EU og Nato

Print pagePDF pageEmail page
Foto: Googlesøk

Foto: Googlesøk

 

I dag uttaler utenriksminister Børge Brende at Norge jobber for en plass i FN`s sikkerhetsråd i 2021-2022, er det så lurt ?

Nå er det slik at vi ikke er medlem av EU, mange er nok glad for det i dag når vi ser alle de økonomsike problemene som EU-land sliter med. For å holde oss til internasjonale organisasjoner som EU, FN og Nato. Norge er medlem av både FN og Nato.

Når er et land velger å bli medlem av EU da mister dem en del verktøy som politikerne i det landet kunne brukt. For å bruke Hellas som eksempel, så er dem så integrert i hele EU systemet at dem har rett og slett ikke mulighet å ta egne beslutninger, spesielt når det kommer til økonomi. Hellas er et godt eksempel på et land som er helt og holdent blitt avhengig av de andre EU-landene, fordi landet er så si konkurs, har ikke penger til å betale sin gjeld til andre EU-land, når dem i tillegg er medlem av EU selv, så må dem følge en del økonomiskeregler som gjelder innen EU, dem kan ikke budsjettere for mye med minus i sitt statsbudsjett.

Er mange som har spekulert i at Hellas kan komme til å forlate Eurosonen og tilbake til sin opprinnelig valuta, det er å tro på julenissen. Men det dem kan gjøre, er å forlate EU, fordi dem vil trenge flere verktøy i verktøy i verktøykassa for å komme seg ut av det økonomiske uføre dem har havnet i, men da åpner det seg et annet problem, EU rissikerer at flere land følger etter Hellas. Er snakk om at både Storbritania og Frankrike tenker tanken. David Cameron i Storbritania har varslet folkeavstemning om sitt forhold til EU før valget i 2017. Marie Le Pen som leder det største opposisjonspartiet i Frankrike ( National Front ) har varslet at hvis dem vinner neste valget i Frankrike, så er det første dem skal gjøre er å forlate EU. Dette er et skrekk scenario av dimensjoner for hele EU, hvorfor? Da risikerer vi at hele EU går i oppløsning, noe det kanskje er fare for uansett når man ser at i samtlige land er høyreekstremepartier på stor fremmasj, så godeste Andrea Merkel ser nok noen varsel lamper blinke med årstallet 1930-årene i Europa.

På sett og vis, så er det forståelig at folket i samtlie EU-land reagerer og viser misnøye med sine politikere når det er valg, og ikke minst i det sosialmedier på nettet, florerer misnøyen mot sine politikere, folket ser at at landets regjering og politikerne i de nasjonale parlamentene er handlingslammet, fordi dem er så integrert i EU-systemet at dem har ikke virkemidler igjen når økonomien peker nedover, da må dem løpe over til naboen å låne mer penger, som er Tyskland. Ikke rart at Tyskland er blitt en økonomisk stormakt i Europa, sitter med begge hendene ned i statskassa til samtlige EU-land, og vet å ta til seg mest mulig. Selv Tyskland sliter med nå økonomisk, eksporten går ned for full fart pga sanksjonene som er innført mot Russland, dem lider økonomisk og Russland kan smile.

Tilbake til FN og Nato. Som sagt er Norge medlem av både FN og Nato. Hva har det å si for oss i Norge ? Økonomsik sett så sparer vi kroner på forsvaret, vi slipper å bruke så mye penger over statsbudsjett på forsvaret, noe vi ikke hadde gjort utenfor Nato, selv vi øker budsjett for hvert å som går nå. Grunne n til at vi sparer kroner på dette medlemskapet er jo fordi andre Nato-land bruker penger på andre deler innen forsvaret som vi ikke gjør. Men norges forsvar er ikke til for Norge som det var tilbake til 1980-1990-tallet, det til for Nato. Forsvaret utvikles mer og mer til å bli brukt i oppdrag på vegne av Nato og FN. Hva betyr det for Norge? Vi har rett og slett ikke ett eneste fly i Norge som er dugende til å forsvare Norge, og ikke blir de nye F-35 flyene heller dugende til det heller, er til oppdrag alla Libya, Irak osv osv, noe som igjen skaper problemer for oss internt i Norge med stadig flere og økende terrortrusler mot Norge, som sist sommer og i vinter. Kan Norge dra nytte av noen verktøy som medlem av FN og Nato ? Fint lite. Som sagt forsvaret vårt er nå redesignet for oppdrag i utlandet, og når da FN/Nato og USA kommer i konflikt med andre land, da må vi følge etter og bli med, koste hva det koste vil, sist ut var EU og vesten innførte sanksjoner mot Russland, da forventes det at Norge skal gjøre det samme, selv om vi ikke er medlem av EU men vi er medlem av Nato og FN, selv om det å innføre sanksjonene ikke er i Norges innteresse i det hele tatt, vi har hatt godt samarbeid med Russland til alle tider. Men, det private næringslivet i Nord-Norge må betale regningen dette har medført, noe som har gjort at en del bedrifter som var avhengig av handel og samarbeid med Russland nå sliter økonomisk.

Foto: Googlesøk

Foto: Googlesøk

Hvilke konsekvenser har da et medlemskap i EU, Nato og FN å si for et land som f.eks Norge og Tyskland ? Medlemskapene medfører at landene mister verktøy i sin egen verktøykasse for å kunne ta grep i økonoimisk vanskelig tider, og vi mister handlingsrom politisk for å kunne opprettholde eller foreta grep som ganger landets interesser politisk og økonomisk, et eksempel er at Norge kunne ikke si at ” vi innfører ikke sanksjoner mot Russland ”, det ville bli oppfattet som at vi ikke er lojale mot EU, FN og Nato, selv dette vil gangnet oss økonomisk som land og for det private næringsliv.

Alt dette er konsekvensen av medlemskap i både EU, Nato og FN. Dessverre vil nok mange hevde.

Share

  1 comment for “EU og Nato

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *