Spionasje og overvåkning

Print pagePDF pageEmail page
Foto: Vg.no

Foto: Vg.no

 

I går fikk vi demonstrert hva spionasje kan gjøre med en mann som er agent og hans familie, programmet Brennpunkt på Nrk handlet om 80 år gamle læreren Arne Lund fra Nordreisa i Troms fylke. Det var er en sterk historie, ikke minst det å se hva konsekvensen av at han var agent for USA rettet mot den Sovjetunionen. Det preget han så mye at det påvirket livene til hans 6 døtre, uten at døtrene visste hvorfor faren var slik og slik osv, får håpe dem fikk svar på mange av sine spørsmål etter deres far gikk bort.

I dag så har vgnett en artikkel hvor det påstås at Russland skulle overvåket og samlet inn informasjon om sine partnere under G20 møtet som var i St.Petersburg for noen  uker tilbake, noe Russland benekter. Selvfølgelig. Nå er ikke det noe nytt at Øst – og Vest Europa har spionert og samlet inn informasjon om hverandre, det har skjedd systematisk helt tilbake til 2. verdenskrig og fram til i dag, og det pågår enda. Det på går enda, men i mye omfang enn tidligere, og det har blitt mye mer samarbeid på ulike måter også, både innenfor næringsvirksomhet og politisk. Kanskje på tide vil mange si.

Det nye med overvåkningen og spioneringen i dag er steget USA har tatt, dem overvåkner og spionerer på sine alierte like mye som dem gjør det mot Øst Europa og Asia, noe som er grove tillitsbrudd fra USA sine side, og det har skuffet mange, både vanlige folk på gata og topp lederne i mange europeiske land, noe som er forståelig.

Men nå skal jeg ikke skrive så mye om USA sin spionering mot Europa, men gå tilbake til begynnelsen på denne artikkelen, nemlig hva denne spioneringen og overvåkningen koster i menneskelig lidelser og hvor mye det har ødelagt for enkelt mennesker i både Nord Norge, Russland og USA. Spesielt i Nord Norge har mange fått sine liv ødelagt totalt.

Mange som ble vervet som spioner for både tidligere Sovjetunionen og USA har direkte selv fått sine liv ødelagt, det så vi på Brennpunkt i går. Arne Lund havnet i en situasjon pga sin agent virksomhet at han ble tvunget til å drepe 3 Sovjetiske soldater på grensen mot Finland, drapene fulgtye han resten av hans  liv. Drapene påvirket også hvordan han oppførte seg hjemme, og hvordan han oppdro sine døtre. Denne historien viser også de menneskelige lidelsene som den uskyldige 3 part ble utsatt for, altså hans barn og kone. Brennpunkt programmet i går het ” Agentens skriftemål”, jeg føler på sett og vis at Morten Jentoft og Brennpunkt redaksjonen godt kunne laget en dokumentar med tittelen ” En mistenkt agents skriftemål”, fordi konsekvensen for barn og ektefelle til en som er mistenkt for spionasje blir den samme som de 3 døtrene til Arne Lund har opplevd, og man forstår ikke hvorfor pappa / mamma er sånn og slik og hvorfor dem reagerer og gjør ting slik. For å si det enkelt, er mange barndommer som er blitt ødelagt med bakgrunn i spionasje og overvåkning.

Det at den av foreldrene som er mistenkt for spionasje og blir overvåket eller som beviselig har vært agent gjør at mange av dem blir nervøse og får nerveproblemer i mindre eller større grad, og om igjen kan gi utslag i utstrakt bruk at nerveberoligende medisiner eller et stort eller moderat misbruk av alkohol, dette påvirker barna til disse. Er en av foreldrene plaget med nervene og bruker medisiner mot det, men ikke prater om det slik at ektefelle og barn forstår hvorfor han/hun er slik, da blir disse problemene overført til barna på en eller annen  måte, som igjen gjør dem mer eller mindre nervøse mennesker dem også.

Har man en far eller mor som ikke våger å ta telefonen når den ringer eller ikke omgås mennesker på en vanlig måte så vil det også påvirke barna i den familien, fordi man kan ikke forvente at småbarn skal forstå at pappa eller mamma er redd for at telefonen avlyttet eller at man blir overvåket når man er ute i vanlige ærender på butikker osv, disse voksne og deres barn får også sine liv ødelagt pga overvåkningen og det å være et mål etterretningstjenestene i et eller annet land, her i Norge er det konsekvensen av arbeidsmetodene til POT/PST. Jeg har selv vokst opp i en slik familie, hvor min far var målet for POT som PST het den gang, helt fram til 1994.

Det at min far var konstant overvåket 24/7, både på den måten at telefonen avlyttet fram til 1993 og når han gikk ut så visste han at POT fulgte med, dette hadde han fått dokumentert via omveier i politiet og noen journalister. Nå  hadde ikke min far gjort noe straffbart og dem arresterte han aldri, men han hadde en ” mistenkelig” jobb som ferskfisk kontrolør i staten, dvs at han måtte reise mye til land som Norge eksporte fisk til, deriblant Sovjetunionen, det var nok til å bli overvåket livet ut og bli mistenkt for spionasje. Selvfølgelig påvirket dette livet til min far, hverken han eller andre var/er laget av stein heller. Dette påvirket livet mitt også, kunne bl.a ikke ringe hjem å snakke med han  når det passet meg, fordi telefonen var avlyttet, noe som påvirket kontakten oss i mellom.  Hadde dagens E-tjeneste og PST visst hvor mange uskyldige liv dem har på samvittigheten, så hadde dem stengt kontorene på dagen og aldri åpnet dem igjen, men det er vel en illusjon å tro at dem skal forstå hva deres virksomhet har kostet i menneskelige lidelser ?!

 

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *