skal vi forby at folk får tak i bensin og diesel som vi bruker i våre biler som drivstoff ? Skal vi forby at folk får kjøpt våpen som brukes av mange i forbindelse med konkurranse skyting i regi av skytterklubber ??

Vi kunne jo lagt oss på denne linjen og vedtatt lover som forbyr å anskaffe seg disse tingene som nevnt ovenfor, men ville det være rett ovenfor den lovlydige delen av befolkningen ? Jeg synes ikke det.

For å kunne overvåke diskusjoner på nett og i forumer hvor disse høyreekstreme og anti islamistene har sine diskusjoner og meningsutvekslinger, så har politiet fått hjelp av dld, som Stortinget vedtok å innføre ifjor. DLD er blitt svaret på å snappe opp slike folk som Breivik og andre som ytrer seg om terror og evt planlegger terror, men vil det funke ?? Skal det ha noen hensikt med DLD i denne sammenheng, så må politiet har tilgang til brukernes reelle ip-adresse, for på den måten kunne finne ut hvem vedkommende er bak evt nick og fake navn i slike forumer. Jeg har mine stor tvil at noen i disse forumene og på disse diskusjonssidene operer med sin virkelig ip-adresse, men skjuler sin virkelige ip-adresse på ulike måter, noen  igjennom vpn, proxy eller programvare innstallert på pc-en, ergo er politiet like langt. Vanligvis så kan politiet og andre finne ip-adressen til den man mottar mail ifra, men det finnes gratis tjenester hvor man kan opprette mail konto, som ikke utgir ip-adressen til politiet, ergo kan man sende mailer uten å være redd for at politiet skal snoke i epostene som man har sendt og mottatt, så det hjelper heller ikke.

Vi kunne jo selvfølgelig innføre et forbud mot at folk som har lisens på våpen, ikke får gå ut blant oss ander i samfunnet og at dem må holde seg innendørs 24/7, men et slikt forslag er det fint lite realisme i, ergo kan man heller ikke forhindre at folk med våpen, tar våpnet med seg ut på gata eller på byen, noe 22.07 og de utallige skyteepisodene i Oslo og andre byer visst oss igjennom mange år.

I slike saker som dette er både media og politikerne veldig opptatt med å finne en syndebukk som man kan skylde på og gi sparken, er nesten gått sport i så si kreve ulike folks avgang fra sine jobber etter en slike hendelser som dette og evt kreve en politikers avgang før man i det hele tatt vet årsaken til at aktuelle terrorhandling har inntruffet og den evt datafeilen har oppstått eller hvorfor / hvem bevilget pengene til de ulike formål som var søkt om. Men om vi sparker politimesteren i Nordre Buskerud politidistrikt og i Oslo politidistrikt, vil vi da være bedre rustet til å takle og forhindre neste terrorhandling i Norge ?? Eller vil det aldri mer skje glipper på Altinn hvis vi sparker Giske som statsråd ? – Har mine sterke tvil at det å gi folk sparken i seg selv vil løse noe som helst av problemet, det er en » skylde på» handling som ikke løser problemer, rart ingen krevde tidligere justisminister Knut Storberget sin avgang etter den 22.07, må være en glipp fra medias side.

Nå har jeg som person hatt særlig tro på det med såkalt kvikkfix løsninger som man enkelte ganger får følelsen av at media tror på, i mange sammenhenger, til det er vi mennesker for kompliserte og altfor lite feilfrie, noe man nesten må være for å jobbe innen politiet og være som politiker, og helst uten venner og bekjente også. Så jeg er stygt redd vi må bare godta at ikke all kriminalitet kan forebygges og forhindres, og vi vil for alltid ha med politikere å gjøre som alltid gjør en eller annen feil, fordi dem er en del av folket ergo ikke feilfri, selv om disse kamelene er tung å svelge for noen av oss i samfunnet.

Vg , Vg ,

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *