En del av årsaken til konflikten om konsekvensutredningen

Print pagePDF pageEmail page

Nordlyskatedralen_fp_proj_slide_img

 

Nå skal jeg ikke bare ” skyte ” på Finnmark Ap i spørsmålet om konsekvensutredning før det bygges nytt sykehus i  Vest-Finnmark, denne konflikten og situasjonen kunne vært unngått.

Det som er situasjonen er at samtlige kommuner i Finnmark foruten Alta lider under manglende næringsliv, da tenker jeg i første rekke på privatnæringsliv. I de fleste kommuner er det privatenæringslivet totalt fraværende. Og folk må ha jobb og ha inntekt, man kan ikke leve på luft og kjærlighet, blir temmelig mager kost.

Finnmark Ap og samtlige andre partier både på fylket og i kommunene rundt omrkring i Finnmark har ikke gjort jobben sin i hele tatt, dem har til nå hvilt lauvbærene i flere tiår.

Når politikerne i kommunene ikke gjør jobben sin skikkelig og får til en helhetlig og god næringspolitikk, og ikke er aktive opp mot næringslivet for å skaffe nyetableringer og arbeidsplasser, da blir kommunale – og statligearbeidsplasser eneste innbyggerne kan leve av. La meg pressisere, men dette gir ikke utvikling og vekst.

Jeg som godt voksen mann og har sett Finnmark både fra utsiden og innsiden og som kjenner til hvordan politikken fungerer, blir temmelig oppgitt når politikerne ikke klarer å være litt selvransakende og ikke stiller kritiske spørsmål hverken til seg selv eller andre politikere, det går i samme mundur og takt som det alltid har gjort. Det virker som kreativiteten er totalt fraværende blant kommunepolitikerne i Finnmark, men som sagt. Alta har lykkes tilgangs på dette området, og gjør det fremdeles. Alta`s vekst og utvikling startet tidlig 1980-tallet og sendt 1970-tallet, siden den gang har byen utviklet seg mye, enda står resten av kommunene i Finnmark på sted, ikke kommet én eneste mm lengre.  Av 9 av 10 tilfeller må firmaer i Alta gjøre jobber i hele Finnmark, lignende firmaer eksisterer ikke i andre kommuner, selv elektrikkere, murere, rørleggere osv osv drar fylket rundt for at jobbene skal bli gjort og dem som trenger disse tjenestene skal få tjenesten levert, da burde en hver person begynne å forstå at det er noe riv ruskende galt et sted. Selv det å få tatt service på bilen må folk til Alta i de fleste tilfeller.  Når man ser dette, og opplever det temmelig ofte at folk fra andre kommuner forteller dette, da forstår alle at menneskene som bor i disse kommunen er totalt avhengig av både kommunale – og statlige arbeidsplasser for å kunne bo der dem bor. Bare å se på Vadsø, totalt avhengig av at fylkesadministrasjonen ligger der, ellers er det kroken på døra for hele kommunen. Samme med Hammerfest, totalt avhengig av at Melkøya ( Statoil ) og sykehuset, enda godt at Sør-Varanger har gruvedriften enda, hvis ikke hadde dem vært totalt avhengig av politidistrikte og sykehuset. Dette er fakta. Når skal politikerne i kommunene rundt omrking i Finnmark våkne ? Nytter ikke tro og leve i troen på at politidistriktet og sykehusene er i fylket for alltid, noe som er sikkert er at slike tjenester kommer og går, ego kan ikke innbyggerne stole på at de arbeidsplassene er der for alltid.

Sløvheten som kommunepolitikerne viser rundt omkring i kommunene i Finnmark på dette området har sin pris, og det skaper konflikter mellom kommunene, skaper frustrasjon hos innbyggerne og ikke minst så skaper dette fraflytting fra de fleste kommunene i Finnmark og det i mange tilfeller til Alta, er bare sånn det er. For at ungdommen skal være garantert en jobb innen det privatenæringsliv, så vet dem like godt som alle andre, vi må flytte og vil dem bo i Finnmark så blir det til Alta. Vil dere ikke ha ungdommen hos dere etter endt utdannelse ? Alle kan ikke bli politi, lege eller sykepleier, noen både vil og må velge andre yrker også.

Denne sløvhetspolitikken har gjør faktisk  at det går utover Alta som ikke har vært sløv, fordi de to andre store kommunene er blitt gjort avhengige av statlige og kommunale arbeidsplasser som i resten av Finnmark, noe som gjør at Alta ikke får det helsetilbudet som dem burde hatt på liklinje med andre byer på samme størrelse.

Så kjære politikere, ser dere virkelig ikke denne villede og udugelige politikken som har vært ført i gjennom flere tiår ? Forstår dere ikke at dere ødelegger for dere selv og for deres nabokommuner ved å fortsette i dette sporet ?

Ta grep og få endret politikken deres, mens dere enda har folk igjen i kommunen deres, folk trenger en jobbe og mat på bordet, staten og kommuen kan ikke være forsørgeren for 50 000 mennesker i Finnmark.

Det jeg har skrevet om her, er faktisk mye av grunnen til konflikten om det skal være ei konsekvensutredning eller ikke før vi bygger nytt sykehus i Vest-Finnmark.

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *