Responstid i politiet

Print pagePDF pageEmail page
Foto: dagbladet.no

Foto: dagbladet.no

 

Nå har debatten om responstid dukket opp for fullt igjen etter det tragiske trippeldrapet på bussen. Jeg forstår media sitt fokus på dette ja, men det blir et fokus som ingen i Norge pr dags dato kan infri kravene til, hverken politiet eller politikerne kan infri fullt ut en evt responstid. Det er bare ikke mulig, i hvertfall ikke fysisk mulig.

Hvordan politikerne og politiet tenker i dag om beredskap og responsrid, ikke minst hva dem bruker som grunnlagsmatriale for sin begrunnelse for at beredskapen må være så så stor og hva som kreves for å få et mer handlekraftig politi gjør at et krav om responstid ikke vil være mulig å oppfylle. Det er nemlig antall mennesker bosatt ulike deler av Norge, altså norges befolkningsgrunnlag i de ulike fylker, byer og kommuner er avgjørende for hvor mange politifolk som jobber på stedet, som igjen blir brukt som argument for hvor raskt politi kan komme seg til et ulykkessted eller åsted. Men hva er det som får politikerne og politiet til å tro at bare dem får ansatt flere så  kommer dem seg fortere frem på samme strekning som i dag ? Om det er ansatt 40 politifolk på en politistajon eller 70, så er det å kjøre 12 mil til et ulykkessted / åsted like langt, bilen går ikke fortere om dem får 70 politifolk eller som i dag har 40.

Vi må rett og slett tenke helt nytt. Som jeg nevnte, 12 mil er 12 mil uansett hvor mange politifolk vi har i landet og hvor dem jobber. Vi må rett og slett følge tankegangen til Finn Abrahamsen som i går på tv2 nyhetskanalen sa følgende, ” vi må få på plass politihelikopter langs hele kysten av Norge og på flere steder i vært fylke”. Der ligger svaret på kortere responstid. Hadde politikerne og politiet selv sette dette og fått denne prosessen i gang, da kan vi begynne snakke om responstid som begynner å bli akseptabel, og vi må heller ikke plassere politihelikopterne i de største byene heller, dem må ut i distriktene. Hvorfor må politihelikopterne ut i distriktene ? Jo, fordi det er der responstiden er lengst. Hva dem gjør med politihelikopter i Oslo er det ingen som forstår som ser at politihelikopterne må brukes ofte og på steder hvor man kan spare tid, f.eks hvis politiet må rykke ut til et sted som ligger 5 eller 10 mil unna, da kan bruke helkopter for å spare tid. Man sparer ikke tid ved å bruke politihelikopter i Oslo by, sparer ikke et eneste sekund på det.

Jeg skal komme her med et eksempel på hvor politiet hadde spart tid ved bruk av helkopter. Her i Alta er det politiet i Alta som rykker ut når det skjer noe i f.eks Loppa kommune eller i  Kautokeino kommune, henholdsvis 12 og 13 mil unna. Det er politi på de stedene også, men ikke den kapasiteten som politiet i Alta har, ergo rykker også politiet i Alta også ut om det skjer noe i de to andre kommunene også. Det skjedde senest i natt at politiet fra Alta måtte rykke ut til Kautokeino p.g.a innbrudd. Hadde politiet i Alta hatt helikopter tilgjengelig så hadde dem spart minimum 1 time og 50 minutter på utrykkningen, tar ca 2 timer med bil mot ca 10 min med helikopter. Hadde dette blitt satt i system og at politiet hadde fått flere helikoptre til å bruke på utrykninger, da hadde vi også fått ned responstiden med flere hundre prosent. Vi hadde ikke bare fått ned responstiden, men politiet hadde blitt mer effektivt og fått unna flere oppdrag og flere saker på kortere tid.

Det viktigste er faktisk at vi begynner å tenke nytt på hvordan vi skal få en mer effektiv beredskap og mer effektivt politi, da nytter det ikke snakke om og kun tenke på ipadder og antall politifolk, vi må tenke geografi og gi politiet det mest effektive verktøyet som fins, nemlig helikopter i alle landets fylker, og hvor politiet får beskjed om å bruke disse ved utrykninger over f.eks 5 mil. Før dette er blitt en etablert tankegang og tankesett, og ikke minst før dette er på plass, så er det egentlig bare tull og bortkastet tid å snakke om responstid og mer effektivt politi. En politibil går ikke fortere om det blir ansatt flere politifolk og ikke blir avstandene i Norge mindre heller om vi ansetter flere politifolk.

Det som etter min mening gjør drapssaken på denne bussen enda mer tragisk, d.v.s veldig dypt tragisk. Det er at vi i 2013 enda ikke har forstått her i Norge at asylsøkere og flyktninger som kommer fra land som enten er i borgerkrig eller er i krig på annen måte med et annet land er sterkt traumatisert og trenger hjelp til å bearbeide dette, men når vi tillater at det blir etablert asylmottak uten lege og psykologer som har sin arbeidsdag tilknyttet disse mottakene, da kan vi heller ikke tilby dem tilfredstillende hjelp, noe vi i verdens rikeste land har råd til, og ikke minst bør få på plass snarest. Det ville hjulpet både asylsøkerne og lokalbefolkningen. Lokalbefolkningen  ville følt seg tryggere på at dem som bor på mottakene blir i godt i varetatt, slik at dem ikke utgjør noen fare for andre og at dem får et bedre liv. Slik mottakene er i dag er det bare tragisk å se på hva dem inneholder, ingenting av betydning for et godt liv i hvertfall.

 

Tv2, Tv2, Tv2, Vg, Vg, DB, DB, DB,

 

Share

  2 comments for “Responstid i politiet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *