Europa kollapser

Print pagePDF pageEmail page

eu_flagget

 

Europa er i full oppløsning, eller rettere sagt EU er i full oppløsning etter Storbritannia`s Brexit før helga.

Nå var denne Brexit`en varslet allerede for ca 2 år siden i filmen « Stakkars vesle Europa «, så har man sett denne filmen så kom ikke Storbritannia`s Brexit som noe stor bombe. Det er vel heller ventet at flere EU land nå pakker sammen og melder seg ut, er allerede kommet krav om lignende folkeavstemninger i Frankrike og Nederland, delvis også i Danmark.

For å få i gang utmeldelsen av EU i gang så må David Cameron effektuere artikkel 50 i EU` s « grunnlov «, når han har gjort det  så starter de formelle forhandlingene mellom EU og Storbritannia om utmeldelsen, er forventet å ta ca 2 år, men det ser ut som EU vil ha fortgang i dette og ha en utmeldelse effektuert fortere enn svint. I følge Nrk så har EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker ringt David Cameron og uttalt at samtalene om Storbritannia`s utmeldelse bør komme i  gang så fot som mulig.

På grunn av resultatet i denne forlkeavstemningen som endte med Brexit for Storbritannia, så har det oppstått fullstendig kaos, ikke bare i EU, men enda mer i Storbritannia. David Cameron har varslet sin avgang innen oktober, 12 i Labour har forlatt sine poster i parlamentet, over 2 millioner briter vil ha ny folkeavstemning, Skottland vil ha ny folkeavstemning for å  komme seg ut av Storbritannia og bli selvstendig og pundet faller som en stein på børsene, og samtlige børser i europa faller også.

Det blir heller ikke bedre nå som også EU og EU`s gjennværende 27 medlemsland virker totalt handlingslammet. Tyskland har innkalt både Italia og Frankrike til et møte i Berlin i dag i forkant av et EU toppmøte på onsdag sammen med Storbritannia, men Storbritannia får bare delta å middagen i forkant av selve møte, dette viser at Storbritannia allerede er ute i kulden og sees ikke på som medlem av EU av de andre 27 medlemslandene, dem vil nå bli kvitt brysomme Storbritannia, enn så lenge dem kan kalles Storbritannia. Både Skottland og Nord-Irland vil forlate Storbritannia i gjennom folkeavstemninger, så spørs det om Nord-Irland blir en del av republikken Irland med tid og stunder.

Nå har det vært flere politiker fra både Ap, Sv og Høyre ute i både mediene og i sosialemedier og har ment at resultatet av folkeavstemningen i Storbritannia skyldes fremveksten av høyreekstreme krefter, men bildet er vel litt mer nyansert enn som så. Det er uansett en reaksjon fra folket på en politikk som har vært ført i hele Europa de siste 30-40 år. Men det som virkelig er overraskende er  å se reaksjonene på dette resultatet. Politikerne i både Norge, EU og Storbritannia virker ikke å evne å se folks stemmer, ytringer og stemmer i det sosialerom, ikke minst på sosialemedier. Det har i flere år nå haglet med klager mot EU, mot norske politikere osv osv , det er en stor missnøye ute blant folk om at dem ikke blir sett og ikke blir hørt. Standard kommentaren som går igjen er « ingen hensikt å stemme ved folkeavstemninger, politikerne gjør som dem vil uansett «. Denne holdningen og meningen om politikerne er det også folk i Storbritannia har sagt i fra om i gjennom denne folkeavstemningen, dem tok rett og slett Storbritania`s regjering og Labour på senga, dem forventet overhode ikke dette resultatet, dem forventet at folket skulle stemme motsatt, altså ingen forandring og vi går i samme sporet som før. Denne reaksjonen kom som forventet i samtlige EU-land og i EU-kommisjonen, dem ble rett og slett satt sjakkmatt av dette resultatet.

Mye av folks misnøye med politikerne i hele Europa skyldes i hovedsak fjernede sosialeordninger, økt arbeidsledighet, minste lønnskravet er fjernet og i tillegg til økt innvandring. I tillegg så forstår folk at den økte innvandringen skyldes Europas innblanding i kriger i Irak, Syria, Afghanistan, Libya osv, det er disse menneskene som har kommet til Europa i milliontall, samtidig som arbeidsledigheten øker og det er ingen ordninger for å betale folk en minste sats i arbeidsledighetstrygd. Folk i Spania blir kasta på gata i tur og orden fordi dem får ikke utbetalt høy nok arbeidsledighets trygd for å kunne klare å beholde huset eller leiligheten, da blir det misnøye og det vokser frem uønskede krefter i samfunnet. Årsaken til dette, kan altså politikerne skylde på seg selv for, ikke klage på at folket viser misnøye. Til å minne om, det var misnøye som gjorde at Hitler kom til makta og fikk økt oppslutning, så dagens politikere i hele Europa ( foruten Russland ) tar en meget stor sjanse når dem våger å spille så høyt uten å tenke på at resultatet av dette spillet kan bli helt annerledes tilslutt enn dem ser for seg.

Det er jo egentlig litt tragisk at vår egen statsminister ikke klarer å se litt dypere på resultatet av folkeavstemningen i Storbritannia enn at hun kún klarte å si når resultatet var klart, « EØS-avtalen mellom Norge og EU ligger fast «. Kanskje burde hun stilt seg spørsmålet om det er slik misnøye i Norge også som den folket i Storbritannia visste sine politikere og hele EU, men det evnet hun altså ikke. Hadde Erna Solberg, regjeringen og hele Stortinget hvert litt smart i denne dype krisen som råde i hele Europa, så burde dem tatt en diskusjon og kanskje bedt folket om råd om vi skal fortsatt ha EØS-avtalen eller om folket vil at vi skal si den opp, og heller få en frihandelsavtale med EU som vi hadde før.

Nå her folket i Storbritannia som det første landet kastet det første ankeret i EU og vil gå sin egen vei inn i fremtiden, spørsmålet er nå når kaster flere land sitt anker og forlater EU og når er total kollapsen av EU et faktum ?? Kollapsen kommer før eller siden, spørsmålet er når.

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *