Finnmarks største problem er sine egne politikere

Print pagePDF pageEmail page

 

Jeg vil takke Lars Daniel K. Jacobsen for en fin artikkel på Ifinnmark sin nettside, hvis jeg skal påpeke noe negativt så var det at han ikke tok et skikkelig oppgjør med politikerne i Finnmark. Jeg vil påstå at fylkespolitikerne og de politiskepartiene har sviktet Finnmark totalt, fra den dagen Finnmark ble bygd opp igjen etter 2.verdenskrig og frem til dags dato.

I disse tider så snakkes det nesten ikke om annet enn regionreformen og kommunereformen, også i Finnmark og Troms. Som er vedtatt slått sammen, skjedde i stortinget før sommeren.

Alle kan forstå folk og politikere i de småkommunene langs kysten av Finnmark er skeptisk og er motstander av denne sammenslåingen, for dem blir det lengre til Tromsø enn til Vadsø. I tillegg er vi mennesker av natur skeptisk til forandringer, sånn er det bare. Problemet er ikke Tromsø eller Alta som vil tjene på sammenslåingen, problemet er politikerne i Finnmark som har sovet i timen i snart 40 år, på tide å våkne opp nå og glemme hva som har vært i 1960 og hvordan ting var i går, hvordan ting var i går er historie, det er ikke fremtiden. Er fremtiden vi skal fokusere på som politikere, ikke fortiden.

Jeg skrev nå bevisst fortiden, det er nemlig fortiden politikerne i Finnmark har fokusert på i alle år, hverken Frionor eller Findus kommer tilbake til Hammerfest igjen uansett hvor mye man snakker om det, det er historie, dem var der ja, men er ikke der mer. Ergo må politikerne fokusere på å skaffe nye arbeidsplasser og satse på inovasjon, akkurat det som Alta har gjort, ikke for ingenting at Alta vokser og utvikler seg, og det er ikke gratis og det er ikke staten sin jobb å bidra i så måte, det er fylkes – og kommunepolitikerne sin jobb sammen med administrasjonen.

Problemet til Finnmark er at vi har politikere som ikke evner å se fremover og se hvordan samfunnet utvikler seg, de som blir skadelidende pga dette er folk og kommunene. Nå som det er snakk å etablere og bygge opp en ny region bestående av Troms og Finnmark, så ser man hvor fraværende det er blant politikerne i Finnmark å tenke fremover og utvikling. Hadde Finnmarks politikerne i 1980 tatt grep når Alta startet for allvor å vokse, og da lagt sykehuset og fylkesadministrasjonen til Alta i stedenfor på død og liv beholde en struktur som var døende da, så hadde Finnmark i dag hatt en by 35-40 000 mennesker som kunne konkurert med Tromsø om det meste, men i stedenfor så valgte politikerne i Finnmark å tvi holde på en struktur som nå kommer til å drepe de fleste lokalsamfunn og steder langs kysten av Finnmark. Den kommunen som tjener på sammenslåingen med Troms er Alta, kommer til å tjene stort på denne sammenslåingen, sammen med Harstad og Tromsø. I stedenfor at Finnmark kunne kommet med en by 35-40 000 som kunne konkurere med Tromsø, så tviholder enda politikerne på en by med 6100 mennesker som aldri kan bli regionhovedtad, det er en illusjon å tro noe slik. Uansett hvor regionhovedstaden blir lokalisert, så vil Tromsø til syvende og sist sitte igjen med de arbeidslassene, folk vil ikke bo i Øst-Finnmark, folketallet går ned, ergo så forsvinner både de arbeidsplassene og mere til.

Nå er varaordføreren i Hammerfest Marianne Sivertsen Næss i ferd med å begå samme tabben som Finnmarkspolitikerne har gjort tusenvis av ganger før, nemlig kreve av Statoil at dem skal lokale ringvirkninger og arbeidsplasser innen olje og gass. Dette er noe Statoil ikke kan innfri på noen måter. Statoil er avhengig av lønnsomhet som alle andre firmaer, da gjelder det å effektivisere driften og satse tungt på ny teknologi. Ny teknologi og lokale arbeidsplasser er noe som sjelden går sammen, fordi ny teknologi gjør at det driftes på en ny måte og mer effektivt, da blir også folk overflødig. Ta heller å legg til rette for inovasjon og sats mer på det private næringslivet, er det folk skal leve av, ikke subsidierte arbeidsplasser i statlig regi. Dette burde politikerne i Hammerfest vite, forrige gang dem prøvde seg på noe lignende, så var det å diktere Kjell Inge Røkke når han ville omstille bedriften, alle vet hvordan det gikk, Røkke pakket sammen og forlot Hammerfest for godt.

Siden den største tabben ble gjort av våre politikere i Finnmark i begynnelsen på 1980-tallet, så håper jeg dem ikke gjør en lignende tabbe igjen, holder å gjøre en slik tabbe en gang. Vi må slutte å kun se problemer når det skjer forandringer, det er nemlig mye av grunnen til at mange kommuner i Finnmark sliter med rekrutering og skape nye arbeidsplasser, begynn å se mulighetene, med en ny region så åpner det seg nye muligheter.

Share

  2 comments for “Finnmarks største problem er sine egne politikere

  1. Lady
    27. september, 2017 at 20:59

    Blir det bygd sykehus eller arbeidsplasser i Alta med mer enn 10 ansatte, skal personblig sørge for at dem blir brent opp, dere i Alta fortjener ikke helsetjenester en gang, ondskapensfolk

  2. Sivert Krudtå
    27. september, 2017 at 21:04

    Javel…og ut i fra epost-adressen er du ?? Godt forbilde må jeg si for unge folk i H.Fest og hvordan man opptrer på nett ovenfor fremmende mennesker #skjemmes

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *