Nettavisene skyter leserne

Print pagePDF pageEmail page

Asus-rt-ac66u-1

 

Det var med en smule overraskelse jeg leste på Nrk.no at nettavisene vurderer å blokkere ute brukere som har innstallert utvidelse i sin nettleser for å slippe reklame, eller rettere sagt, påtvunget reklame eller som noen vil si ” uønsket reklame ” for et eller annet tullball.

Det som skuffer meg mest er at nettavisene med denne holdningen og evt. ved å gjennomføre dette er med på å legitimere for masse overvvåkning av sine lesere, og dem er med på gi sine ansatte full tilgang til å snoke i hva slags nettleser, operativsystem, ip-adresse deres lesere bruker. Ikke minst hvor deres lesere bor, og ut i fra dette hva hver og en leser heter ut i fra de nevnte opplysningene, ergo deres hjemadresse.

Mulig jeg er naiv og dum også for den del, hvem vet. Men det er uomtvistelig reklamen som ligger på nettsidene som folk trykker på, som igjen gir opplysninger til div. Etterretningsorganisajoner som f.eks NSA, PST osv osv.

Det er ikke så mange dager siden vi ble vitne til at en dokumentar filmskaper ble fratatt sitt upublisertematriale til en film han jobber med av PST, var visst nok også i terrorismens navn at dette ble gjort, var et meget stygt inngripen i vår ytringsfrihet og i pressefriheten, og ikke minst en stor trussel mot kildevernet som media og journalister er helt avhengig av, men dette er visst glemt av media allerede ?

For å gå på dette med hvorfor folk sprrer for reklame i sine nettlesere. Den takken kan man faktisk sende til PST, NSA osv. Folk er blitt mer bevisst på hvordan man blir overvåket på nett, folk kan mer om dette i dag enn for bare 2-3 år siden, dette godtar man selvfølgelig ikke om man vil verne om sitt privatliv.

En ting er at man blir overvåket, men man får også med på kjøpet ved å trykke på reklamen masse annen dritt inn på  sin pc, og de fleste av oss vet at Cookies er noe som man må godta for å kunne reklame, logge på nettsider osv, ergo får man uønskede ting inn på sin pc og noe man  ikke har bedt om en gang, noe som gjør pc`tregere, man må reske opp ukentlig osv osv for å holde sin pc eller mac noenlunde up to date og fungere på en ok måte daglig. Men dette er vel ikke så nøye bare man får overvåket folk og tjent penger på sine brukere ??

Nå forstår de fleste nordmenn at media som alle andre må tjene penger for å holde det gående og for å kunne få gjort jobben sin, men det må vel gå an å til en annen løsning enn med reklame som folk ikke ønsker seg og som lagrer info om leserne ?? Det blir en smule feil å klage på sine lesere, når leserne reagerer på noe som dem ikke ønsker seg i det hele tatt. Kanskje få slutt på snoking og overvåkning fra NSA, PST osv osv i gjennom at leserne klikker på annonser som dem ikke har bedt om å få.

Nå har jeg i forbindelse med beslaget og ransakningen hjemme hos dokumentar filmskaperen Ulrik Imtaz Rolfsen vært i kontakt med Norsk Presseforbund ang. overvåkning av journalister og andre bl.a om overvåkningen av epostkontoer og hva vi leser og gjør på internett, skal nok få laget en film eller et skriftlig dokument som journalister og andre kan bruke som mal for å unngå overvåkning, er totalt uakseptabelt i 2015, og det minner oss om gamle øst-Tyskland og Stasi og gamle Sovjetunionen, dette er noe vi i dag ikke vil bli sammenlignet med, men som vi dessverre har i dag tatt lærdom av og bruker deres metoder, bare i mer moderne utgave og i 2015.

På bakgrunn av den massive overvåkningen som pågår 24/7 så burde absolutt ikke mediene skyte på leserne at dem blokkerer reklame som gir dem meget verdifull informasjon om leserne, som dem overhode ikke har spurt om å få tilgang til eller som leserne har bedt om, dere burde heller skyte dem som driver overvåkning og finne en annen finansieringsmodell, kanskje i samråd med deres lesere,  ergo ville dere fått grønt lys til en ny modell direkte fra deres lesere uten at leserne risikerer å gi fra seg info om seg selv og sin pc/mac uten å bli spurt.

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *