Alle saker må gjennomgås og ei granskning av Oslo politiet

Print pagePDF pageEmail page

Foto: Tv2.no

 

Nå som det meste av sjokket har lagt seg etter at tidligere politimann Eirik Jensen i går ble dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og for medvirkning til innførsel av 13,8 tonn hasj, så begynner reaksjonene å komme. Ikke minst fra jurister, politiet og advokater.

I går når dommen falt og de fleste begynnte å forstå at det gikk mot en knusende dom uten noen form for tvil, så kunne man bare høre gråt og se sjokkerte og lamslåtte ansikter. Selv garvede krimjournalister stod næmest lamslåtte og i sjokk når tingrettsdommeren leste opp dommen i Oslo tingrett i går. Ikke minst, hele politinorge ble satt ut og lamslått. Man kunne se en politimester i Oslo på dagsnytt 18 igår som var i sjokk. Dette var en dom som ingen innen politiet, jurister, statsadvokater og advokater så for seg komme, i hvertfall ikke i Norge. Vi som har et så skikkelig og hardt arbeidende politi, og som ikke har korrupte politifolk.

Hvis man leser dommen skikkelig, og så ser på hvordan retten argumenterer, så er det en veldig grundig og velbegrunnet dom i fra tingretten, annet kan man ikke si. Man kan jo som tv2`s krimekspert Inge D Hanssen si at dommen er håpløs å anke. Den er håpløs å anke, fordi det fremkommer ingen form for tvil i fra dommerne. Vanligvis er det en liten tvil eller to man kan gripe tak i, men dommerne i denne saken levner overhode ingen tvil, ikke en eneste tvil som advokat Elden og sin kollega kan ta tak i. Tingretten har ikke trodd på Eirik Jensen på et eneste punkt, er så knusende dom som det er mulig å få.

I dag går også tidligere statsadvokat og nå advokat Erling Lyngtveit ut etter å ha lest dommen. Han konstaterer at Eirik Jensen hadde fått strengere dom om strafferammen hadde vært høyere. Han mener Jensen må være konkret og kunne påvise hvorfor tingretten har tatt feil, hvis lagmannsretten skal vurdere bevisene på en annen måte, uten det, så har en anke ingen realistiske muligheter å nå frem.

Uavhengig om det blir anke eller ikke, eller om Jensen blir frifunnet eller ikke i neste runde i lagmannsretten, så må etterforslere, jurister, advokater og domstolen gjennomgå samtlige narkotikasaker som Eirik Jensen har vært borti og hatt befatning med, alle som en. Hverken politiet eller domstolene har råd til å etterlate tvil om dommene i disse sakene, så samtlige narkotikasaker som Eirik Jensen har vært borti og hatt med å gjøre, må gjennomgås på nytt. Er mange saker, blir mye og krevende arbeid, men må gjøres. Det kan ikke bli hengende en tvil i lufta om noen av disse er uskyldig dømt eller ikke, skal ikke være tvil i det hele tatt.

En ting er at man må gjennomgå samtlige saker Eirik Jensen har hatt noe med å gjøre og har vært borti, men det er like viktig nå man får satt ned ei helt uavhengig gruppe som skal granske Oslo politidistrikt, noe som politimesteren i Oslo har tatt til ordet for. Flere sjelett i skapene har ikke politiet råd til, er snakk om troverdighet og at folk skal ha tillit til politiet i Norge, blir den borte er Norge virkelig ille ute å kjøre.

Etter denne knusende dommen kommer vi ikke utenom at samtlige saker som Eirik Jensen har vært borti og hatt med å gjøre, må gjennomgås og en uavhengig granskning av politiet i Oslo må til, alt annet er uaktuelt, og dette bør komme i gang før en eventuell anke kommer opp i lagmannsretten, så det er ingen tid å miste for å berge tillliten til norsk politi.

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *