Staten som sysselsettingstiltak

Print pagePDF pageEmail page

Jeg kom i går over en uttalelse fra tidligere stortingspolitiker Olav Gunnar Ballo som nå jobber som fastlege, leste også intervjuet med han i papiravisen til Altaposten, som omhandlet det samme, nemlig  «sykehus som sysselsettingstiltak». Nå jeg tenker etter så gjelder dette også politiet, altså hvordan vi plasserer statlige arbeidsplasser som skal yte god service til oss innbyggere. Vi har igjennom flere 10år og med ulike regjeringer ikke gjort noe med strukturen innen helsevesenet og politiet, den har vært uforandret i gjennom uttalige 10år, og når noen tar til ordet for å se på strukturen blir det sirkus og bråk, og folk blir livredd for å miste arbeidsplasser. Men å ikke se på strukturen er også feil, totalt feil også. I dette tilfellet vil jeg bruke mitt eget hjemfylke som eksempel. Alta var en liten plass fram til på 1960-tallet, da begynnte folketallet å gå skikkelig oppover, på den tiden lå sykehuset i Hammerfest og politidistriktet lå også der, noe som den gang var naturlig. Men nå skriver vi 2012.

Hammerfest har i dag ei befolkning på vel 9900 innbyggere, vil liksom ikke passere 10 000, vil seg ikke, men i dag har Alta 19 477 pr. 01.07.2012, og har på de siste 2mnd steget med 195 mennesker og vil passere 20 000 rimelig kjapt over nyttår. Fremdeles ligger sykehuset i Hammerfest og politidistriktet likeså, selv om det på lensmannskontoret i Alta jobber flere politifolk enn på politihuset i Hammerfest, noe som har med størrelsen på befolkningen å gjøre. Men hva skal en by på under 10 000 innbyggere med både sykehus og politidistriktet når nabobyen er dobbelt så stor og vokser 4. ganger så fort ??

Med utgangspunkt i over nevnte eksempel, så burde vi begynne å se på hvor vi plasserer statlige arbeidsplasser som skal gi god service til befolkningen og gi et godt helsetilbud, Norge anno 1950 er ikke det samme som anno 2012. Hvis vi ikke gjør noe med strukturen så vil store deler av befolkningen bli skadelidende av dette og ikke få det tilbudet som resten av landet har, er det riktig ?? Jeg kan ikke med min beste vilje forstå hvorfor det ikke er blitt gjort noe med dette, burde vært gjort forlenge siden. Man skal vel ikke plassere et sykehus eller politidistrikt ute på en holme bare for at det skal være arbeidsplasser til ei bygd som ikke av andre grunner har livetsrett ??

I dag bruker vi rett og slett politidistriktene og sykehusene som distriktsarbeidsplasser og plasserer dem på steder for at folk skal ha arbeid, ikke for at dem skal yte gode helsetjenester og gi god service til folk. Kanskje på tide at stortinget og regjeringen skjærer i gjennom og får gjort noe med dette?? Eller skal vi fortsette til 2050 med å bruke sykehusene og politidistriktene som sysselsettingstiltak for dem som går på arbeidsavklaringspenger fra NAV ??

 

Vg, Vg,

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *