Krf kan ikke snu

Print pagePDF pageEmail page

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet

 

Krf kan ikke snu og stemme for å reversere kommune – og fylkesammenslåinger, det vil drepe det borgelige samarbeidet totalt. Dette er en av de virkelige kjernesakene til Høyre – og Frp regjeringen, sammen med lavere skatter og avgifter, dette tuller man ikke med. Det vet Krf.

Nå er det flere ting som Krf må tenke på i sitt forhold til regjeringen, noe som gjelder Venstre også, dem må tenke langsiktig på sitt forhold til Høyre. Krf og Venstre gikk til valg på ei treparti regjering bestående av Høyre, Krf og Venstre, da kan hverken Krf eller Venstre stemme for å reversere en av høyre sine kjernesaker, nemlig kommunesammenslåinger og regionreformen, det vil ødelegge enormt for forholdet til Høyre i overskuelig fremtid.

Nå er dette forslaget fra Sp om å reversere kommunesammenslåinger som er gjort med tvang og regionreformen ikke noe bare Sp står bak, det støttes av Ap og Sv også, altså hele rødgrønn side støtter dette. Slik som Sp nå presser på Krf for å få dem til snu og støtte dette forslaget, kan gjøre at det blir diskusjoner internt i Krf om dem skal støtte ei regjering med Ap i stedenfor Høyre og Frp regjeringen, men da vil det bli et varig brudd fra Krf sin side med Høyre og Venstre, og vil bety en helt annen kurs for Krf i fremtiden, nemlig noen steg mot venstre i norskpolitikk. Det er ikke usannsynlig.

Vi må huske på at Sp i sin tid har sittet i regjering med Høyre før, og har sitt opprinnelige ståsted på borgeligside, så når dem tok steget i forkant av stortingsvalget i 2005 så skapte det rimelig stor oppsikt at Sp gikk i regjering med Ap og Sv, to partier som ideologisk sett står langt fra både Ap og Sv, da skal vi ikke utelukke at Krf gjør det samme, men at dem trenger litt mer tid på å venne seg til tanken til et samarbeid med Ap, Sp og Sv.

Nå er det to saker som Sp bare må fronte denne høsten, begge omfatter Finnmark. Det er å få reversert denne regionreformen i gjennom dette forslaget, noe dem lovte velger høyt og hellig i Finnmark i forkant av valget, og det er ei uavhengig konsekvensutredning av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark. Sist nevnte sak var med å sikre Sp plass på stortinget fra Finnmark, så Sp må levere på disse to sakene, hvis ikke blir det kort karriere for representanten fra Finnmark Sp på stortinget.

Tilbake til kommue – og regionreformen. Sp vil ha omkamp siden det ikke er flertall i denne perioden for tvangssammenslåinger slik det vedtatt i juni, altså før valget, men denne omkampen vil ikke Krf være med på. Krf anser dette som en tapt sak, og legger denne saken dø en gang for alle, noe som kan være meget lurt i forhold til Høyre og Frp regjeringen.

Siden Krf nekter å støtte forslaget fra Sp om å reversere reformene, så må nok politikerne i både Troms og Finnmark anse denne saken som en tapt sak, og gå videre i sine forhandlinger og bli enige, det er det beste nå både for Finnmark og Troms slik jeg ser det, og ikke henge seg for lenge opp i at man tapte denne saken og ble sammenslått med tvang, demokratisk sett er dette ikke riktig gjort av regjeringen, men samtidig må man gå videre, er trossalt bare to år igjen til valget i 2019, da blir det valgt et nytt regionting / fylkesting.

Kanskje innser Sp, Ap og Sv en dag at Krf kan ikke snu i saker i forhold til regjeringen, det vil være det samme som å si bye bye Erna, vi vil ikke samarbeide mer med deg. Vil det være lurt av Knut Arild Hareide i nåværende situasjon ?? Tvilsomt.

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *