USA er på gli

Print pagePDF pageEmail page
Foto: Digi.no

Foto: Digi.no

 

Nå etter flere måneder med lekasjer / varslinger fra Edvard Snowden om USA sin utstrakte overvåkning og spionering mot bl.a alierte begynner nå å bære frukter. USA utenriksminister John Kerry innrømmer at overvåkningen har gått forlangt, noe også Obama til dels har innrømmet. Det er på tide, endelig begynner ” gjerningsmannen” USA å tilstå sine synder, men bare litt.

Denne overvåkningsskandalen kan vise seg å bli NSA og andre etterretningsorganisasjoner sin største fiende, større enn både Kina og Nord Korea og Syria. Denne saken kan i verste fall sette en stopper for en videre frihandelsavtale mellom USA og EU, som dem for øvrig holder på å forhandle om i disse dager. Da passer det meget dårlig at USA samtidig blir tatt med buksa nede i å spionere på sine alierte som dem vil ha en frihandelsavtale med. USA bør vite nå at Andrea Merkel gir seg ikke før hele sannheten er lagt på bordet, og dem bør også vite at Tyskland jobber internt i EU for å få avviklet Datalagringsdirektivet, fordi dette vekker dårlige følelser hos den vanlige tysker fra den tiden Stasi var meget aktiv og drev massiv overvåkning, dette vil ikke Tyskland ha reprise på.

Nå skal ikke jeg forskutere hvor langt Merkel og Tyskland vil gå i å få alle kort på bordet, men en ting kan vi allerede slå fast, dem vil gå langt, veldig langt. Dette ser vi bl.a på at politikere fra den tyske forbundsdagen har allerede vært i Russland å snakket med Snowden om et eventuelt vitnemål fra hans side mot USA. Dette har Edvard Snowden sagt seg villig til, og han varslet samtidig at han har flere dokumenter som beviser USA sin overvåkning av Andrea Merkel, da er det vel bare å sette seg ned for oss vanlige dødelige å vente på smellet vel ?! Dette blir hard kost.

Hvis det skulle være et land som ville prøve å hindre et eventuelt vitnemål fra Snowden, så er det Storbritannia. Storbritannia er vel mellom barken og veen som vi sier. Dem må støtte sine partnere i EU, samtidig som Storbritannia har et utstrakt samarbeid med USA i denne overvåkningsskandalen, Storbritannia har latt NSA / USA finansiere et lignende overvåkningsprogram i Storbritannia, hvor USA har gått inn med flere titalls milliarder dollar, samtidig som USA har fått igjen etterretningsinformasjon i bytte for disse pengene. For å si det enkelt, Storbritannia har ikke interesse av at det kommer flere avsløringer, og dem har satt seg selv i en utrolig vanskelig situasjon. Bedre blir det ikke for Storbritannia`s del når deres statsminister David Cameron har gått ut å advard mediene i sitt eget land mot å prublisere flere dokumenter som Snowden har lekket, og har truet med rettslige skritt mot mediene om så skulle skje, spesielt avisa The Guardian har fått gjennomgå. Man kan trygt si at Cameron spiller et høyt spill for å komme helskinnet ut av denne knipen og for å bevare sitt forhold til både USA og sine allierte i EU, jeg er stygt redd denne ender fiasko for Storbritannia. Cameron har ikke råd til å sette pressefriheten og demokratiet på spill, da vet han at det er rett ut av statministerboligen ved neste korsvei.

Hva med Edvard Snowden opp i alt dette her da? Snowden vil klare seg utmerket, han nå også fått seg jobb i Russland og han har fått asyl, og han har livvakter som passer på han. Han er rett og slett blitt USA sitt verste mareritt. Han kan sitte trygt i Russland å lekke flere dokumenter og samtidig ikke ha noe å frykte, USA får ikke kloa i han så lenge han er på Russisk territorium, samtidig som USA har stemplet han som spion og forræder og vil ha han stilt for retten i USA, ingen av delene får dem gjort noe med. Edvard Snowden er beviset på den perfekte varsler, han får varslet om det han ønsker samtidig som han ikke blir arrestert. Et verre mareritt kunne ikke rammet USA, ikke minst USA sin stolthet ved at dem har hele tiden har trodd dem kan få tak i de menneskene dem vil og når dem vil. Snowden har enkelt og greit gjort narr av USA, billedlig så lekket dokumentene og så pekte han nese til dem, mer maktesløs enn Obama føler seg i denne saken har ingen amerikansk president følt før han, tviler også at noen presidenter vil føle det samme etter han også.

Edvard Snowden har egentlig satt USA sjakkmatt på to måter i denne saken. Den ene måten er jo som kjent at han ikke blir utlevert fra Russland og har fått asyl og jobber i Russland, men den andre måten er det verre med. Snowden lekket ganske tidlig ei kryptert fil. Denne filen inneholder enda mer dokumenter enn det som er lekket til nå, og hvis USA dreper eller arresterer Snowden da blir passordet til denne filen automatisk sendt ut til alle som har lastet den ned og til alle medier som har filen, ergo kan ikke USA gjøre Snowden noe uten at det vil få enormt store konsekvenser for dem selv, spesielt på det området all overvåkningen USA har bedrevet og bedriver blir avslørt og på hvilken måte dem bedriver overvåkning og med hvilke programmer. USA er enkelt og greit satt totalt sjakkmatt i denne saken, og må bare ta i mot avsløringene som dem kommer og tilstå mer og mer, dette er kun begynnelsen på slutten for denne massive overvåkningen som USA har bedrevet og bedriver. Jeg er temmelig sikker på at Edvard Snowden vil tvinge USA i kne med sine lekkasjer og få dem til å innrømme alt, bare at det tar litt tid før Obama og resten av USA har vent seg til tanken og innser at det finnes ikke andre valg.

Nrk , Nrk, Digi,

 

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *