På tide med ei normalisering i 2017

Print pagePDF pageEmail page

Foto: NILS JOHAN PORSANGER / NRK

 

I går så ble nyveien mellom Norge og Russland over Storskog i Sør-Varanger åpnet. Det var samferdselsminister Ketil Solvik Olsen og visetransportminister i Russland Sergey Aristov som stod for den offsielle åpningen. Tilstede var også biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland bispedømme og biskopen i Murmansk metropolit Simon.

Den russiske biskopen var tydelig irritert på grensebommen mellom Norge og Russland. Han ville ha den fjernet, da den ikke kan beskytte oss og den er med på å skape mistillit mellom mennesker, istedenfor at mennesker kan reise fritt og omgås på en normal måte. Det er tydelig at dette er noe som også ordføreren i Sør-Varanger også har tenkt på, all den tid han tok til ordet for at alle i Troms og Finnmark kan få såkalt grenseboerbevis så de kan reise fritt og ubegrenset inn i Russland uten visum, og det samme må da gjelde for alle innbyggerne i Murmansk fylke ( oblast ), som utgjør ca 1 million mennesker.

FOTO: AMUND TRELLEVIK

 

Forslaget fra ordføreren i Sør-Varanger Rune Rafaelsen falt i god jord hos samferdselsminister Ketil Solvik Olsen. Nå er det vel strengtatt også på høy tid vi begynner å normalesere forholdet til vår nabo i Øst.

Det mange nordmenn ikke vet er at det veldig mange i Norge som har slektninger som både er født og konfirmert i tidligere Sovjetunionen, såkalt Kolanordmenn. Dem vandret frem og tilbake over grensa, noe ble født i Sovjetunionen og ble konfirmert i Norge og motsatt. Så nordmenn, russere og finlendere har mye til felles, da blir det rimelig dumt å fortsette å dyrke en såkalt fiendskap som våre og mange vestlige politikere gjør enda i 2017, noe som er totalt unødvendig. Som den russiske biskopen sa det, « grensebommen skaper ikke og gir oss ikke trygghet som vi er blitt fortalt, den skaper splittelse og mistillit mellom mennesker «.

Nå som vi skriver 2017, så er det vel på tide vi begynner å fjerne noen hindringer mellom mennesker og normalisere vårt forhold til vår nabo i Øst ??

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *