» Leker beredskap »

Print pagePDF pageEmail page

Foto: Vg.no

 

Artikkelen på Vg.no illustrerer meget godt at vi «leker» beredskap i dette landet, og vi er mer opptatt kroner og øre enn  å sikre god beredskap for 5 millioner mennesker, men la meg understreke at beredskap er mye, ikke bare antall mennesker og kroner og øre, men like viktig hvor vi plasserer våre ulike beredskapstjenester, i dette tilfellet våre rednings helikoptre og antall helikoptre.

Nå har det vært snakk om beredskapstroppen i politiet i det vide og brede etter 22 juli, og at dem  ikke brukte helikopter for å komme til Utøya raskt nok osv osv osv, men hva skal Trøndelag, Vestlandet, Sørlandet og ikke minst Nord Norge med en beredskapstropp i politiet plassert i Oslo ? Er faktisk hensikten at dem skal dekke hele Norge. En ting at det tok ca 45 min å komme til Utøya for beredskapstroppen, hvor lang tid har det tatt om dem måtte dratt til Kirkenes om det var der massedrapene skjedde, bare spør. Eller for den del til Alta eller Trondheim, massemorderen kunne drept flere hundre på den tiden det tar å komme så langt nord i landet, kanskje på tide å tenke beredskapstropp i hvert fylke og innføre krav til responstid for politiet, slik beredskapstroppen er i dag er den bare en lek. Og ikke har beredskapstroppen i Oslo null peiling på geografien resten av landet, det så vi 22 juli, når dem dro til feil kai, noe som burde vært en umulighet ved litt kunnskap om geografi.

En annen side ved vår beredskap er akuttfunksjonene innen helsevesenet. I enkelte fylker i Norge er det milevis til legevakten og enda lengre til akuttavdelingene på våre sykehus. Når skal vi få krav til lengste avstand til nærmeste sykehus ? Når skal vi få krav til at fra en pasient / pårørende ringer etter ambulanse til pasienten er på sykehus i tid og i antall km ? Eller skal det være slik at en stakkars gammel og syk person skal bli fraktet i ambulanse i timesvis før vedkommende er på sykehus? Når skal vi få på plass ambulanse fly på steder som ikke har sykehus innen 1 times kjøring og krav til et visst antall ambulansefly pr 1000 innbyggere ?

Når det gjelder vår redningstjeneste, som vi har to av pr. dags dato, en i Nord-Norge og en i syd-Norge så er jo dem også nesten en vits i seg selv. Så vidt jeg husker i farten har vi 6 Seaking helikoptre i Norge, 4 i syd og 2 i nord Norge. Når 1 eller 2 av dem er inne til vedlikehold, ja da står det virkelig om liv og helse, slik som det gjorde nå sist uten for Sørøya i Vest-Finnmark hvor 14 menn måtte reddes, og det måtte brukes helikoptre som ikke var godkjent for slike oppdrag og som egentlig ikke var i drift, forsvarets EC-225 stasjonert i indre Troms. Kanskje vi bør begynne å inn se at Norge er større enn lokale Østlandet, Sør – og Vestlandet ?? Etter min mening burde vi hatt flere redningstjenester  og mange flere helikoptre, dette vi har i dag rekker ikke en gang til å dekke halve Norge en gang, og vi bør begynne å beregne og bygge ut beredskapen etter geografien på dette gudsforlatte landet vårt, ikke etter antall innbyggere det bor på enkelte deler av Norge.

Lurer på hva ei dame som bor på Oslo vest hadde sagt om ho måtte i ambulanse i 4-5 timer for bare å føde ? Eller for å komme til ei akuttavdeling på et sykehus ? Regner med det hadde vært oppslag i Vg, Dagbladet, Tv2 og Nrk i flere uker og måneder om det hadde skjedd eller vært en praksis over flere år, men dette opplever faktisk hele befolkningen på indre Finnmark hver dag, 365 dager i året og det har vært slik siden tidlig på 1900-tallet, og enda er det slik, er jo bare å takke vår herre og frelser at det ikke er flere som har død på veien til sykehuset og p.g.a avstanden noen dager senere. Dette er beredskapen i Finnmark anno 2012, og null Seaking helikoptre stasjonert på et sted som er forsvarlig ut i fra dagens krav til beredskap.

Etter min mening er det nå på tide å komme ut av den lekegrinda som heter beredskap, og virkelig begynne å få på plass det vi virkelig mener og assosierer med beredskap, en gang må vi nordmenn også vel bli voksne og slutte å leke vel ??

 

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *