Hvor lenge bli Erna og Siv sittende ?

Print pagePDF pageEmail page

Foto: Heiko Junge / NTB

 

Vi som er mer gjennomsnittlig politisk interisert går spennende tider i møte, vi får ei mindretallsregjering uten samarbeidsavtale med noe andre partier i Stortinget. Noe som ikke var tilfelle forrige periode, da hadde regjeringen samarbeidsavtale med Krf og Venstre, nå ser det ut til å bli ei regjering bestående av i hvertfall Høyre og Frp, og kanskje Venstre. Krf har forlatt forhandlingene, og går derfor i opposisjon uten avtale med regjeringen, nå er det duket for reprise fra 1985-1986, Willoch måtte gå 1 år inn i sin andre periode som statsminister, satt kun i 5 år. Skjer det igjen ?? En høyreledet regjering har aldri sittet 2 perioder, maks 5 år.

En ting er sikkert, Erna må navigere smart i Stortinget og hun blir tvunget til å ta hensyn til Krf. Det skal bli spennende å se hvor store utskiftinger det blir i regjeringen, utskiftinger blir det. Jeg har selv vært i kontakt med folk i Venstre, en statsråd Venstre vil ha ut er Sylvi Listhaug for at Venstre skal støtte regjeringen eller gå inn i regjeringen, så det er duket for harde forhandlinger med Venstre, og som sagt, både Høyre og Frp må gi mye for å få Venstre med på laget, ellers blir styringsgrunnlaget enda mindre for regjeringen bestående av kun to partier.

Spørsmålet er ikke om regjeringen vil komme i konflikt med stortinget, men når det skjer og hvor allvorlig konflikt med stortinget blir det. Må Erna gå rimelig kjapt på nyåret ? Må hun gå på et kabinettspørsmål ? Blir regjeringen felt på budsjettet ? Må Erna legge inn avskjedssøknaden p.g.a mistillitsforslag ? Allternativene er mange, og det er mye som kan gjøre at vi sitter med ei Arbeiderparti ledet regjering før vi vet ordet av det.

Det som ligger i kortene nå er at sittende regjering vil blir dratt mot venstre, Høyre og Frp vil bli tvunget til å gå mot sentrum av norsk politikk, hvor langt mot sentrum bestemmer faktisk Krf og Venstre, og i enkelte saker kan regjeringen bli tvunget til å gå til Arbeiderpartiet for å få flertall, det blir helst i saker som åpning for oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det skal bli spennende å se om det blir endringer og hvor store endringer eventuelt når det kommer til innvandrings og flyktninger politikken, vil det bli sluppet opp litt eller vil den til nå strenge politiken fortsette, noe endringer vil nok komme. Regjeringen vil nok ta mye mer hensyn til Krf og Venstre i denne perioden enn dem trengte i forrige p.g.a samarbeidsavtalen, den er borte nå. Krf og Venstre står mye mer fritt og kan i større grad finne sammen med Ap i mange saker, og human innvandring – og flyktningepolitikk er noe som er Krf sine hjertesaker.

Når det kommer til utenriks – og sikkerhetspolitikken så blir den nok som før, alle partier er stort sett enige på dette området, foruten Rødt og Sv, som ikke er særlig glad i hverken Nato eller EU eller for den del EØS-avtalen. Samme blir det nok innen miljøpolitikken, blir som i forrige periode, kanskje enda mindre fokus på dette området foruten MDG som har dette som sin hovedsak.

Vi går som sagt spennende tider i møte, og spørsmålet blir og er, hvor lenge blir Erna og Siv sittende i regjeringskontorene før dem må pakke sammen ?? Eller klare dem å bli sittende i 4 år til ?? Er i hvertfall ikke lurt å komme med uttalelser som kan bli oppfattet som » trusler » eller prøve å presse opposisjonen på plass, for at dem skal være » lydige » valper, det funker ekstremt dårlig. Og det er heller ikke størrelsen på partiene som har noe å si, det er den totale sammensetningen av Stortinget, spesielt på borgeligside. 

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *