Nettverk og datasikkerhet

Print pagePDF pageEmail page

Jeg har for noen dager siden skrevet om sikkerhetshullene i Internett Explorer 9, og det er enda mange som bruke både IE8 og IE7, dette er nettlesere som burde vært fjernet fra pc`n før folk  i det hele tatt vurderte å bruke dem, men Ola og Kari Nordmann gir fan, og dem tror det vel ikke det er så viktig, FØR dem oppdager at bankkontoen er tom og dem er blakk.

Jeg skal nå i tillegg ta for meg trådløsenettverk som har passord, som du må taste for å komme inn. Det er helt vanlig at folk i dag bruker nettverket på hotellet dem bor på, flyplassen dem befinner seg på eller bruker sitt trådløse nettverk hjemme i sin egen stue, noe jeg også gjør, men…..jeg vet faren.

Forestil deg følgende. Du har passord på nettverket, med såkalt WPA2 kryptering, den sterkeste krypteringen / sikkerheten du som privat person kan sette på ditt nettverk. Tror du det er mulig å komme inn uten å fått passordet fra deg ?? Ja det er mulig, programvaren til dette ligger fritt tilgjengelig på nett og er gratis. Det er operativsystem fra Linux, og litt koding så er vedkommende inne, tar godt under 30 min å komme inn, for noen bare noen minutter, da kan vedkommende surfe fritt på internett fra Ditt trådløse nettverk, uten at du merker noe som helst. Men det å ikke merke at noen er på nettverk trenger nødvendigvis ikke være det største problemet, i hvertfall ikke der og da, men….

Se for deg at noen har brutt seg inn i ditt trådløsenettverk hjemme, noe du som sagt ikke merker i det hele tatt, men i tillegg har vedkommende software for å følge med hva DU gjør på nettet, hva sier du da ?? Det ser du heller ikke. Det som trengs for en som vil ha tilgang til din nettbank er et program som ligger gratis på nett og et trådløst nettverkskort som genererer data til programmet, det fåes også kjøpt på nett til en billig penge. Hva sier du da ??

 

Foto: Privat

 

Si at du sitter å surfer ditt trådløse nettverk hjemme, og du kanskje logger inn på nettbanken, Facebook, Twitter eller andre sosialemedier og nettsider. Samtidig som du gjør dette sitter det en person på ditt nettverk og logger data som både du og evt andre i samme hus sender fra dere når dere logger inn og ut på div. nettsider og nettbanken. Vedkommende som du ikke vet er der og som logger disse dataene, har nå full tilgang til både din nettbank, Facebook, Twitter og evt andre sider du har logget inn på, fordi i det øyeblikket du logger inn på et sted på nett, sender du ut på nettverket ditt brukernavn og passord.

Hvis nå denne inntrengeren som er på ditt nettverk i tillegg har gode datakunnskaper, så kan vedkommende også utnytte sikkerhetshullene i f.eks IE8 eller IE9 på din pc og i tillegg lese alle dine eposter og følge med på hva du gjør på pc`n. Dette er noe for Ola og Kari Nordmann å tenke på…har du tenkt på det ?? Hvis ikke bør du det, ikke tenke på det i morgen eller i neste uke, men tenke på akkurat NÅ!

Du kan faktisk gjøre noe med dette. Du kan for det første sørge for at samtlige av dine programmer på pc`en er oppdatert til siste versjon, dette inkl nettleseren, og helst IKKE bruke IE i det hele tatt, alltid hatt svak sikkerhet og svakheter. Du kan også endre innstillingene i oppsettet på din trådløse router. Du kan sette innstillingene slik at KUN spesifiserte pc`er og annet med spesifiserte mac adresser kan logge seg inn og du kan også sette innstillingene slik at Ditt nettverk ikke blir søkbart og synlig for dem som vil hacke et trådsløst nettverk, som sagt passord holder ikke!!

Og ikke glem!! Datasikkerhet er det viktigste å kunne, ikke det å surfe og kunne trykke på tastaturet, det lærer man seg alltids, og ta datasikkerhet på det største alvor, og lytt til folk som kan det og som jobber med det, og ta det dem sier alvorlig.
Vil du se dette som jeg har skrevet om demonstrert i praksis, så se denne videoen fra VGTV.

 

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *