Kryptering NÅ!!

Print pagePDF pageEmail page

cropped.956x538c.jpeg_usa_nsa_europa_europe

 

Overvåkningsskandalen som er kommet for dagen etter avsløringene til Edvard Snowden begynner å få temmelig mange overskrifer i media, samtidig som bortforklaringene til Obama og USA blir mer og mer til å flire av.

Bedre blir ikke denne saken for Norge når både vår statsminister, utenriksminister og justisminister kun klare å hoste opp svaret ” det er uakseptabelt å overvåke venner” uten at noen av dem vil foreta seg noe, slik at nordmenn ikke blir overvåket på nett av en aliert supermakt som USA er. Vil minne disse 3 ministrene på en ting, denne overvåkningen er svik fra USA sin side mot sin alierte i europa, reaksjonen fra både Norge og EU burde nå blir skikkelig kraftig. Burde innkalt den amerikanske ambasadøren på teppet forlangt ei meget god forklaring og vurdert utvisning av ambasadøren inntil NSA og USA slutter med denne overvåkningen av borgerne og statslederne i hele Europa. Men en slik reaksjon fra Norge og EU er vel også ” uakseptabel” vel etter å blitt overvåket i over ti år via internett og tlf ?

Reaksjonen fra oss vanlige nordmenn og mediene er jo heller ikke noe bedre, rent komisk for å si det mildt og ærlig.  Den vanlige Ola og Kari Nordmann godtar hva som helst bare vi får være inne i varmen hos USA, og vi godtar hva som helst fra USA bare vi får utdele en fredspris til en amerikansk president vært 30 år og vår statsminister får komme å drikke kaffe eller te i det hvite hus vært tyvende år, mer enn dette kan man vel ikke krype for en annen nasjon vel ? Og ikke minst, vi jubler hver eneste jul også, fordi da får vi sende vårt vakre juletre over til Storbritania og USA, ” tenk dem vil ha ei julegran fra oss som er så liten!”. Når skal vi bli voksen og stor ? Ja, stor. Stor mener jeg med at vi står opp for våre verdier og aldri godtar å bli krenket på det groveste av den nasjonen som egentlig skal være vår alierte og venn, godtar vi nordmenn å bli tråkket på og krenket av våre venner som vi omgås med til daglig ? Godtar vi nordmenn at vår beste venn snoker og titter på  vårt privatliv igjennom et webkamera når vi selv ikke vet om det? Kanskje attpå til smugtitter på oss når vi befinner oss i de mest pinlige situasjonene som naken på soverommet f.rks ? Denne overvåkningen som USA bedriver og har bedrevet er som å ha et webkamera på soverommet som vår venn kan sitte å se på oss igjennom uten at vi selv vet om det en gang. Grovt overtramp og krenkenede, og det er et svik mot samtlige land i Europa og burde derfor blitt slått enda hardere ned på enn statslederne i EU og Norge klarer å hoste opp til nå.

Jeg kom idag over en artikkel på nrkyring i dag, skrevet av Jan Erik Grindheim i Europabevegelsen. Artikkelen er for såvidt god den, men inneholder den samme naiviteten som vår sittende regjering og resten av medianorge. Han roper i artikkelen for å få på plass et lovverk nå, har vi ikke nok lovverk både i Norge og EU fra før av ? Den gang POT drev med politiskovervåkning i stor skala her hjemme på vårt lille berg ut mot havet og hvor dem ble slaktet for sin opptreden i rapporten fra Lundkommisjonen i sint tid, da var det også  forbudt å bedrive politiskovervåkning i Norge, ble det respektert av POT ? Vil minne Jan Erik Grindheim på en ting, nytter ikke lover og regler når dem ikke blir fulgt til punkt og prikke, og hvor både vi som enkelt mennesker viser respekt for disse lovene og reglene og hvor vi mangeler statlige etater som heller ikke følger de lovene og reglene. Blir som å vedta sykehjemsplasser til alle eldre i stortinget samtidig som det ikke finnes en eneste sykhjemsplass å oppdrive i hele kongeriket, da blir vedtaket om lovefestet rett temmelig bortkastet i seg selv.

Er på tide å ta skjeen i ei annen hånd og gjøre noe aktivt mot denne massive overvåkningen som USA bedriver, uten at vi kan forvente at USA selv slutter med dette, det gjør dem aldri uansett hva presidenten heter og ikke heter, fordi dem ser på dette som en rett og plikt dem har og at det er deres plikt  å opptre som verdenspoliti, dette er ei holdning dem har arvet etter den 2.verdenskrig.

Nå burde alle internett leverandører i Norge og europa tilby kryptert internett tilgang til alle sine borgere, også kryptert eposttjeneste i det samme abbonementet som folk har i dag, i dagens samfunn har befolknigen mer brukt for kryptering enn for antivirusprogramvare. Viktigheten av antivirus har vi lært nå og klarer å skaffe oss enten gratis eller til en rimelig penge på nettet, men kryptering av internettilgangen har vi ikke lært viktigheten av i disse tider hvor overvåkningen  holder på å stjele fra oss siste rest av privatliv, både på nett og in real life som det heter på nettspråket. Skikkelig god kryptering er noe samtlige internettleverandører bør prioritere nå, både kryptert internett tilgang og kryptert eposttjeneste, ikke antivirus.

Vg,

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *