Politiet og Anbefalninger

Print pagePDF pageEmail page

Foto: Vg.no

 

Vi kan vel alle si at vi forstår politiet når dem går ut å anbefaler at «Unge jenter bør ikke gå alene» etter alle de forsøkene på bortføringer  det har vært i det siste, men er det lurt ? Kanskje burde anbefalningen vært utformet annerledes ??

Når jeg stiller de to spørsmålene, så tenker jeg litt bredere enn bare om unge jenter og hvordan ei slik anbefalning kan virke hemmende på deres livsutfoldelse som unge jenter i tenårene ofte føler et behov for, fordi dem er i frigjøringsfasen til sine foreldre, og skal snart stå på egne ben, som det så fint heter, i hvertfall på papiret. Når jeg mener at jeg tenker bredere enn bare mot / om unge jenter når politiet kom med denne anbefalningen, så tenker jeg like mye på unge gutter, og voksne menn og kvinner.


Enten vi liker det eller ei, så bør vi tenke på vår egen sikkerhet like mye som politiet tenker på sikkerheten til befolkningen. Jeg kan godt bruke meg selv som eksempel i så måte. Jeg er 44 år, er i en alder hvor jeg plutselig kan bli rammet av hjertestans, hjerteinfarkt eller hjerneslag, dette er sykdommer som kommer uten forvarsel. Jeg vil ikke si at det er spesielt lurt av meg  f.eks å gå mørke bakgater uten belysning og hvor det ikke kjører biler eller går folk  sene nattetimer etter å vært på byen og drukket noen pils. Hva om hjertet mitt stopper når jeg går alene langs ei slik gate ?? Hvem skal hjelpe meg?? Hvem skal foreta førstehjelp på stedet ?? Dette er også en del av sikkerheten vår, ikke bare kriminelle handlinger. Et annet eksempel kan jo være at en mann eller kvinne blir ranet når vedkommende går langs mørke bakgater og på uopplyste veier, hvem skal da hjelpe vedkommende ?? Spørsmålet er relevant, fordi ingen steder i Norge står politiet klar rundt neste gatehjørne, man må faktisk ringe dem, da tar det minutter før dem kommer til stedet, da er det for sent uansett.

Etter min mening burde politiet utformet sin anbefalning slik, » Ingen bør gå alene uansett hvor man er i verden». Kanskje det hadde fått folk til å tenke mer på sine egen sikkerhet, både for å forebygge mot kriminelle handlinger, men minst like mye mot plutselige helseproblemer oppstår, som nevnt ovenfor. Det er faktisk også en del av vår sikkerhet, som vi må enten vi vil eller ei sørge for selv, både unge, eldre, menn og kvinner. Som min mor lever etter, både i Norge og på ferie i sydens land, » Gå aldri alene», er man alene, ring etter en god venn, en i familien eller ring etter taxi, IKKE pirattaxi. Bruker man pirattaxi, da kan man like godt sette seg inn i en fremmed bil som står parkert på gata til et vilt fremmed menneske, noe som absolutt ikke er lurt, spesielt når man har drukket.

Kanskje på tide vi nordmenn begynner å tar vår egen sikkerhet på alvor og ikke forventer at nød etatene står klar rundt neste gatehjørne ?

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *