Leserinnlegg i dagens Altaposten

Print pagePDF pageEmail page
Foto: Google.com

Foto: Google.com

 

Helsetjenester i Vest Finnmark

 

La meg først som sist slå fast, slik at det ikke hersker noen tvil i det hele tatt hva min hensikt er med dette leserinnlegget, dette handler ikke om sykehuslokalisering for det nye sykehuset dem skal bygge i Vest-Finnmark.

Jeg var tirsdag i forrige uke i Hammerfest, selvfølgelig på sykehuset med min mor. Hun var på medisinsk politiklinikk, som det heter i hvertfall. Jeg må si, når jeg så innholdet på sykehuset, altså det fysiske innholdet og avdelingene så fikk jeg sjokk. Det var et helt annet sykehus enn hva jeg har sett før, totalt. Vel og merke har dem akuttmottaket i 1.etg, fødeavdelingen i 5.etg og intensiven i 4 etg, men resten bestod utelukkende av poliklinikker. Dem har fått øre,nese og hals poliklinikk i 2 etg som aldri har vært der før, i samme gang som medisinsk sengepost var før, og i samme etg var det medisinskpoliklinikk. I etasjen oven var det kirurgisk poliklinikk.

Jeg tok denne runden for å se på helsetjenestene som vi har Vest-Finnmark, som det samfunns engasjerte mennesket jeg er, og for å få litt  mer kjøtt på beina i diskusjonen om helsetjenester. Jeg var heldig, kom i  prat med en mann som var gift med ei dame som jobbet på sykehuset, hun er sykepleier. Han kunne fortelle meg følgende. Folk i Hammerfest er like sjokkert over helsetilbudet som folk ellers i fylket, og at den såkalte øre, nese og hals poliklinikken betjenes utelukkende av øre,- nese – og halsspesialisten som er i Alta. Selv om dem har en øre ,-nese,- og hals poliklinikk så må folk i Hammerfest uansett til Alta for behandling.

Nå skiver jeg ikke dette for å henge ut noen, men utelukkende for å få svar på mine spørsmål, både fra Helse Nord og Helse Finnmark, fordi dette var en sjokkerende opplevelse å se med egne øyne. Hva er grunnen til at dem kaller dette sykehus ? Er det fødeavdelingen? Akuttmottaket ? Hvis disse tingene er grunnen, så er det en skam, verken mer eller mindre. Mannen jeg snakket med kunne også fortelle meg at hans mor som skulle opereres for en brokk i magen, måtte til Tromsø, slikt kunne man ikke ta i Hammerfest mer. Hva er dette? Hva gjør vi med et ” sykehus” i Vest Finnmark som ikke kan ta små operasjoner? Hva gjør vi med et sykehus som ikke kan ta små kreftoperasjoner ?

Når jeg nå skal oppsumere dette og mine inntrykk etter dette, så er mitt største og viktigste spørsmål, hva vil Helse Nord og Helse Finnmark gi folk i Vest Finnmark av helsetjenester i det nye sykehuset? Hvis det nye sykehuset skal inneholde det samme som er i dag i Hammerfest, da kan man like godt la være å bygge nytt, og heller male veggene. Om innholdet skal være som i dag, så må ingen  komme å fortelle meg at det vil koste 2 milliarder, i så fall vil halvparten av prisen gå til konsulenter og arkitekter, ikke til helsetilbud og helsetjenester. Ut i fra det jeg så som var innholdet på Hammerfest sykehus, så trengs det visst ei skikkelig konsekvens utredning og ei skikkelig utredning for hva man vil gi av helsetilbud til oss i Vest Finnmark.

Jeg i møte ser et godt og utfyllende svar fra Helse Nord og Helse Finnmark på mine spørsmål, slik at befolkningen i Vest Finnmark får vite noe konkret om hva helseforetakene vil med vårt helsetilbud og helsetjenester i fremtiden.

Sivert Krudtå

 

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *