Skremmende av media og politiet

Print pagePDF pageEmail page
Foto: Vg.no

Foto: Vg.no

 

Etter at advokat Sigurd Klomsæt i går ble frifunnet for å lekket bilder fra ei cdplate som bistandadvokat i 22julisaken, så jeg må innrømme at det er mye som skurrer. La oss begynne med politiet. Det norskpoliti anser og påstår er beviser i en straffesak, er ikke bevis for retten. I dette tilfellet med Sigurd Klomsæt så var det snakk om at et vannmerke ( tallkode ) var bevis, noe det ikke er tydeligvis, fordi politiet har brukt programvare som var demoversjon, og som gjorde det mulig for alle og en hver å endre på vannmerket evt. fjerne det helt, noe en ekspert på datasikkerhet var i retten å demonstrerte ovenfor retten. For det andre så demonstrerte denne dataeksperten hvor lett det var for hackere å trenge inn i politietsnettverk og i trådløsenettverk som bl.a er/var rundt politihuset i Oslo. Så retten hadde ingen valg, nemlig avsi frifinnelse av Klomsæt.

Når vi vet at politiet i de fleste vestlige land anser ip-adressen som bevis i en straffesak, noe også retten i de samme landene også gjør, da blir dette enda mer skremmende hvor lett det er å få uskyldige dømt for noe dem ikke har gjort. For å ta et enkelt eksempel: Si at du er på jobb, og du jobber 08 til 16 hver dag, 5 dager i uka. Mens du er på jobb så blir ditt trådløse nettverk hacket, og fremmende tar seg inn på ditt nettverk, og i tillegg så laster dem ned ulovlig matriale, f.eks barneporno eller ulovlige torrentfiler, da er det Din ip-adresse som blir registrert og som politiet får fatt på, ikke vedkommende som har hacket seg inn på nettverket. Hva gjør du da ? Hva sier du da til at politiet anser ip-adressen som bevis mot deg og bruker DLD for å lagre ip-adresser ? En ting er sikkert, du har null sjanse for å bli frikjent i norsk rett med slike beviser.

Jeg trodde media og journalistene skulle være litt kritiske i sin jounalistikk og være samfunnets vakthund, men jeg tar visst feil. Når jeg leste artikkelen til vgjournalist Anders Giæver i går, så  må jeg si at jeg ble skremt over den manglende kunnskapen som journalister tydeligvis har. Han kaller frifinnelsen av Sigurd Klomsæt for å statuere et eksempel. Eksempel på hva da ? Dårlig politiarbeid må det i tilfelle være, fordi frifinnelsen beviser nemlig at det påtalemyndigheten anser som beviser, er IKKE beviser. Beviser kan ikke endres eller fjernes, noe man kan med bl.a vannmerke. Og siden Klomsæt ble frifunnet, så har han ikke lekket informasjon ( bilder ) til media, og i juridisk forstand kan ikke en frifinnende dom bli å anse som å statuere et eksempel. Kanskje burde media begynne å bli mer kritiske til det vi i Norge anser som beviser i retten ?

Hvis denne saken  mot Klomsæt hadde blitt ført for en fransk domstol og med de samme bevisene, da hadde politiet og påtalemyndigheten fått beskjed om å forlate retten og komme tilbake når dem har beviser som er beviser. Datatekniske spor og ip-adresser er ikke å anse som beviser i Frankrike, nettopp pga det jeg skreve ovenfor. Kanskje det er på tide vi endrer kravene til bevis i norske rettsaler ? Det må da finnes en såkalt dataekspert som kan fortelle påtalemyndigheten, domstolene og politiet at ip-adresser er ikke beviser i seg selv og ikke er gyldig som bevis i flere europeiske land, nettopp fordi den kan endres og den sier ingenting om hva som sitter bak om tastaturet.

Share

  3 comments for “Skremmende av media og politiet

  1. 17. mars, 2013 at 19:40

    Tiltredes, med ekeløv

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *