Tyrkia bør ikke få visumfrihet til Europa

Print pagePDF pageEmail page

eu_tyrkia_nato_usa_russland_is_visum_schengen

 

Det har vært kjent lenge at Tyrkia krever full virusmfrihet fra EU, denne forhandligen har pågått lenge. Man kan EU gi Tyrkia visumfrihet slik at tyrkerne kan reise fritt i hele europa uten  måtte søke om visum først ?

De siste 18 månedene har det vært 3 store terrorangrep i Frankrike, i tillegg kommer terrorangrepet i Brûssel. Disse angrepene gjør det tvingende nødvendig for EU å sikre sine grenser, hvem reiser ut og ikke minst hvem kommer inn. Disse angrepene er et levende bevis på at schengensamarbeidet har feilet totalt, det er å gamble med befolkningens sikkerhet å ha åpne grenser og fjerne grensestasjonene og ikke kontrollere hvem som kommer inn i landene.

Jeg skrev en artikkel den 24.03.2016 som heter « Nato-land handler med IS «. Da kunne jeg henvise til journalister som hadde avslørt at tyrkiske myndigheter handler med IS, dem kjøper bl.a olje fra IS. Tyrkia lar også IS-krigere få behandling på deres sykehus når dem trenger det, og kan reise inn og ut av Tyrkia uansett tid på døgnet.

I tillegg til dette, så er demokratiet i Tyrkia nå under sterkt press. Det har de siste dagene blitt arrestert  2700 dommere, som må sees på som et angrep på rettsstaten samtidig som Erdogan har sørget for at 8000 politifolk er blitt arrestert siden i går, som er et enda sterkere signal på at Erdogan vil ha full kontroll på domstolene og politiet. Stort tilbake steg for den frie og uavhengige domstol, som er viktig i et levende demokrati.

Det har også nå over en lengre periode, flere år nå faktisk blitt arrestert jouranlister i Tyrkia som har publisert kritiske artikler og som ikke er støttespiller til Erdogan. Faktisk så fengsler Tyrkia flere journalister enn hva Kina og Irak gjør. Det er også journalister fra flere europeiskeland som er blitt nektet å arbeide i landet og som er blitt erklært uønsket i Tyrkia. Er journalister fra både Norge, Tyskland, Nederland osv osv.

Den 13.03.2016 kunne vi lese at Tyrkia sperrer bruken av sosiale medier etter en terroraksjon i landet, dette er enda et bevis på at Erdogan skal og ønsker å kontrollere hva folk måtte ytre på sosiale medier og begrense ytringsfriheten til den vanlige tyrker, som må anses som et stort angrep på  menneskerettighetene og ytringsfriheten.

På dagens Vgnett kan vi lese at vår utenriksminiser Børge Brende håper at Erdogan ikke misbruker seieren etter det såkalte kuppforsøket som var før helgen. Men det må sies at det er temmelig oppsiktsvekkende at Børge Brende bekrefter at Erdogan har snudd fra sitt opprinnelige mål om nærme seg Europa og kurderne. Dette kan ikke tolkes på annen måte at Erdogan vil ta Tyrkia lengre fra EU og Nato og dermed gå sin egen vei på det utenrikspolitiske feltet, noe som ikke er bra i det hele tatt for Europa, spesielt med tanke på fred og stabilitet.

Den 11.02.2016 skrev Christina Pletten en artikkel på aftenposten.no som heter « Fire tegn på at Tyrkia går mot et diktatur «. Dette er beviser at president Erdogan har store problemer med å forholde seg til demokratiske prinsipper. Han fremstår mer og mer som en diktator, verre enn som var tidligere president i Ukraina Porosjenko, og han er milevis unna de demokratiske prinsippene som selv president Vladimir Putin praktiserer i Russland.

Nå har Russland prøvd å få Nato og USA med på å få fjernet IS i fra Syria, dessverre har ikke Russland lyktes med dette. Mye av grunnen til at Nato og USA ikke vil støtte Russland i å få fjernet IS fra Syria ligger i at Tyrkia handler med IS og støtter IS, og siden Tyrkia er natomedlem så må nato støtte Tyrkia, ergo skjer det dessverre lite på denne fronten selv om Russland jobber intenst for å få fjernet IS fra Syria.

Slik situasjonen nå har utviklet seg i hele Europa, så har ikke Europa så mange alternativer igjen. Det har aldri vært helt fred og stabilitet i Europa, det mest urolige kontinentet på hele kloden. Skal Europa klare å skape varig fred og stabilitet, må dem ta Russland med i det gode selskap og anse Russland som en alliert på liklinje som andre land i Europa og vi må slutte å anse Russland som et annenrangsland i Europa, det er faktisk det største landet i hele Europa. Russland er det eneste landet hittil som har visst vilje til å få stoppet IS, men dessverre med liten støtte fra resten av Europa, Nato, EU og USA.

En ting er at forholdet til Russland må endres radikalt i fra EU og Nato`s side, slik situasjonen er nå i Europa så burde visumfrihet for tyrkere til EU og Norge være totalt uaktuelt før Erdogan og hans regime respekterer alle demokratiske prinsipper, godtar fri og uvhengig presse og domstoler og fjerner alle form for sensur, og tillegg stenge grensa til Syria slik at IS-krigere ikke kommer inn i Tyrkia som i dag. Disse kravene bør være minimumskrav for at befolkningen i hele Europa skal få en tryggere hver dag og at det blir slutt på terrorisme. Hvis det har seg slik at disse kravene ikke må innfris, da er jeg stygt redd vi går enda mørkere tider i møte de nærmeste månedene og årene som kommer. Å gi Tyrkia visumfrihet nå er å invitere IS inn i Europa.

 

 

 

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *