Jakten på den retten dommen

Print pagePDF pageEmail page

Foto: Illustrasjon

 

Med 22 juli rettssaken frisk i minne, ikke minst pressen opptreden i gjennom 12 uker når dem dekket rettssaken frisk minne i minne, så våger jeg meg nå på et aldri så lite skråblikk på norsk presse i dekningen av kriminalsaker, ikke minst dekningen av saker som går for retten og etterforskningen av straffesaker.

For å illustrere den såkalte » jakten på den rette dommen» som jeg velger å ha som overskrift, så er 22 juli saken et skoleeksempel i så måte, også saken som starter mot tidligere AP ordfører Rune Øygarden som står tiltalt for overgrep mot ei mindreårig jente. For å ta den første saken først.

Først blir Breivik erklært utilregnelig av de sakkyndige, rapporten fikk ingen anmerkninger av den rettsmedisinske kommisjon. Umiddelbart når denne rapporten av avlevert av de sakkyndige til retten, med pressen tilstede og direkte sendt på tv, fullt kaos omtrent, så kom spørsmålet fra pressen, kan vi leve videre med en utilregnelig terrorist ? Har de sakkyndige gjort en god nok jobb ?? Det stilt en million spørmål fra pressens side om rapporten. Som endte med at det ble oppnevnt enda 2 nye sakkyndige av retten, ikke p.g.a at den første rapporten manglet noe eller var dårlig, men fordi pressen ikke kunne leve med at Breivik var utilregnelig.

Når dette skjedde, da måtte jeg bare stilte meg et grunnleggende spørsmål, har vi virkelig frie og uavhengige domstoler i dette landet ?? Skal vi virkelig ha det slik at pressen skal kunne påvirke dommerne i straffesaker slik at de endrer mening etter hva den enkelte journalist måtte mene er den rette dom eller rette psykiske diagnose ?? Absolutt ikke, dette er ting som både hvermansen på gata og media ikke skal påvirke i det hele tatt. Det ble under 22 juli rettssaken satt verdens rekord i synsinger og antagelser fra pressen side, og når man hørte på sendingene til tv2 og nrk fra retten, så skulle man tro at dommerne, sakkyndige, påtalemyndigheten, advokatene og bistandsadvokatene måtte gå til pressen i pausen, og spørre » gjorde vi rett nå?» » stilte vi de rette spørsmålene?» osv osv osv. Det var  et mediashow uten side stykke, og til slutt fikk pressen sin » rette dom», erklært tilregnelig og i dømt forvaring. Vi manglet bare at pressen tok aplausen  og jublet etter domsavsigelsen.

Nå står vi foran en ny sak som begynner i retten  i morgen, den mot Rune Øygarden som står tiltalt for overgrep mot ei mindreårig jente. Saken har ikke begynnt før journalister uttaler seg om saken og skriver om den, rart at ikke Elin Ørjasæter har dommen klar også?! Du har glemt domsslutningen din Elin i ditt blogginnelgg i dag, lurer på om pressen vil ha han også dømt som tilregnelig, eller er det utilregnelig som gjelder denne gangen eller ??

Slik som enkelte journalister uttaler seg i straffesaker så skulle man tro at dommene avsies etter håndsopprekningsmetoden, og hvor flertallet av journalistene er det som aviser dommene som avsies i retten, ikke av kvalifiserte sorenskrivere og lekdommere og evt. en jury. Jeg synes det rett og slett er direkte frekt å sette seg ned å synse, anta, mene og stille spørsmål om en en straffesak som enda ikke har gått for retten og før dommerne har blitt forelagt hele bevisføringen og før dommen i retten er avsagt. Det må da kunne være mulig for norsk presse også å vise respekt for retten og la dem foreta de vurderingene som de skal og avsier en dom til slutt som dem mener er riktig ??

En annen side ved måten pressen fremstiller straffesaker, også politiske saker for den del, så er det IN at alle må mene noe. Alle må ha ei mening om skyldspørsmålet i straffesakene, om «krisen» i helsevesenet, om Breivik, om politiet, osv osv osv osv. Pressen tvinger oss til å åpne kjeften om noe som vi vanlige folk på gata egentlig ikke har kvalifiksasjoner om å mene noe om, og ikke har nok bakgrunns matriale til å mene noe om, men mene  skal vi, nesten så man blir sett på som idiot om man ikke mener noe om en sak eller et oppslag som media kjører. Er vel ikke lenge før pressen tar til orde for at vi skal innføre folkeavstemning før en dom blir avsagt i retten, fordi dommen må jo bli «rett». Må innrømme at jeg er litt spent på hva pressen mener er «rett» dom mot Øygarden.

Oppdatering 09.10.2012 : Jeg må nesten kommentere artikkelen til Anne Marte Blindheim som står på dagbladet.no i dag. Jeg vet ikke hva media eller journalistene tror dem er, men når dem begynner å legge seg opp i hvem statsadvokaten og tingretten innkaller som vitner i saken mot Øygarden, da krysser media ei grense dem ikke bør. Om statsadvokaten og tingretten mener at Jens Stoltenberg ikke kan / har noe å bidra med, så mener dem det, og dem må da i herrensnavn få innkalle de vitnene de vil uten at journalistene / media skal blande seg borti det også. Hvor lavt skal media synke egentlig ?? Begynner å nærme seg faretruende fort minussiden.

 

Foto: Illustrasjons foto av Høyesterett

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *