Cyberwar

Print pagePDF pageEmail page
Fotot: Google.com

Fotot: Google.com

Jeg skrev et innlegg her på bloggen her om dagen om dette med ip-adresser og litt om hacking i forbindelse med rettssaken mot advokat Klomsæt som jeg kalte for » Skremmende av media og politiet » .

Jeg vil nå følge dette opp nå i dette blogginnlegget. Jeg må si at det er litt facinerende å følge munnhuggeriet mellom Kina og USA på dette området, og hvor begge beskylder hverandre for å hacke hverandre og stjeler sensitiv informasjon fra hverandre, spesielt har USA beskyldt Kina for å stjele forsvarshemeligheter og andre sensitiv informasjon, og for å drive med bedriftsspionasje mot bedrifter i USA og Vest-Europa, t.o.m lille Norge skal visst nok vært utsatt for angrep fra Kina. Hele denne krigen på nettet blir beskrevet så godt av myndighetene i USA og Vest-Europa at dette overgår selv den beste krimromanen som noen gang er skrevet, kanskje Cyberwar burde bli den neste påskekrimmen ?

Jeg ser i dagens Vgnett at Telenor har vært utsatt for hackere, hvor både eposter og alt innholdet på datamaskiner er blitt kopiert og stjålet, men Telenor klarer å holde hodet kaldt. Som dem sier til vg, » er umulig å si hvem som står bak, foruten at det er ressurs sterke miljøer «.

Svaret fra Telenor i dette hacker tilfellet er som tatt ut av læreboka, fordi man aldri vet hvem som står bak slike angrep. Grunnen til dette er faktisk at den som tapper pc`er på denne måten eller hacker ei nettside eller epostkontoer har endret sin ip-adresse før vedkommende i hele tatt åpner nettleseren, da står både myndighetene og politiet igjen med en » fake ip-adresse » og med sak hvor ip-adressen er kryptert, les forvrengt / skjult. Det å skjule sin ip-adresse virker nok mer mystisk enn hva det er, og det virker nok for mange gresk. Pr. idag så er det 3 måter å gjøre det på, som er mest vanlig. 1) Enten bruker man en såkalt VPN-tunnel ( programvare med abonnement, som skjuler ip-adressen ) 2) Man kan laste ned gratis et program eller nettleser som heter TOR 3) Man kan google etter Proxyservere, som man setter opp med ip-adresse og portnr i allternativer til internett.

De 3 måtene å skjule ip-adressen på gjør at man kan skjule sin identitet fullstendig, spesielt i kombinasjon med bruk av forvrengte nick og i tillegg med en epost adresse som ikke består av sitt eget navn og hvor man i tillegg ikke lar sitt opprinnelige navn komme frem når man sender epost, det blir flere og flere som gjør dette, fordi dem vil ikke bli rammet av » Datalagringsdirektivet» og dem vil kunne prate med folk, skrive eposter osv osv uten at noen andre enn motager får lese innholdet.

Det er faktisk også mennesker i dag som setter kryptering på alle eposter dem sender fra seg, da mener jeg fra sin private epostkonto, slik at dem som mottar eposten må avkryptere for å kunne lese innholdet og svare, blitt veldig enkelt det også igjennom epostprogrammer, kanskje dette er noe som både bedrifter, banker og offentelige etater burde innføre som obligatorisk når dem kommuniserer med andre etater, dette for å hindre at opplysninger som ikke skal komme på avveie heller ikke kommer på avveie, men her på berget det blå er vel ikke datasikkerhet så viktig bare vi får surfet på nett, skravlet på sosialemedier og får superraskt bredbånd ? Dette sier meg at datasikkerhet er på steinalder nivå, både i Norge, men også i resten av Vest-Europa og USA. Det hjelper faktisk fint lite å rope og skrike at » det er mitt » når man er blitt hacket og opplysninger og annet er havnet på avveie, tror dere at hackerne ringer dere for å tilstå og leverer opplysningene, personopplysninger og annet tilbake ? Beklager, er ikke slik cyberverden fungerer, det som er stjålet er stjålet, og er borte for alltid, så man har ikke angrefrist på å få slike ting tilbake, og hackerne trenger bare 1 sjanse, så sitter man der med skjegget i postkassen. Tror dere at hackerne bryr seg om hva du / dere måtte mene om hva dem gjør ? Glem det!

Grunnen til at jeg synes «hackerklagene » fra USA, Kina og Vest-Europa mot hverandre er god underholdning i beste sendetid, er fordi dem beskylder noen som dem ikke har beviser for i det hele tatt. Det kan like godt være en 15 åring fra Oslo eller Kirkenes som har skjult sin ip-adresse, før vedkommende hacket seg inn og stjal opplysninger fra bedrifter og suverene stater, det har nemlig skjedd før. Den gang en 14 åring fra Alta hacket seg inn i datasystemene til Pentagon, ble det liv gitt. Synd for gutten at han glemte å skjule sin ip-adresse først, dette beviser at ungdommen anno 2013 besitter enorme datakunnskaper, samtidig som vi patetiske og halvgamle voksne skylder på suverene stater og andre fordi vi i vår iver etter å skylde på noen, har manglende eller null kunnskaper om det å skjule seg på nettet og hva våre håpefulle egentlig kan på dette området, men det forstår vi vel ikke heller før politiet står på døra og vil snakke med den håpefulle. Hvis foreldre i 40-50 årene tror at deres tenåringer vil fortelle hva dem driver med mange ganger, da tar dere skammelig feil, og ikke forteller dem heller om dem kanskje er medlem av en hackergruppe eller omgås Anonymous på nettet, som forøvrig ikke er straffbart eller ulovlig, men det blir straffbart og ulovlig i det øyeblikket dem hacker ei nettside, epost konto eller en database.

Så neste påskekrim bør handle om cyberkrim, ingen har skrevet den enda, men nå er det på tide synes jeg.

 

Share

  2 comments for “Cyberwar

  1. 17. mars, 2013 at 19:38

    Er da skrevet flere krim/trillere med tema fra cyberkrigen? Mener jeg har lest iallfall et par

  2. Sivert
    18. mars, 2013 at 07:57

    @Kamelrytterske Å ja ? Da har jeg gått glipp av dem da, men nå må jeg innrømme at jeg ikke har oversikt over hva som er utgitt eller ikke, er ikke så flink med det å lese bøker, noe man bør være.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *