Digitaliseringens bakside – PST har makta

Print pagePDF pageEmail page

DSC_0001

 

De fleste av oss mennesker setter pris på digitaliseringen til regjeringen legger opp til. Vi har tilgang til selvangivelsen på nett og vi kan få utført kommunale tjenester på nett, nå vil statsråd Jan Tore Sanner kutte ut brevposten helt, vi skal kún bruke digipost og lignende tjenster. Det er også at vi skal få tilgang til vår legejournal via internett. Flott ikke sant ?? Men hvor mange av oss tenker på at dette kan og blir i mange tilfeller misbrukt av sikkerhetstjenester over hele verden, som f.eks vår eget PST ?

Hvis vi ser isolert sett bare på hver enkel tjeneste av disse, så ser det temmelig uskyldig ut. Som f.eks det å sjekke om legen har skrevet ut resepten til deg, sjekke om du har fått post i din digitalepostkasse eller du vil sjekke selvangivelsen. En av disse tjenestene alene er ikke så farlig, men når vi ser tjenestene samlet og vi vet at PST nå får nye verktøy til å ta i bruk, så kan dette blir en meget skummel avfære, og hvor personvernet igjen må vike og vårt privatliv er historie.

For å illustrere hvor farlig dette samlet er, så kan vi illustrere følgende. Ola satt på en café, der snakket han i mobilen med kjæresten, men det Ola ikke visste  var at mobilen var koplet opp mot en falsk basestasjon hvor PST kunne se hvem han snakket med og på hvilket tidspunkt i sann tid. Så går Ola innom en kiosk og kjøper seg røyk, betaler med Visakortet, det blir digitalt registrert på et bestemt klokkeslett, dette får selvfølgelig PST med seg i mengden data dem samler inn om oss enkelt mennesker. Når da Ola kommer hjem til sin kjære, så går han på internett, selvfølgelig uten VPN eller TOR men med sin egen ip-adresse, må jo lese nyheter og lignende. Kanskje trykker Ola på en reklame for noe som intreserer han, da blir hans ipadresse fanget opp, når dem ser ipadressen ser dem hvilken operativsystem han bruker, hvilken nettleser osv osv osv osv, alt. Så logger Ola inn for å sjekke selvangivelsen, da blir også ip-adressen lagret og er han uheldig, så blir også hans passord snappet opp. Hvis vi nå ser på hva evt PST kan vite om Ola, det er alt han har gjort denne dagen både når han var ute på café, i kiosken og hva han gjorde på internett og hvor mye penger han brukte på kiosken. Setter man sammen disse opplysningene, så får man noe som heter Metadata, det er det PST nå skal få lov til med alle borgere i Norge.

I tillegg til dette å samle inn metadata, så skal også PST få lov til å lagre og registrere tastetrykkene folk gjør på tastaturet. For å få dette til må PST innstallere virus / trojaner på pc`en, da får dem tilgang til alle passord man taster inn når man logger på nettbanken, altinn, mineresepter, Norsk-tipping, eposten osv osv osv, da har dem tilgang til hele livet til hver enkelt borger i hele Norge. Dette er gjort på no time. PST har eksperter til å få dette i gang på dagen.

Nå har ikke mediene i Norge satt noe særlig søkelys på dette, dem har gått i samme fella som de fleste nordmenn, sett hver enkelt tjeneste for seg uten å se på dette i en helhet, så jeg får gratulere Marie Simonsen i Dagbladet for å komme etter med en god artikkel på nett den 07.04.2016, flott kom gjerne med flere slike Marie Simonsen.

Nå er det sikkert mange som vil hevde at dette har ikke PST kapasitet til, nei kanskje ikke når man ser på hvor mange ansatte dem har, men tror dere at det sitter folk foran hver pc dem bruker ? Dem bruker servere med programvare for å gjøre det meste av jobben og hvor dem lagrer deres data, og det er store mengder bare i dag, det blir nå og i fremtiden det mangedobbelte som  PST kommer til å lagre.

En ting er disse dataene som dem samler inn. Men det er snakk om at vi skal få digitale legejournaler som vi selv skal få tilgang til via internett, flott ? Hvis vi ser på hva PST er i stand til nå, så får dem kjapt greie på og tilgang til din og min digitalepostkasse, da vet dem hvem vi får brev fra, får tilgang til passordet på mineresepter, da vet dem hvilke medisiner legen har skrevet ut til meg og deg, og når de digitale legejournalene kommer, da får dem tilgang til hvilke sykdommer og hvorfor vi var hos legen sist og hvilke diagnoser vi eventuelt måtte få eller ha, og svar på prøver som legen tok osv osv osv osv. Sier du fremdeles til folk at. Sier du fremdeles til folk at « har du ikke noe å skjule så har du ikke noe å frykte « ? Hvis folk ikke frykter for sitt eget privatliv, da er det noe fundamentalt galt, er det noe vi i dag skal frykte så er det nettopp vårt privatliv, er ingen som har noe med å snoke i vårt privatliv så lenge vi ikke gjør noe galt eller er mistenkt for å ha gjort noe galt.

Hvis du i tillegg jobber som journalist eller advokat som har spesialisert seg på strafferett, da er du i tillegg i en utsatt posisjon. Er veldig sansynlig at PST vil ha intresse i hvilken kilder du har som journalist, hvilke saker du som journalist jobber med osv, og selvfølgelig vil PST ha interesse i hva en advokat prater med sin klient om som er siktet eller er tiltalt i en sak, selv om det er taushetsbelagt informasjon og som skal kún være mellom klient og advokaten. Det som også er relevant i denne sammenheng, hvem sender du epost til som journalist eller advokat, det er selve gullgruva. Da sitter plutselig PST på skriftlig dokumentasjon om hvem du sendte eposten til i jobb sammenheng og når og hva du skrev. Dette er opplysninger som PST vil få lett tilgang til med de nye verktøyene dem får.

Eneste som nå kan stoppe PST nå i å ikke få disse verktøyene er justiskomiteen og stortinget, noe dem absolutt burde sette ned foten for, fordi. Det er nemlig ikke mulig å verifisere om de tidligere verktøyene som PST har fått virker i det hele tatt, da dette er klausulerte opplysninger som PST ikke gir ut, ergo kan ingen undersøke om verktøyene til PST virker. Det at PST kan nekte innsyn, gjør faktisk at PST sitter med makta i begge ender og ingen tar makta fra dem og gir den til kontrollutvalget på stortinget, der makta skal sitte.

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *