Norge er endret mye etter 22.juli 2011

Print pagePDF pageEmail page

22juli_ terror_abb_norge_utøya_regjeringskvartalet

 

Det som ikke er sagt om 22. juli 2011 trenger vel ikke nevnes nå heller, det meste er sagt og gjentatt flere ganger i gjennom de 5 årene som har gått siden da. Men. Norge har forandret seg radikalt etter den 22. juli 2011, på flere områder. Det er heller ikke til det bedre, tvert imot.

Når vi ser på kommentarfeltene på nettavisene så bobler det over av sjikane, hat og høyreekstreme holdninger, det har faktisk aldri vært så ille som det er nå. Det som også har skjedd på kommentarfronten er at folk med andre meninger enn Frp, Høyre og de høyreekstreme holdningene har rømt kommentarfeltene, dette burde være et stort varsku både til mediene, norgesbefolkning, politikerne, PST og politiet for øvrig. Man kan med god samvittighet spørre seg om det vil komme en ny Breivik som vil slå til et eller annet sted i Norge? Grobunnen for dette er på plass for lenge siden, spørsmålet er bare hvem og hvem har kapasitet til å gjennomføre et lignende angrep, større eller mindre angrep.

Det har også blitt mer tillatt å sjikanere muslimer, folk som stemmer Ap/Sv og kvinner smo ytrer seg i politiske saker, dette kan tydelig se i gjennom kommentarer og diskusjojner på sosialemedier og i kommentarfeltene på nettavisene, på dette området har en vi en enda lengre vei å gå, dagens holdniger og ytringer er et langt tilbake steg i forhold til hvordan det var i 2011.

Det har også blitt en ekstrem oppblomstring av konspirasjonsteorier og paranoia blant folk. Blir det snakk om saker som kan forbindes med Ap og Sv, så er det Ap og Sv som står bak og som driver propaganda og valgkamp for seg selv. Det virker nesten som Norge anno 2016 har en ekstremt stor andel av befolkningen som overhode ikke tenker klart, og som ikke klarer å se verden slik den er i dag og som har rotet seg inn i et høyreekstremt miljø på internett, minner litt om hvordan muslimer blir radikalisert er den samme mekanismen. Minner om at man blir ikke hjernevasket, man lar seg hjernevaske av meget farlige høyreekstreme krefter på internett. Det sees godt i sosialemedier og i kommentarfeltene på nettavisene.
At slike holdninger har fått ei skikkelig oppblomstring etter den 22.juli 2011 må sees på at samfunnet, politikerne, pst og politiet har feilet totalt. Vi fikk Gjørv komminsjonens rapport som en konsekvens av 22. juli, makan til makkverk. En slik rapport har ikke hatt annen funksjon enn å spre skyld og uskyld på hva som skjedde den 22.juli, den har overhode ikke kommet med konstruktive og gode løsninger, mener gode løsninger som kan forebygge terrorisme i Norge. Hva er liksom poenget med å angripe og henge ut politiet og politifolk som gjorde så godt de kunne denne fatale dagen i 2011? Angripe en uskyldig politimester i Oslo og henge han ut til spott og spe og som den store synderen for at alt som gikk galt 22.juli. Kan ikke se at de endringene som er gjort innen politiet som politikerne og media tror vil hjelpe på beredskapen har gjort nettopp det, kanskje heller tvert imot. Flere steder har fått mindre politifolk og mange steder er det varslet av POD at dem vil fjerne hele politistasjonen, og i tillegg så er det gjerne de største stedene i fylkene som får lide på bekostning av at en politimester sitter så langt unna at man kunne like gjerne plassert politimesteren i et av våre naboland. Er dette å styrke politiet?

Som jeg nevnte Norge har forandret seg på flere områder til det negative. Vi har faktisk gått enda lengre til å bli lik de øvrige landene i Vest-Europa, spesielt innen overvåkning og personvern. Man kan se på dette på mange måter. Mange vil hevde at mer overvåkning må til for å stoppe terrorhandlinger, minner om at ingen terrorhandlinger er blitt stoppet pga overvåkning enda. Enda flere sier i dag enn før « jeg har ingenting å skjule, så da får dem bare overvåke «. Minner om at denne holdningen og ordtaket blir skapt og laget av Hitlers propagandaminister Joseph Goebells. Alle har noe å skjule, ikke minst vårt privatliv. Er en menneskerett å kunne snakke med hvem man vil uforstyrret og uten at noen lytter på oss. Norge har fått et mer ekstremt inngripende samfunn enn det var før 22. juli.

Selv om  vi i hele Europa inkludert Norge har fått ekstremt mye mer overvåkning ser vi at det er store terrorhandlinger vært år, flere gange i året. Bare i Frankrike alene har det vært 3 store terrorhandlinger på 18 mnd, tillegg kommer Brûssel, Tyrkia,  osv. Dette beviser at mer overvåkning er et blindspor, terroristene går under radaren totalt. Mye av dette skyldes de åpne grensene i EU og schengen-område, man slipper helt å vise pass eller annen form for legitimasjon, noe som kunne hjulpet mye bedre enn å selge privatlivet til enkelt mennesker i gjennom mer overvåkning som ikke virker i det hele tatt.

Det er i etterkant av 22.juli blitt tatt mange lettvinte grep og populære grep, men dessverre er det ingen grep som vil kunne forhindre et nytt terrorangrep på norsk jord, selv ikke en bevæpnet politimann / kvinne vil kunne hindre et nytt terrorangrep.

La oss håpe at vi ikke opplever en ny 22.juli i Norge, selv om sjansen er blitt større for at det skjer nå enn da, fordi omfanget av høyrekstreme holdninger har økt markant og fordi i gjennom Breivik sin  handling er blitt mer « lovlig « å ha slike tanker og dyrke slike holdninger,  noe som er ekstremt farlig, noe 22.juli er et bevis på.

Dessverre har Norge en lang vei å gå i å forebygge terrorisme, hittil har det kun vært handlinger av  kosmetisk art.

 

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *