Hva er det Finnmark Ap frykter

Print pagePDF pageEmail page

126105_253985_

 

I går 03.08.2015 kunne Altaposten skrive at Venstre vil presse frem ei sykehusutredning, dette var noe partileder Trine Skei Grande absolutt ville ha i gjennom. Det jeg la spesielt merke til i hennes uttalelser til Altaposten var et sentralt og viktig spørsmål som hun stilte, det var ” hva er det man frykter som skal komme frem i ei slik utredning ? ”. Svaret på dette spørsmålet er ikke bare Trine Skei Grande som lurer på, jeg kan opplyse om at da er vi minst to som lurer på dette, men det er nok heller flere tusen  mennesker som lurer på svaret på dette. Jeg kan se et mulig svar på  dette, det ligger i styret i Finnmark Ap og kommer fra Hammerfest. Alle som har fulgt med i mediene de siste 15 år, vet at Alf E. Jacobsen har et like anstrengt forhold til Alta som vår sittende regjering har til Russland, og sittende regjering ser like mange farer fra Russland som er ubegrunnet som fanden leser bibelen, så det vil ikke være noen stor overraskelse om det spres og sies uriktige ting i styrerommet til Finnmark Ap om Alta, som en lokalvariant av propagandaen som selv Kina kan misunnelig av. Ut i fra hva enkelte i Finnmark Ap har fått seg til å si og hva enkelt ordførere i Finnmark har fått seg til å uttale seg om Alta, da trenger man ikke være rakettforsker for å forstå at man frykter at svaret som kommer i ei konsekvensutredning vil gi dem en stor overrasskelse, og kanskje blir overraskelsen enda større når dem får se et evt. nytt sykehus stå ferdig i Alta og hvordan Alta behandler innbyggerne i fra andre kommuner.

Når jeg har skrevet om helsetjenestene i Finnmark her på Altamagazin, så har jeg kun hatt et mål for øye, sette forkus på innholdet i tjenestene og hvordan man kan få dem best mulig, det er målet og hensikten fra min side, ikke fokus på hverken sted eller de ansatte. De ansatte er til for pasientene, ikke motsatt. Å dra inn hensynet til de ansatte har lite med ei konsekvensutredning å gjøre og hvilke tjenester det nye sykehuset skal yte til sine pasienter. De ansatte får velge om dem vil fortsette etter det nye sykehuset er bygd eller om dem ikke ønsker det, fritt valg på øverste hylle. Gode helsefagarbeidere må det nye sykehuset ha uansett, så få evt. rekrutert nye ved ei evt. flytting til Alta er ikke det største problemet, heller tvert i mot. Alta har aldri hatt problemer med å skaffe seg fagfolk og høyt utdannede og kvalifiserte folk innen helse eller andre områder.

Jeg leste en meget god artikkel skrevet av lege Aage Hegge Hansen i fra Vadsø i går på Ifinnmark sin nettside, både reflektert og fornuftig skrevet. Men det jeg spesielt la merke til og som jeg selv har sagt flere ganger, sitat ”  Det kan være smertefullt å flytte, og det bør unngås hvis mulig. Men hvis overordnede hensyn taler for en flytting, er det dessverre slik her i verden at de ansattes interesser i så fall må vike for pasientenes interesser ” sitatslutt. Man skal ikke la et sykehus eller en politistasjon bli værende i en kommune bare fordi man bygde det der for 50 år siden. På de 50 årene som har gått er det mye som har skjedd, både i den kommunen det ligger nå, ikke minst i kommuner som ligger i nærheten. En gang i tiden het hovedstaden i  Norge Bergen, men hovedstadsfunksjonene ble som kjent flyttet til Oslo, og det finnes ingen garanti for at hovedstaden i Norge heter Oslo om 50 eller 100 år, tjenester bør og de blir flyttet når det er naturlig å gjøre det, derfor er ei konsekvensutredning både rett og rimelig å få på plass, om man liker eller ikke liker konklusjonen i den er noe annet, men bør uansett gjennnomføres med tanke på pasientene i hele Finnmark og ei samfunnsøkonomisk drift av sykehuset, nesten så vi i dag bruker mer penger på å transpotere pasienter enn til å behandle pasienter i Finnmark.

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *