Vi burde ta det rolig nå

Print pagePDF pageEmail page

Det hele startet på fredag etter Rune Øygard var ferdig med sin forklaring i retten, hvor han står tiltalt for overgerp mot ei 16år gammel jente, og skulle angivelig hatt rundt 50 samleier med henne fra hun var 13 til 15år. Men for oss som husker rettssaken mot fetteren til Birgitte Tengs som i sin tid ble frikjent for drapet på sin kusine, men  ble dømt til å betale erstartning så må jeg si at saken mot Øygard begynner å minne litt om det samme, la meg begrunne hvorfor.

Foto: Lånt fra dagbladet.no

La oss ha i minne at denne saken skal enda gå for retten i 3 uker, og enda lengre til en eventuell dom foreligger i saken, det er faktum pr. dags dato.

Men allerede på fredag ettermiddag når Øygard var ferdig med sin forklaring, så begynnte ulveflokken av medier, politikere og andre ufaglærte å rope opp om at han måtte trekke seg som ordfører, t.o.m vår statsminister ber han trekke seg og hele partiledelsen i AP ber han trekke seg. Ikke basert på en fellende dom i saken, men ut i fra forklaringer i retten, vil minne om at vi står med en sak uten noen tekniske eller taktiske bevis, ikke dna og ikke vitner til hendelsene som er omtalt i tiltalen. Hvorfor skal da hele presse norge, politikere og andre straffe mannen FØR han er dømt ved å ta fra han jobben som han har permisjon fra ?? Han han har permisjon, jobber ikke som andre ordførere rundt om i landet. Har vi det så travelt med å få en » dom » at vi selger bjørnen før den er skutt og flådd ??

Jeg kan ikke se på dette som annet enn utidig innblanding i rettens arbeid når man er mer opptatt å få straffet vedkommende før eventuelle bevis er lagt fram i retten, forklaringer alene er ikke bevis, er påstander som må underbygges med noe mye mer. Enn hvis det viser seg at Rune Øygard er en totalt uskyldig mann i forhold til de påstandene som kommer frem i tiltalen, og så har Vågå AP og AP sentralt fått mannen sparket fra jobben før saken er avsluttet, hvem er det da som har dummet seg ut ? Hvem er det sa som har forhåndsdømt en mann i riksdekkende medier og mere til ?? Jeg bare nevner dette, fordi det kan faktisk være tilfelle. Å da blir likheten til Tengssaken at mannen blir straffet ved å miste jobben for noe han ikke har begått, bare at fetteren til Birgitte Tengs ble i dømt å betale erstartning for et drap han ble frikjent for. Er det slik vi skal ha det ?? Er det slik at vi vil flytte domstolen ut på gata og la menigmann avgjøre saken på skjønn og ikke på fakta ??

Jeg synes også det er litt merkelig at pressen ikke føler større ansvar enn det Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund legger for dagen i dagens Dagblad.no sett i det lys at advokat Mette Yvonne Larsen har opplyst til retten i dag at vitner har blitt truet og vitner har blitt presset av pressen i løpet av helgen. Slik tarvelig oppførsel kan ikke og skal ikke unnskyldes, skulle tro at dem som jobber som journalister har fått barneoppdragelse før dem tok utdannelse som journalist, men det er vel kanskje for mye forlangt i disse tabloide pressetider ?? Det virker nesten som Kokkvold vil ha tilbake den offentlige gapestokken og hvor vi avsier dommer på løpende bånd før bevisene er lagt på bordet.

En annen ting ved uttalelsen til Per Edgar Kokkvold som overrasker meg litt, er det at han ikke ser sammenhengen mellom hvor detaljert media skriver hver dag i saken, både på Nrk, Dagbladet, vg og tv2 sine nettsider opp mot folks aggresjon og sinne mot Øygard, er en innlysende kopling på det området, fordi ingenting vekker vel mer avsky og sinne hos folk enn overgrep mot barn, og når man da får ting servert på et sølvfat ned til minste detalj, klart folk reagerer, noe annet vil vært unormalt, hvis man kan bruke ordene normalt / unormalt i noen sammenhenger. Og når man har fått opplyst via advokaten at folk reagerer med sinne etter å ha lest detaljene som media pressenterer, ja da burde man virkelig ta det litt rolig og kutte ned mye på hva man serverer folk mitt i fleisen.

Jeg vil bare si med en gang, jeg tar ikke stilling til skyldspørsmålet i det hele tatt, men jeg kan si at det er forbudt og totalt uakseptabelt at en mann på over 50 år har sex med ei jente på 13år, også uakseptabelt med slik sexprat som har framkommet i fra retten, uten at sexprat i seg selv er forbudt og straffbart.

Jeg må si for min del at jeg reagerte også på fredag, absolutt. Jeg reagerte på to ting. Det var for det første alle detaljene som kom ut fra retten og som media beskrev, og jeg reagerte på at mange var mer opptatt på twitter å skrive om sex med barn enn om sex mellom to voksne, kan ikke si at min egen  sexlyst var på topp i helgen, lysten endte nede på stadiet numret før munk og å bli impotent, var rett og slett motbydelig. Skulle tro at voksne kvinner og menn var mer opptatt av sex mellom to voksne mennesker, enn å skrive side opp og side ned om sex med ei jente på 13år. Kanskje er folks egne skitnetanker og fantasier som kommer til syne når slike saker går for retten ?? Hvis så er tilfelle, da jobber det mange med perverte lyster både i media, politikken og i andre yrker , og like mange kvinner som menn.

Når vi har ventet på utfallet av saken i over 1 år, da må vi vel kunne dy oss og klare å vente i noen uker til slik at dommeren får mulighet å avsi dommen før vi henger mannen ?? Eller ?

 

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *